ΚΑΙ Ιόνιο ΚΑΙ Πανεπιστήμιο…με καθυστέρηση 34 χρόνων !
Η Κεφαλονιά στον παγκόσμιο Πανεπιστημιακό χάρτη !
Με τον πρόσφατο νόμο 4559/18 (ΦΕΚ 142Α΄/3-8-2018) για το ΝΕΟ Ιόνιο Πανεπιστήμιο δημιουργούνται πέντε νέα δεδομένα.
Πρώτο και κορυφαίο δεδομένο είναι ότι αποκαθίσταται η πολιτική, ιστορική και πανεπιστημιακή τάξη στον Ιόνιο χώρο όσον αφορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο !
Του Μάκη Φόρτε
Γιατί με καθυστέρηση ….36 χρόνων υλοποιείται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στις 21 Μαΐου 1982 από την Κεφαλονιά για «την ίδρυση του Πανεπιστήμιου της Επτανήσου και στην Κεφαλονιά» !
Και με καθυστέρηση ….34 χρόνων εφαρμόζεται η ιδρυτική πράξη του Ιόνιου Πανεπιστήμιου που έγινε με το Π.Δ. 83/84, η οποία προβλέπει πως «Με απόφαση τ6ου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να ορίζεται η έδρα επί μέρους Πανεπιστημιακών μονάδων και λειτουργιών σε άλλες πόλεις» (εννοώντας εκτός της έδρας – Κέρκυρας) !
Η Κεφαλονιά με τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα είναι πλέον στον παγκόσμιο Πανεπιστημιακό χάρτη !
Αν αυτό, ακόμη και από μόνο του, δεν αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κεφαλονιάς τότε ποιο είναι;
Δεύτερο: Το ΝΕΟ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πλέον με 12 τμήματα και στους 4 Νομούς, από 6 που είχε και αυτά μόνο στην Κέρκυρα, αποκτά επιτέλους «Επτανησιακή εμβέλεια και Πανεπιστημιακή εγκυρότητα», γιαυτό και ο νόμος 4559/18 αποτελεί αντικειμενικά ένα ισχυρό συνεκτικό παράγοντα της Περιφέρειας Νήσων και την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου στη σύγχρονη Επτανησιακή ιστορία !
Και στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να αποδοθεί ο προσδιορισμός της ιστορικής ονομασίας της περιοχής που ανήκει το Πανεπιστήμιο ως «Επτανησιακό», αφού το «Ιόνιο» έχει να κάνει με τον αδόκιμο για Πανεπιστημιακό Ίδρυμα γεωγραφικό προσδιορισμό !
Τρίτο: Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ανιστόρητα και προσβλητικά για τη μνήμη του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, με την κοινοβουλευτική μορφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της πολιτικής – οργανωτικής του συνέχειας ως Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) καταψήφισε και τα 7 άρθρα (από το 9 έως το 15) του νόμου 4559/18 που αφορούν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη νέα του δομή και μάλιστα δίχως καμία αιτιολόγηση, δίχως καμία ανακοίνωση, δείχνοντας αν όχι τίποτε άλλο ιστορική άγνοια, αποποιούμενο τις πολιτικές και ιστορικές του παρακαταθήκες !
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της με το δικό της ανενδοίαστο «όχι» στα 7 άρθρα για το ΝΕΟ Ιόνιο Πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε τη διαχρονική εμμονή της να μην θέλει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τμήματα στα άλλα εκτός Κέρκυρας νησιά, και κατ’επέκταση να μην επιθυμεί τη συνοχή της ΠΙΝ (ποιος ξεχνάει την διάλυση Περιφερειακών δομών όπως αυτή της Υγειονομικής Περιφέρειας;) βαδίζοντας με συνέπεια στα ίχνη της ιστορίας της !
Το 1977 ήταν αυτή που κατάργησε την ιστορική ΒΕΣ του Ληξουρίου και το 2013 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ σχεδίαζε τη διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για να υποχωρήσει μετά το γενικό ξεσηκωμό στην κατάργηση του ενός εκ των δύο τμημάτων του ΤΕΙ στο Ληξούρι συν ακόμη σε Ζάκυνθο – Λευκάδα.
Τέταρτο: Η αδρανοποίηση του νομοθετικού πλαισίου στην ανάπτυξη του Ιόνιου Πανεπιστήμιου για 3 ½ δεκαετίες, την ώρα που τα «αδελφά» Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας (και τα τρία ιδρύθηκαν με το ίδιο ΠΔ 83/84) αναπτύσσονταν και γιγαντώνονταν, οφείλεται στη διαχρονική παρουσία και δράση ενός βαθέως Πανεπιστημιακού κατεστημένου με ιδιαίτερα συμφέροντα και απόλυτη επιρροή στην πολιτική ηγεσία της Κέρκυρας και της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Αθήνα.
Ο ιστορικός του μέλλοντος είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει και τόσο εύκολο έργο όταν θα πρέπει να απαντήσει στο ΓΙΑΤΙ ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν από την κεντρική πολιτική ηγεσία οι λόγοι που δεν δημιουργήθηκαν τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και στα άλλα εκτός Κέρκυρας νησιά κατ’εφαρμογή του ιδρυτικού ΠΔ 83/84, παρ’ότι κατά την διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου υπηρέτησαν ένας Πρωθυπουργός και πέντε Υπουργοί Παιδείας με Επτανησιακές ρίζες και σε αντιστάθμισα δημιουργήθηκαν εφήμερα τμήματα ΤΕΙ, πρώτα ως παράρτημα της ….Ηπείρου και στη συνέχεια ως θνησιγενές αυτόνομο Ίδρυμα στον Ιόνιο χώρο.
Πέμπτο: Η Κεφαλονιά έχει πλέον τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα ( 7 στην Κέρκυρα και από ένα σε Ζάκυνθο, Λευκάδα) και μάλιστα το ένα στο Ληξούρι, ίσως τη μικρότερη σε μέγεθος πόλη στην Ελλάδα με Πανεπιστημιακό Τμήμα!
Η Κεφαλονιά αποτελεί πλέον μέλος της Παγκόσμιας Πανεπιστημιακής Κοινότητας για πρώτη φορά στην ιστορία της !
Εν κατακλείδι.
Η πολιτική, η ιστορική και η Πανεπιστημιακή τάξη των πραγμάτων με την παρουσία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και στους 4 Νομούς της Περιφέρειας αποκαθίσταται με καθυστέρηση …4 δεκαετιών και το νόμο 4559/18 !
Η άρνηση και μάλιστα στείρα (!) και αναιτιολόγητη (!) στο γεγονός του ΝΕΟΥ Ιόνιου Πανεπιστήμιου, ούτε να αποσιωπηθεί, αλλά ούτε και να αλλοιωθεί γίνεται!
Το μόνο που επιβάλλεται πλέον να γίνει είναι να αναπληρωθεί τάχιστα το χαμένο έδαφος.
ΤΩΡΑ οφείλουν να προστρέξουν οι Κεφαλονίτες Πανεπιστημιακοί που διαπρέπουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και φυσικά να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στο νέο Πανεπιστημιακό δυναμικό του Ιονίου Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα στους νεαρούς Κεφαλονίτες Πανεπιστημιακούς που στελεχώνουν τα τρία Πανεπιστημιακά τμήματα σε Αργοστόλι – Ληξούρι .
Η Κεφαλονιά έχει πλέον παγκόσμια Πανεπιστημιακή ταυτότητα και μάλιστα με νέους και νεαρούς Πανεπιστημιακούς Επιστήμονες !
Και οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι με αυτή την εξόχως τιμητική και σημαντική ταυτότητα θα προχωρήσουμε στην Κεφαλονιά του μέλλοντός μας !