«Κόκκινο» χτυπά η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας και στο νομό Κεφαλονιάς, με τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της απαλλαγής του κεφαλαίου από το σχετικό «κόστος» να αποτυπώνονται στην υποχρηματοδότηση, στην τεράστια υποστελέχωση, στα σοβαρά προβλήματα σε δομές όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι, το Κέντρο Υγείας Ιθάκης κ.ά.
Χαρακτηριστικά, το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου λειτουργεί μόνο με το 50% των οργανικών του θέσεων.
Μεταξύ άλλων προβλημάτων του νοσοκομείου, η Ψυχιατρική Κλινική παραμένει κτίριο – «φάντασμα», καθώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη στελέχωσή της, με τους ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναγκάζονται να νοσηλευτούν σε ψυχιατρικές κλινικές εκτός νομού, όταν βρίσκονται σε υποτροπή. Σήμερα στο χώρο της Ψυχιατρικής στεγάζεται η Μαιευτική Κλινική…
Την άνοιξη είχε προηγηθεί η προσπάθεια αποψίλωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, με αφαίρεση εξοπλισμού προκειμένου να «μπαλωθεί» προσωρινά το σοβαρό πρόβλημα της ΜΕΘ του Ρίου. Μάλιστα, στη γνωστή αντιλαϊκή λογική «κόστους – οφέλους», οι διοικήσεις της 6ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για λειτουργία ΜΕΘ στο νομό, επειδή δήθεν καλύπτει λίγα περιστατικά σε σχέση με το… κόστος λειτουργίας της! Μετά την άμεση κινητοποίηση των μαζικών φορέων της περιοχής, η μετακίνηση του ιατρικού εξοπλισμού «πάγωσε» προσωρινά, ωστόσο η ΜΕΘ παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα και στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι, το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε άλλο ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας.
Με την αλλαγή του οργανισμού του από το 2012 έχασε 30 κλίνες (μειώθηκαν από 50 σε 20), καταργήθηκαν ο χειρουργικός και ο γυναικολογικός τομέας, ενώ κι εκεί μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη.
Σήμερα λειτουργούν μια Παθολογική Μονάδα Νοσηλείας και τα εργαστηριακά τμήματα, που μόλις φτάνουν για να το διαφοροποιούν από Κέντρο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 2015 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 17.794 ασθενείς, έγιναν περίπου 320 μικροχειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν 22.794 μικροβιολογικές – βιοχημικές εξετάσεις, 2.761 ακτινολογικές, 810 υπέρηχοι, 211 εξετάσεις οστικής πυκνότητας, ενώ νοσηλεύτηκαν 599 ασθενείς με 2.967 μέρες νοσηλείας.
Μετά τη συνταξιοδότηση των τριών παθολόγων που δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να κλείσει η Παθολογική Κλινική, μετακινείται κι εκεί το νοσηλευτικό προσωπικό του προς το Νοσοκομείο Αργοστολίου, στη γνωστή λογική των «μπαλωμάτων».
Η ίδια τακτική αποψίλωσης σε προσωπικό και εξοπλισμό χρησιμοποιείται βέβαια και στο Αργοστόλι, προκειμένου να ενισχυθούν άλλες κεντρικότερες μονάδες και… πάει λέγοντας.
Σε ένα ακόμα παράδειγμα, να σημειωθεί ότι στο ΚΥ Σάμης υπηρετεί γιατρός οπλίτης θητείας για να βγουν οι εφημερίες, ο οποίος μάλιστα μετατέθηκε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου για να καλυφθούν «τρύπες».
Το κυβερνητικό φληνάφημα περί «τέλους των μνημονίων», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός με διάγγελμα από την Ιθάκη, αποδομείται μπροστά και στην «Οδύσσεια» που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού κάθε φορά που χρειάζονται ακόμη και τα στοιχειώδη ως προς την παροχή δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
Η μοναδική δημόσια δομή Υγείας στο νησί, το Κέντρο Υγείας Ιθάκης, που εξυπηρετεί 3.500 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα: Γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, ιατρικά μηχανήματα.
Εφημερεύει με μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Υπηρετούν τρεις νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μία είναι με άδεια κύησης, και μόλις μία μαία. Δουλεύουν ένας θυρωρός και ένας τραυματιοφορέας, που κάνουν αλλότρια καθήκοντα. Δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Η παρασκευάστρια του Μικροβιολογικού συνταξιοδοτήθηκε πριν από 5 χρόνια και η «λύση» που δόθηκε ήταν η κατάργηση της θέσης. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του είναι σε αχρηστία. Σαπίζουν πανάκριβα μηχανήματα. Πολλές φορές δεν λειτουργεί ούτε το Ακτινολογικό Εργαστήριο λόγω προβλημάτων αδειοδότησης.
Οι γιατροί που έχουν απομείνει είναι μία παθολόγος (επικουρική) που πρόκειται να απολυθεί στο τέλος του χρόνου, ένας γενικός ιατρός που συνταξιοδοτείται τέλος του 2018, ο διευθυντής καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας οδοντίατρος και δύο αγροτικοί με στρατιωτική θητεία που τελειώνει στο τέλος του 2018. Σε λίγους μήνες δηλαδή ξεμένει τελείως από γιατρούς, ενώ οι εφημερίες δεν βγαίνουν…
Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις υποδομές. Καταρρέει το κτίριο. Υπάρχουν προβλήματα στις σωληνώσεις και τα ηλεκτρολογικά, ενώ η όποια συντήρηση γίνεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.
Επανειλημμένα έγγραφα από τον διευθυντή του ΚΥ προς την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Ο ένας και μοναδικός οδηγός του ΕΚΑΒ έχει να πάρει άδεια 5 χρόνια. Το ασθενοφόρο όχημα είναι του 2003! Σε περίπτωση που πάθει βλάβη ή υπάρχει διακομιδή σε εξέλιξη (στο νησί ή στην Κεφαλονιά), δεν υπάρχει ούτε άλλο πλήρωμα ασθενοφόρου, ούτε άλλο ασθενοφόρο όχημα για να εξυπηρετήσει κάποιο επείγον περιστατικό. Χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον άλλα 3 πληρώματα ασθενοφόρου και άλλο ένα ασθενοφόρο όχημα για να υπάρχει η στοιχειώδης προνοσοκομειακή φροντίδα.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ο αποχαρακτηρισμός της Ιθάκης ως δυσπρόσιτης περιοχής – ο οποίος μάλιστα έγινε από την κυβέρνηση μετά το πρόσφατο διάγγελμα του Αλ. Τσίπρα από το νησί – με επιπτώσεις στο σύνολο των υπηρεσιών Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας.
Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στο νομό. Μετά το 1ο μνημόνιο, όταν τέθηκε στους γιατρούς θέμα επιλογής μεταξύ ΙΚΑ ή ιδιωτικού τομέα, υπήρξε μαζική αποχώρηση συμβεβλημένων γιατρών. Από 14 γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, που στελέχωναν τα ιατρεία του ΙΚΑ τοπικά, έμειναν μόνο 5. Εξ αυτών μόνο μία γιατρός είναι παθολόγος, η οποία και υποχρεώνεται να καλύπτει με εφημερίες το Γενικό Νοσοκομείο στο Αργοστόλι.
Στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση «οικογενειακού γιατρού», που θα ρυθμίζει την πρόσβαση ή μη στα δημόσια νοσοκομεία και στους συμβεβλημένους γιατρούς, χωρίς να λειτουργεί καμία από τις επίσης πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ, δύο γενικοί γιατροί (που υπηρετούν ως αγροτικοί στις Κεραμειές και στα Βλαχάτα) ορίστηκαν ως «οικογενειακοί». Κι αυτό όταν τους έχουν ελαστικοποιήσει σε βαθμό που η ανεύρεσή τους να μετατρέπεται, με ευθύνη κυβέρνησης και 6ης ΥΠΕ, σε «σαφάρι».
Στον ΕΟΠΥΥ, στην πρωτεύουσα του νομού, μέχρι τώρα υπήρχαν 4 ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι. Μετά τις νέες ρυθμίσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση, κανείς ιδιώτης γιατρός στο νησί δεν υπέγραψε τις νέες συμβάσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, αφήνει εγκληματικά έκθετους τους ασφαλισμένους, τους στρέφει να πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους στους ιδιώτες γιατρούς και να γίνονται πελάτες στην ιδιωτική ασφάλιση.
«Πριν αλέκτορα φωνήσαι» περί «τέλους των μνημονίων», περί «αλλαγής κλίματος υπέρ του Δημοσίου» και περί «μεγάλης τομής στην ΠΦΥ», η τραγική κατάσταση και στο νομό Κεφαλονιάς επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει πάτο. Αποτελεί εμβάθυνση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που βάζει την Υγεία του λαού στη λογική «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, σωματεία και μαζικοί φορείς των δύο νησιών έχουν οργανώσει επανειλημμένα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να παλέψουν για άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, απολύτως δωρεάν, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ