Από την τράπεζα σπόρων του τοπικού παραρτήματος του Αιγίλοπα έχουμε τις πιο κάτω ποικιλίες που φυτεύονται τώρα. (Άργησε λίγο η ανακοίνωση, γιατί το φύτεμα στα σπορεία, από τα παλιά χρόνια, ξεκινά του Αγίου Παντελεήμονα -27/7/).
1. Σέσκλο από Διλινάτα 2. Φαρακλέικο Κουνουπίδι 3. Ρόβι από Ιθάκη 4. Στενοκούκια από Ιθάκη
5. Επτακούκια από Ιθάκη 6. Πρικάδες Φαρακλάτων 7. Πισσάρα από Ραζάτα 8. Άγρια ρόκα
9. Μαύρο Σινάπι 10. Σέσκουλο από Ραζάτα 11. Αρακάς Κεφαλονιάς 12. Ρόκα ντόπια
13. Λιναρόσπορος από Λειβαθώ 14. Βιολέτα Φαρακλέικη 15. Παντζάρι 16. Κοκκινογούλι Λουρδά
17. Φακή Μολούς 18. Ρεβύθια 19. Φάβα Κεφαλονιάς(Λαθούρι) 20. Γουλί από Τρωγιαννάτα
21. Κουνουπίδι από Τρωγιαννάτα 22. Μπρόκολο από Πεσσάδα 23. Πράσα Αριδαίας 24. Λαχανίδα Ποντιακή 25. Μαρούλι Λέσβου
Για να ξέρουμε τι τρώμε.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ποσότητες είναι μικρές και σε κάποια είδη ελάχιστες και σκοπός όλων μας είναι η διάσωση μέσω της αναπαραγωγής και της διασποράς τους. Θα τηρηθεί προτεραιότητα, ελπίζοντας ότι σιγά σιγά θα έχουμε τις ποσότητες σε επάρκεια με σκοπό την αυτάρκεια.
Κάποτε η Κεφαλονιά συντηρούσε διπλάσιο πληθυσμό, αλλά ξεχάσαμε ένα τρόπο ζωής, που υπήρχε ως τη δεκαετία του 60. Και δεν υπήρχαν τα μέσα, που υπάρχουν σήμερα.
email : ithacanet.gr@gmail.com . κινητό: 6932457089.
Θα προτιμούσαμε στο email, όπου είναι πιο εύκολο να γραφτούν οι ποικιλίες, που κάθε ενδιαφερόμενος θα ήθελε να καλλιεργήσει (Δεν κάνουν όλοι οι σπόροι για όλα τα χώματα. Για όσους θέλουν να συμμετάσχουν και δεν ξέρουν, υπάρχει για βοήθεια η γεωπόνος του Αιγίλοπα).
—
ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τη δεκαετία του 80, η Αυτάρκεια υποτιμήθηκε στην Ελλάδα και, για όσους θυμούνται, η απάντηση σε όποιον έθετε το θέμα ήταν “μα, θα γίνουμε Αλβανία (του Εμβέρ Χότζα);”
Σήμερα, εισπράττουμε τις συνέπειες των πράξεων μας και τρώμε μόνο χημικά προϊόντα, με άγνωστης ταυτότητας ουσίες μέσα τους, μερικές εκ των οποίων είναι εμφανώς μεταλλαγμένες και καταστροφικές για την υγεία του καταναλωτή, αλλά και του τόπου παραγωγής του. Στην πατρίδα του ελαιόλαδου, τα περισσότερα προϊόντα στο ράφι και στο ψυγείο έχουν φοινικέλαιο και τα μεταλλαγμένα σογιέλαιο και ελαιοκράμβη. Και πρόκειται για προϊόντα, που απευθύνονται κυρίως στα παιδιά.
Όταν εμείς καταναλώνουμε ανεύθυνα και επικίνδυνα για την υγεία μας, κάποιοι άλλοι δίνουν μάχη για τη ζωή και το σπίτι τους.
(Η ζούγκλα ξεριζώνεται, για να φυτευθούν φοινικόδεντρα και ο ουραγκουτάνγκος δίνει μάχη με την μπουλντόζα, προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του. Uragutan σημαίνει “άνθρωπος του δάσους”).
ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ, ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
(Δείτε στο διαδίκτυο τι σημαίνει η κατανάλωση των ελαίων, που αναφέραμε).
Κι όλα αυτά, γιατί μας είπαν ότι το φτηνό και το επώνυμο είναι καλύτερα. Δεν μας είπαν ότι αρρωσταίνουν και σκοτώνουν.
Οι σπόροι διανέμονται δωρεάν. Κι εμείς αγοράζουμε ότι παράγεται πιο κοντά μας και από τα καταστήματα των δικών μας ανθρώπων. Έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε κι αυτόν που έχει ανάγκη και δεν μπορεί. Έτσι, δημιουργούμε δουλειές για μας και τα παιδιά μας.
- «Αν ο Ελληνισμός θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμένη ταυτότητα, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να παράγει όσα τρώει. Δεν εννοώ διόλου κάποιαν οικονομική αυτάρκεια με την παλιά έννοια, αλλά την απαλλαγή από την πολιτική και την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού. Ένα βιώσιμο συλλογικό υποκείμενο οφείλει να εξάγει τουλάχιστον τόσα, όσα εισάγει, σ’ έναν ανοικτότερο κόσμο. Ειδάλλως είναι αναπόφευκτη η πτώση στα κατώτερα σκαλιά του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας, καταχρέωση και η πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Ελληνισμός προχώρησε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναστροφή της απαιτεί γενναία παραγωγική προσπάθεια, προηγμένη τεχνογνωσία και ριζική θεσμική εξυγίανση, καθώς και ένα εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς διαφορετικού επιπέδου… ο πτωχοπροδρομικός ελληνοκεντρισμός και ο κοσμοπολιτικός πιθηκισμός αποτελούν μεγέθη συμμετρικά και συναφή, όσο κι αν φαινομενικά εκπροσωπούν δύο κόσμους εχθρικούς μεταξύ τους».
(Παναγιώτης Κονδύλης, από συνέντευξη στον Σπ. Κουτρούλη, 1998)
Ευχαριστούμε
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ 11/8/2018
(στην εικόνα, Ντομάτα Αθέρα)