Φίλος μεν Μεταξάς, φιλτάτη δε η αλήθεια!

Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
συνταξιούχος τραπεζικός – οικονομολόγος

Στη μακρόσυρτη απάντηση του τ. νομάρχη και πάντα φίλου Μάκη Μεταξά, στο άρθρο μου για την Ομηρική Ιθάκη που δημοσίευσε το KefaloniaPress πρόσφατα, (διάβασε εδω ) έχω να σημειώσω εν τάχει τα παρακάτω:

1. Είναι αλήθεια ότι ο θολωτός τάφος των Τζαννάτων –που σαφώς είναι ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα – δεν μπορεί να συσχετισθεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με την Ομηρική Ιθάκη. Τι θα προκύψει από τις περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον είναι προφανές πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Αρα: Αλλο η επιθυμία ( = να συσχετίζεται ο θολωτός τάφος των Τζαννάτων με την Ομηρική Ιθάκη) και άλλο η πραγματικότητα (= που ήταν πράγματι η Ομηρική Ιθάκη).

2. Είναι αλήθεια πως κάθε καλοκαίρι εμφανίζεται και ένας «ειδικός» είτε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη είτε στο Δημοτικό Θέατρο και καταθέτει τη δική του …«ιστορία» για το που βρίσκεται η Ομηρική Ιθάκη. Είμαι βέβαιος ότι και το καλοκαίρι του 2019 θα εμφανιστεί κάποιος άλλος «ειδικός» που θα μας παρουσιάσει την «μετά βεβαιότητος» δική του …«θέση» για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Και αυτό ήθελα βασικά να θίξω στο άρθρο μου. Οτι όλη αυτή η πρακτική αρχίζει να παίρνει πλέον διαστάσεις κωμικοτραγικές… Κάτι που δεν συνάδει με τον Ομηρο και τα ομηρικά έπη.

Οθεν: Η αρχαιολογική σκαπάνη μάλλον έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να φθάσει και να δώσει χειροπιαστή απάντηση επί του όλου ζητήματος. Μέχρι τότε η Ομηρική Ιθάκη θα αποτελεί «το αεί ζητούμενον και το αεί απορούμενον»! Κάτι που απαιτεί σοβαρότητα και μεγίστη ευθύνη…

Αυτά, συνοψίζοντας!

(Φωτο εξώφυλλου – “Η μυστηριώδης αλήθεια” του Maxim Grunin)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Επειδή θεωρώ πως η συνέχιση αυτού του διαλόγου μέσω του Kefaloniapress με εκατέρωθεν δημοσιεύσεις στο τέλος θα καταστεί καταχρηστική για το site που μας φιλοξενεί θεώρησα πως το καλύτερο ήταν να απαντήσω σε αυτό το νέο άρθρο από την σελίδα μου στο F/B με τον παρακάτω σχολιασμό..

    “Επειδή η αλήθεια είναι ανίκητη”.

    Προσπάθησα πράγματι στην πρόσφατη και εκ προθέσεως μακρόσυρτη απάντησή μου στο άρθρο του φίλου μου Νίκου Παπαδάτου να υπενθυμίσω στον φίλο μου τον Νίκο, αλλά πολύ περισσότερο στο αναγνωστικό κοινό ποιες είναι οι εκτιμήσεις κατά κύριο λόγο των ανασκαφέων, δηλαδή της αρχαιολογικής σκαπάνης, που συσχετίζουν την συγκεκριμένη περιοχή με την αναζητούμενη θέση του διοικητικού κέντρου της λεγόμενης Ομηρικής Ιθάκης.

    Η άποψη του φίλου Νίκου Παπαδάτου πως: «Είναι αλήθεια ότι ο θολωτός τάφος των Τζαννάτων δεν μπορεί να συσχετισθεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με την Ομηρική Ιθάκη» επί της ουσίας μόνο αλήθεια δεν είναι.

    Διαβάζοντας κάποιος με την δέουσα προσοχή τα συγκεκριμένα κείμενα θα διαπιστώσει ότι ακριβώς αυτήν την διαφαινόμενη σχέση προσπαθούν οι ανασκαφείς να αναδείξουν και το ρήμα «συσχετίζω» καμία σχέση δεν έχει με το ρήμα «επιθυμώ».

    Η απόσταση που χωρίζει τις συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες και την διαδικασία του συσχετισμού τους με το αναζητούμενο κέντρο διοίκησης της μυκηναϊκής ελίτ στην δυτική νησιωτική Ελλάδα (μέχρι την οριστική ταυτοποίηση) προφανώς και δεν είναι «ένα τσιγάρο δρόμος».

    Εάν κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τι πράγματι σηματοδοτούν οι συγκεκριμένες μυκηναϊκές εγκαταστάσεις στο νησί της Κεφαλληνίας, ειλικρινά δεν μπορώ να τους βοηθήσω.

    Και επειδή ο φίλος μου ο Νίκος αναφέρθηκε ότι ο μνημειώδης θολωτός τάφος των Τζαννάτων δεν μπορεί με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να συσχετισθεί με το αναζητούμενο κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης, αντί επιλόγου θα αναρτήσω το σχετικό έντυπο του ΤΑΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο επιμελήθηκε ο ανασκαφέας του και μετέπειτα Γενικός Δ/της Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού αρχαιολόγος Δρ. Λάζαρος Κολώνας προκειμένου να μπορέσετε να αξιολογήσετε τις ως άνω αναφορές.

    (το υλικό θα το βρείτε αναρτημένο στην σελίδα μου στο Φ/Β)
    https://www.facebook.com/makis.metaxas.7

Comments are closed.