ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΜΩ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
ΣΑΚΗΣ ΒΟΥΤΟΣ !!!
ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΜΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 900 ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΕΚΡΟΥΣ
ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ !!!
ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΣ
ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΟΥ !!!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗΣ ΜΕΡΕΣ ΟΡΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ
6,5 ΚΑΙ 2,5 ΕΤΩΝ

ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ

Η ΔΕ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΘΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΘΑΨΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ !!!

ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ !!!

ΞΕΘΑΨΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΝΑΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΈΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΣ ΣΤΑ ΕΡΕΊΠΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΎ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΘΑΨΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ

ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1954 ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΦΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΗΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ .ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΜΩ

ΤΟ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΑΚΗΣ ΒΟΥΤΟΣ

ΓΙΑΥΤΟ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ , ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ !!!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ 1953 ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ
ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ !!!

Διαμαρτυρία υπουργού και γονυκλισίαι !

Κατά τα άλλα, την ίδια ημέρα οι εφημερίδες συμπεριλαμβάνουν δήλωση-διαμαρτυρία του υπουργού Αμύνης Π. Κανελλόπουλου, που «εξέφρασε την αγανάκτησίν του διά την βραδύτηταν των ελληνικών συντονιστικών αρχών, χάρις εις την οποίαν εν τάγμα μηχανικού διαταχθέν παρ’ αυτού… να προωθηθή προς τας σεισμοπλήκτους νήσους δεν είχε φθάσει μέχρι των πρωϊνών ωρών της χθες εις ουδεμίαν εξ αυτών… Ο κ. υπουργός ανακοινών ταύτα εις τον κ. πρωθυπουργόν εζήτησε να αναζητηθούν αι ευθύναι δι’ ανακρίσεων, διότι η μη έγκαιρη άφιξις στρατού παρέσχε την εντύπωσιν αδιαφορίας των Αρχών…».
Ο «κ. υπουργός ανακοινών ταύτα» ξέχασε όμως ότι και η βραδυπορία του Βασιλικού (τότε) Ναυτικού ήταν παροιμιώδης. Κατά την «Καθημερινή» η στάση του συνιστά «επίμεμπτο ολιγωρία έναντι της συμφοράς» καθώς «σειρά πρωτοβουλιών του αρχηγού του στόλου(Ιωάννη Τούμπα, μετέπειτα βουλευτή και υπουργού της Ενώσεως Κέντρου) ματαιούνται για ακατανόητους λόγους».
Μέσα σε ένα κλίμα που υπουργός (αρμόδιος μάλιστα) εγκαλεί την κυβέρνησή του για βραδύτητα, χωρίς τουλάχιστον να παραιτηθεί, να σχολιάσει κανείς το ότι πολλές εφημερίδες ζητούν τη βοήθεια της Παναγίας είναι, εν τέλει, υπερβολή. Για παράδειγμα, «Τα Νέα» έχουν τίτλο «H Παναγιά στήριγμα στις συμφορές» και «Το Βήμα» πρωτοσέλιδο σχόλιο όπου σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός, εορτάζων σήμερα την ημέραν της Παναγίας,επικαλείται γονυπετής την μεσολάβησίν Της διά να σταματήση ο σεισμός…».
* H κυρία Αθηνά Κακολύρη είναι δημοσιογράφος.

Οι σεισμοί του 1953 όπως καταγράφηκαν στον αθηναϊκό Τύπο
Τα πολιτικά παίγνια, οι καταγγελίες και οι ευθύνες για τη «Χιροσίμα» του Ιονίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής τα «δανειστήκαμε» από το αφιέρωμα «50 χρόνια πριν» της τοπικής εφημερίδας «Ερμής»
Ο όρμος στο Αργοστόλι γέμισε με πολεμικά καράβια που ήρθαν
για να προσφέρουν βοήθεια. Τέσσερα του Ισραήλ, έξι εγγλέζικα, πέντε
αμερικάνικα, δύο ιταλικά, το μεγάλο “Φραγκλίνος Ρούσβελτ”, καθώς και ελληνικά
βαπόρια της γραμμής και καΐκια.

Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησία το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον
Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Τη καταστροφή στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε μια μεγάλη πυρκαγιά.
Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έβγαινε ολόκληρη από μια δύσκολη εποχή ( πόλεμος – κατοχή – εμφύλιος) και ήταν στις πρώτες προσπάθειες ανασυγκρότησης. Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρείς μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλοι τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλονιά. Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοοούμενους και 2500 τραυματίες. Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία σημπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν.
Στην Κεφαλονιά μικρότερες ζημιές έπαθε το βόρειο τμήμα του νησιού, η περιοχή της Ερίσου και το Φισκάρδο όπου αρκετά αρχοντικά άντεξαν τη καταστροφική μανία των πάνω από 3000 σεισμών και μετασεισμών που έγιναν μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς και είναι από τα ελάχιστα διατηρητέα παραδοσιακά χτίσματα στο νησί.

Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσέτρεξε στο νησί από πολλές χώρες. Είτε τους πρώτους μήνες για την παροχή άμεσης βοήθειας, είτε στην προσπάθεια των κατοίκων να ξαναστήσουν τη ζωή τους όλα τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστική η απουσία του ελληνικού κράτους που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να κρατήσει τους ανθρώπους στο τόπο τους. έτσι η Κεφαλονιά εξαιτίας της έντονης μετανάστευσης που ακολούθησε τους σεισμούς στερήθηκε σημαντικό – και ίσως το πιο δημιουργικό και δυναμικό – κομμάτι του πληθυσμού της.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις