Η Παναγία η Λαγγουβάρδα στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς

Το κείμενο που ακολουθεί είναι τμήμα μεγαλύτερης εργασίας του Τάκη Τόκκα.

(…)Το Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300  μέτρων με απεριόριστη θέα προς το Ιόνιο και τον Πατραϊκό κόλπο με επίνεια τον Κατελειό και τη Σκάλα. Ο  Ναός που βλέπουμε σήμερα ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1953 και είναι αφιερωμένος στην Παναγία Λαγγουβάρδα.

Κατά την παράδοση από την ημέρα του Σωτήρος την έκτη Αυγούστου, αρχίζουν να εμφανίζονται τα φίδια της Παναγίας που θα παραμείνουν στην περιοχή για σαράντα περίπου ημέρες και θεωρείται ότι η μεγαλύτερη ποσοτικά παρουσία τους είναι την 15η Αυγούστου.

Από το προσεισμικό, πλακέ φράγκικο καμπαναριό,  που σύμφωνα με  την παμπάλαια παράδοση ήτανε στολισμένο με  πολύχρωμα φανάρια, βγαίνανε  τα φίδια. Μικροί και μεγάλοι, κυρίως όμως τα παιδιά, με ένα λιανοκέρι στο χέρι και αργότερα με φακούς νυκτός, διαομάανε( έψαχναν)  γύρω από το καμπαναριό  και στην ευρύτερη περιοχή για να βρούνε τα φίδια. Όποιος τα πρωτόβλεπε γιομάτος χαρά φώναζε «βγήκανε τα φίδια»!

 Μέσα στον ναό τις ώρες της ακολουθίας τα φίδια έχουν το ελεύθερο να έρπουν και να αναρριχώνται  στο τέμπλο, στον χρυσοστόλιστο Θρόνο τση Κυράς τση Παναγίας τση Λαγγουβάρδας, στα στασίδια, παντού!

Ανάλογο φαινόμενο συμβαίνει και στο κοντινό χωριό Αργίνια που ο ναός είναι επίσης αφιερωμένος στην Παναγιά.

Η ονομασία Λαγγουβάρδα  ή Λαγγουβάρα

Η σωστή και τεκμηριωμένη ιστορικά ονομασία του ναού στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς είναι με τ’ όνομα ”Λαγγουβάρδα ή Λαγγουβάρα”. Η ονομασία Φιδούσα εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιήθηκε από μη Κεφαλονίτη ιερωμένο που συνειδητά (;) χρησιμοποίησε  το εσφαλμένο, ανιστόρητο, κακόηχο Φιδούσα που δεν λέχθηκε και δεν λέγεται από τους ντόπιους στην Κεφαλονιά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να μη καθιερώσουμε  το προσωνύμιο αυτό ως Θεοτοκονύμιο.

Προφανώς λοιπόν, η λέξη αυτή προήλθε από το Εθνικό Λογγοβάρδος > Λογγοβάρδα>Λαγγουβάρ(δ)α και έχει σχέση με την καταγωγή του κονίσματος τση Παναγιάς ή και τση εκκλησιάς.

 Στη περίοδο τση Βενετσιάνικης Κυριαρχίας σε επίσημα  έγγραφα του τέλους του 18ου αιώνα  σε κατάλογο ναών και μονών της Κεφαλονιάς  αναφέρεται: Marcopulu,Beata Vergine sta Langardoglia.

Τα μέχρι τώρα  ιστορικά Στοιχεία για την σχέση των Λογγοβάρδων με την Κεφαλονιά είναι:

α) Τον 7ο μ.χ  αιώνα η Κεφαλονιά ανήκε στο 11ο Θέμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μαζί με την Ιταλία και τα Ιόνια Νησιά κι ονομαζόταν ” Θέμα της Λογγοβαρδίας “

β) Οι διοικητές του νησιού την περίοδο εκείνη είχαν τον τίτλο :  Στρατηγός Κεφαλληνίας και Λομβαρδίας. Τον 8ο μ.χ αιώνα οι Λογγοβάρδοι μετά από επιδρομή κατέκτησαν την Κεφαλονιά.(…)

Τάκης Τόκκας

Αρχική ανάρτηση 15 Αυγούστου 2018

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!