Μετά την καταγραφή των υποψήφιων περιφερειαρχών της ΝΔ, η aftodioikisi.gr προχωράει στην χαρτογράφηση όσων βρεθούν απέναντί τους. Δηλαδή, όσα ονόματα συζητούνται στην Κουμουνδούρου για υποψήφιοι στις 13 περιφέρειες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το κυβερνών κόμμα πιθανότατα θα καθυστερήσει να ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει προς το Νοέμβριο. Παράλληλα, μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, υπάρχουν δύο «γραμμές» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη υποστηρίζει ότι είναι ευκαιρία να προκριθεί η αυτόνομη κάθοδος προκειμένου το κόμμα και οι υποψήφιοί του να καταγράψουν τις δυνάμεις τους και οι συνεργασίες να γίνουν στον β΄γύρο και η δεύτερη που θεωρεί ότι αυτή είναι η στιγμή για συνεργασίες και ανοίγματα προς την κεντροαριστερά από τον α΄γύρο.
Αττικής
Στην Κουμουνδούρου αλλά και στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι στην περιφέρεια Αττικής θα είναι εκ νέου υποψήφια η Ρένα Δούρου, καθώς, όπως τονίζουν, «δεν έχει δηλώσει κάτι διαφορετικό». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, καθώς υπάρχουν ψίθυροι ότι η νυν περιφερειάρχης δεν θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφια, ειδικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζουν και αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση. Μάλιστα, στο πλαίσιο ανοίγματος προς το χώρο της Κεντροαριστεράς, έχει ακουστεί το σενάριο ακόμη και στήριξης του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
Ιονίων Νήσων
Παρά τα προηγούμενα λοξοκοιτάγματα προς την ΛΑΕ, ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος θα είναι εκ νέου υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.
Δυτικής Μακεδονίας
Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγκαστεί να αποσύρει τη στήριξή του στον νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, μετά την αποκάλυψη δηλώσεων του με αντισημιτικό περιεχόμενο. Όμως, στις εκλογές του 2019 ο κ. Καρυπίδης, όπως όλα δείχνουν, θα στηριχθεί, ως ανεξάρτητος υποψήφιος (σ.σ. δηλαδή, όπως είχε κατέβει και προ τετραετίας) από το κυβερνών κόμμα.
Κεντρικής Μακεδονίας
Μια ιδιαίτερα δύσκολη Περιφέρεια λόγω, κυρίως, «Μακεδονικού». Στις εκλογές του 2014 η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (σ.σ. έχει μετακινηθεί στη ΛΑΕ) είχε λάβει μόλις 11,7%. Βεβαίως, δεν είναι αυτός ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και γι’ αυτό συζητούνται ονόματα του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και δεύτερου στη σειρά βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, Γιάννη Αμανατίδη, αλλά και του διαδόχου του στο υπουργείο Εξωτερικών, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, επίσης βουλευτή της Α΄Θεσσαλονίκης Μάρκου Μπόλαρη. Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το όνομα της νέας υφυπουργού Μακεδονίας Κατερίνας Νοτοπούλου τόσο για την περιφέρεια όσο και για τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης
Πολλές συζητήσεις γίνονται με κατεύθυνση «υποψηφιότητες αυτοδιοικητικού προσανατολισμού», ωστόσο καμία δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής. Μέχρι τότε και αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι κόντρες στην «γαλάζια» παράταξη της ΠΑΜ-Θ μεταξύ του νυν περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών του, στο κυβερνητικό κόμμα δεν αποκλείουν να υποστηριχθεί ο υποψήφιος του 2014, Κωνσταντίνος Μορφίδης, σημερινός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος πάντως στις προ τετραετίας εκλογές είχε λάβε μόλις 11,4%.
Ηπείρου
Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές στην Περιφέρεια Ηπείρου με φόντο τον «γαλάζιο» εμφύλιο μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Α.Καχριμάνη και του επικοινωνιολόγου Σπ.Ριζόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014 απέναντι στον νυν περιφερειάρχη ήταν η νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ό.Γεροβασίλη η οποία πάντως δεν είχε καταφέρει, έστω και την οριακή (σ.σ. 50,83%) επικράτησή του, από τον α΄ γύρο. Παρόλ’ αυτά ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να είναι εκ νέου υποψήφια η κ. Γεροβασίλη.
Θεσσαλίας
Δεδομένων των αρνητικών επιδόσεων του «γαλάζιου» νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, σε μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή αλλά και του γεγονότος ότι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, Ηρώ Διώτη είναι πλέον στη ΛΑΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν νέο πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το όνομα του νυν δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, ωστόσο ο ίδιος θέλει να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο. Ένα ακόμη όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι στη λογική των συνεργασιών, είναι του καρδιοχειρουργού-καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκου Τσιλιμίγκα, που είχε κατέβει το 2014 υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μία τέτοια υποψηφιότητα απέναντι στον «φθαρμένο» νυν περιφερειάρχη μπορεί να περπατήσει.
Στερεά Ελλάδα
Σε φάση «προσεκτικής αναζήτησης υποψήφιου» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κι αυτό γιατί μετά την αποχώρηση του Κ. Μπακογιάννη αλλά και την δυσκολία εξεύρεσης υποψηφίου από την πλευρά της ΝΔ (σ.σ. καταρχήν άρνηση του Σίμου Κεδίκογλου) στο κυβερνών κόμμα βλέπουν ευκαιρία να έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτές του 2014, που ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, είχε πάρει μόλις 18,7%. Παρότι ακούστηκε στο παρελθόν, στην Κουμουνδούρου δεν είναι θετικοί σε μία στήριξη του νυν δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου και φαίνεται πως διερευνούν υποψηφιότητα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά από τον μεγάλο νομό, Φθιώτιδας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συζητηθεί το όνομα του, προβεβλημένου βουλευτή Δημήτρη Βέττα, που έχει θητεία και στην Αυτοδιοίκηση (σ.σ. ήταν το 2011 πρόεδρος του ΔΣ στο δήμο Στυλίδας). Εναλλακτική, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί και το Β. Αποστόλου.
Δυτική Ελλάδα
Στο κυβερνών κόμμα διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τον νυν «πράσινο» περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν δημιουργεί προβλήματα, καθώς συνεργάζεται καλά με την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, από τη στιγμή που υπάρξει συναίνεση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να δημιουργείται αρνητικό κλίμα, αλλά και προγραμματικές συγκλίσεις, φαίνεται πως θα είναι μια υποψηφιότητα που θα προχωρήσει. Μάλιστα στο όνομα του κ. Κατσιφάρα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή Τύπου στην 83η ΔΕΘ, ως πιθανό υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος. Εναλλακτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει και προς τα δικά του στελέχη, όπως τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινό, που το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων.
Κρήτης
Παρά την αναφορά του πρωθυπουργού στον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, η υπόθεση της συνεργασίας μαζί του δεν φαίνεται να προχωράει τόσο καλά όσο αυτή με τον Α.Κατσιφάρα. Για δύο, κυρίως, λόγους: Ο πρώτος, οι συζητήσεις που κάνει ο περιφερειάρχης και με τη ΝΔ (άλλωστε, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στηρίξει υποψήφιους που θα στηρίξει η ΝΔ) και ο δεύτερος, οι αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα στελεχών στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο κ. Αρναουτάκης, όπως έδειξε και κατά την πρόσφατη υποδοχή του πρωθυπουργού στα Χανιά, επιχειρεί να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Από την άλλη πλευρά, αν τελικώς, δεν ευοδωθεί η, πολυσυζητημένη, συνεργασία με τον νυν περιφερειάρχη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητήσει έναν ισχυρό υποψήφιο σε μία περιφέρεια που τα εκλογικά του ποσοστά παραμένουν υψηλά. Στο πλαίσιο αυτό ακούστηκε το όνομα του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη που, όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η aftodioikisi.gr, δεν έχει συζητηθεί. Δεν αποκλείεται ωστόσο, εφόσον δεν βρεθεί κοινός τόπος με τον κ. Αρναουτάκη, στο κυβερνών κόμμα, παρότι το πιθανότερο είναι πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, να επιλέξουν να ρίξουν στη μάχη το βαρύ πυροβολικό που ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ξεκίνησε να συζητείται η υποψηφιότητα του πρώην «πράσινου» δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ο οποίος αποφάσισε να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια και όψι στο δήμο.
Πελοποννήσου
Αν και συζητήθηκε η στήριξη του, στην ουσία διαγραμμένου από τη ΝΔ του Κυρ.Μητσοτάκη, νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη λόγω και των καλών σχέσεων που διατηρεί με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προχωρά. Αντιθέτως, η υποψηφιότητα που προκρίνεται είναι αυτή του Κορίνθιου γενικού γραμματέα Υποδομών και στενού συνεργάτη του Χρ.Σπίρτζη, Γιώργου Δέδε, που το 2014 ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει μία καλή εμφάνιση, χάνοντας τη δεύτερη θέση από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη για 1230 ψήφους (15,72 έναντι 15,38%). Να σημειωθεί ότι το 2010 ο κ. Δέδες εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, καθώς υποδείχθηκε στο ψηφοδέλτιο του νυν περιφερειάρχη Π.Τατούλη από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν, με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2014 αφενός να κατέβει μόνος του και αφετέρου να στηρίξει στο β΄ γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδ.Βουδούρη.
Νότιο Αιγαίο
Στο Νότιο Αιγαίο, στο οποίο το 2014 εξελέγη ο «γαλάζιος» Γιώργος Χατζημάρκος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί μία ισχυρή υποψηφιότητα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2014 που ο τότε υποψήφιός του, πρώην δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, είχε βγει τρίτος και καταϊδρωμένος με μόλις 18,3%. Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του πρώην υφυπουργού Τουρισμού των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου και στενού συνεργάτη του Κ. Σκανδαλίδη, Γιώργου Νικητιάδη, ο οποίος, σε περίπτωση που κατέβει, θα έχει και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο κ. Νικητιάδης θα είναι υποψήφιος. Γι’ αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των συνεργασιών, αναζητούν και δικά τους προβεβλημένα στελέχη για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται τα ονόματα του Ρόδιου βουλευτή Δωδεκανήσου και νυν αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και εναλλακτικά του βουλευτή Κυκλάδων (σ.σ. με καταγωγή από τη Μήλο) Νίκου Συρμαλένιου. Μάλιστα, αμφότεροι έχουν εμπειρία από την Αυτοδιοίκηση, καθώ είχαν διατελέσει περιφερειακοί σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου την περίοδο 2011-2014.
Βόρειο Αιγαίο
Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει ως υποψήφια την δημοσιογράφο Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία, εκτός του ότι δεν κατέγραψε καλές επιδόσεις (σ.σ. τρίτη με ποσοστό 19,37%), πλέον ανήκει στην ΛΑΕ. Έτσι στην Κουμουνδούρου, δεδομένων και των προβλημάτων της ΝΔ, με την νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου να εμφανίζεται ιδιαιτέρως αδύναμη και πληροφορίες να αναφέρουν για «γαλάζια» στήριξη του υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη, αναζητούν έναν ισχυρό υποψήφιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι δύο: Του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη, ο οποίος έχει παράδοση στην αυτοδιοίκηση, καθώς ο ίδιος είναι σήμερα και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, το 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ο πατέρας του Στρατής Πάλλης είχε διατελέσει δήμαρχος Μυτιλήνης. Και του (προβεβλημένου περισσότερο από τον κ. Πάλλη) βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος ωστόσο έχει το μειονέκτημα ότι προέρχεται από μικρό νομό της Περιφέρειας.