Τηρήσαμε και εφέτος το έθιμο να πάμε στο τρύγο της ρομπόλας στα Ομαλά ! Ο χρυσός καρπός του σταφυλιού, παρά τις κακοκαιρίες, είναι σκέτο κεχριμπάρι, υγιής και γεμάτος χυμούς!

Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας (έτος ίδρυσης 1982) συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής σταφυλιού της ποικιλίας ρομπόλα Κεφαλλονιάς. Αυτού δηλαδή του νησιού που εκτός από το πιο ορεινό του Ιονίου πελάγους, είναι και ένα από τα αναμφισβήτητα «διαμάντια» του ελληνικού αμπελώνα. Το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους, η ηλιοφάνεια, το υψόμετρο, η ποικιλία των μεσοκλιμάτων και οι θαλάσσια αύρα ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια στο νησί, που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η χαμηλή στρεμματική απόδοση και η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα.

Καθημερινά, ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών, στον τομέα της οινοποίησης και εμπορίας οίνων, προσφέροντας εξαίρετα κρασιά σε προσιτές τιμές. Ένας απ’ τους κυριότερους παράγοντες αυτής της ανοδικής πορείας είναι το ίδιο το νησί και πιο συγκεκριμένα, ο αμπελώνας του. Σημαντικότερο κέντρο αμπελοκαλλιέργειας στην Κεφαλλονιά είναι η ευρύτερη περιοχή των Ομαλών στο κέντρο του νησιού, με τη «ζώνη ρομπόλας». Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει κυρίως ημιορεινούς αμπελώνες, στις πλαγιές του Αίνου. Οι μεγάλες κλίσεις, το ανάλογο υψόμετρο και τα φτωχά, χαλικώδη και ασβεστολιθικά εδάφη, συγκεντρώνουν με ιδανικό τρόπο χαρακτηριστικά που δίνουν φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμαστή ισορροπία στα κρασιά του νησιού.

Εντός της «ζώνης ρομπόλας» καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με γηγενείς ποικιλίες, όπως το βοστιλίδι, το μοσχάτο, η μαυροδάφνη, το ζακυνθινό και κυρίως η ρομπόλα, μια δυναμική λευκή ποικιλία, που κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ευγενέστερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, δίνοντας τον οίνο ΠΟΠ Ρομπόλα.

Το 2005 ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας ανανέωσε εξ ολοκλήρου το μηχανολογικό εξοπλισμό του οινοποιείου του, έκτασης 2.400 τ.μ. και εγκατέστησε βιολογικό καθαρισμό για τη διαχείριση των αποβλήτων του, αποτελώντας πλέον, μια υπερσύγχρονη οινοποιητική μονάδα.

Ευχαριστούμε τον Δ/ντή του Συνεταιρισμού  Κώστα Μπαζίγο και τους εργαζομένους για την ξενάγηση και τη φιλοξενία τους! Η σκληρή δουλιά όλων τους έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και στην ποιότητα του προϊόντος και στις εξαγωγές!

Ρεπορταζ: Σπύρος Σακαλής

Στο αμπέλι..

Παρά τις ταλαιπωρίες του καιρού, ο καρπός εξαιρετικός!

Ο χρυσός καρπός φθάνει στο Συνεταιρισμό

Οι συνεταιριστές παραδίδουν τον καρπό του μόχθου τους για ζύγισμα στο συνεταιρισμό, περήφανοι για τη παραγωγή τους..

 

Στο ποτήρι..

Δεκάδες επισκέπτες κάθε μέρα δοκιμάζουν τα κρασιά του συνεταιρισμού και μαθαίνουν τα πάντα για την παραγωγή της ρομπόλας απο το ειδικευμένο προσωπικό αλλά και απο τον ίδιο τον δ/ντη Κώστα Μπαζίγο που είναι πανταχού παρόν.. στο αμπέλι, στο ζύγισμα, στη παραγωγή.. στο εκθετήριο..

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις