Περί του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν»!
Το πόσο η χώρα μας είναι δεμένη στο άρμα της Αμερικής αλλά και της Δυτικής Ευρώπης (σήμερα Ε.Ε.) το απεικονίζει μία χαρακτηριστική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου: «Η Ελλάδα αναπνέει με δύο πνεύμονας: τον μεν αμερικανικόν, τον δε αγγλικόν»!
Αυτή η εξάρτηση –οικονομική και πολιτική- ξεκινάει από τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας το 1821 από τον τουρκικό ζυγό, με τη σύναψη των περίφημων δανείων της χώρας μας με την Αγγλία, τα οποία ξεχρέωσε η τάλαινα Ελλάς πρόσφατα! (τα 2/3 αυτών των δανείων «φαγώθηκαν» κατά τη σύναψη και στην πορεία…)
Του Νίκου Παπαδάτου
Συνταξιούχου τραπεζικού- οικονομολόγου
Αλλά ας μην πάμε μακριά: Από την «Αυριανή» (20.9.2008) διαβάζουμε με πηχυαίους τίτλους: «Οι Αμερικανοί εκβιάζουν τον (Κώστα) Καραμανλή να τορπιλίσει τις συμφωνίες με τη Μόσχα για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου»!!! Και παρακάτω: «Τα σχέδια της Ουάσιγκτον για ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή»!!!
Τι έγινε στη συνέχεια; Ανετράπη η κυβέρνηση Καραμανλή και ήρθε στην εξουσία ο ΓΑΠ (με τη λαϊκή αποδοχή!), ο οποίος ματαίωσε τις συμφωνίες με τη Μόσχα για τους αγωγούς κ.λπ. κ.λπ. και μας έμπασε και στο ΔΝΤ (χωρίς την έγκριση της Βουλής!), το οποίο από όποιες χώρες κι αν πέρασε έφερε την καταστροφή!
Παράλληλα ο ΓΑΠ μας έμπασε και στα επαίσχυντα Μνημόνια, που διέλυσαν κυριολεκτικά τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας και βέβαια διέλυσαν και τον κοινωνικό της ιστό (διάλυση του «κράτους πρόνοιας», εξευτελιστικό επίπεδο μισθών και συντάξεων, κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας, αυτοκτονίες σωρηδόν κ.λπ. κ.λπ.).
Αναλυτικά για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε στο εκπληκτικό βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Κόλμερ «Το Προτεκτοράτο». Είναι ένα βιβλίο που δείχνει ανάγλυφα το πώς και το γιατί η χώρα μας είναι σήμερα ένα κράτος –δορυφόρος της Δύσης!
Αλλά επειδή όπως έλεγε και ο συμπατριώτης μας πολιτικός Γεράσιμος Αρσένης «…η ιστορία διδάσκει», ας πάμε πίσω στο 1964, όπου σε άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Χριστιανική» (την έχω στο αρχείο μου) γράφει επί λέξει για τη σύγκρουση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον τότε αμερικανό Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον (διαδέχθηκε τον Τζών Κένεντυ) για το Κυπριακό ζήτημα:
«Τον εκπληκτικό και απίστευτο διάλογο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον και στον πρέσβη της Ελλάδας Αλ. Μάτσα μεταφέρει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 15.5.2009 ο αρθρογράφος της Βίκτωρ Νέτας, στα πλαίσια των πιέσεων της υπερδύναμης προς την Ελλάδα το 1964 να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού με βάσει το «σχέδιο Ατσεσον», από το οποίο προβλεπόταν μεν η Ενωση, αλλά με αντάλλαγμα την παραχώρηση τμήματος της Κύπρου και ενός ελληνικού νησιού στην Τουρκία:
«…Ο Μάτσας του θύμισε (του Τζόνσον) τις εξηγήσεις που του είχε δώσει ο Γ. Παπανδρέου, ότι «καμία ελληνική Βουλή δεν θα μπορούσε να δεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο» και ότι «το Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε καμία ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει ένα ελληνικό νησί…»
Ακολούθησε ο παρακάτω απίστευτος διάλογος:
Τζόνσον: «Τότε ακούστε με, κύριε πρέσβη. Γαμώ τη Βουλή σας και το Σύνταγμά σας! Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Και η Ελλάδα είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθούν να φέρνουν φαγούρα στον ελέφαντα, μπορεί ο ελέφαντας να τους ρουφήξει μία και καλή με την προβοσκίδα του»!
Μάτσας: «Θα διαβιβάσω τις απόψεις σας στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, αλλά είμαι βέβαιος για την ελληνική απάντηση. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εναντιωθεί στις επιθυμίες της Βουλής»…
Τζόνσον: «Θα σας πω ποια απάντηση θα δώσω, αν πάρω τέτοιου είδους απάντηση από τον πρωθυπουργό σας. Ποιος νομίζει ότι είναι; Δεν μπορώ να έχω και δεύτερο Ντε Γκώλ στα πόδια μου. Πληρώνουμε πολλά αμερικανικά δολάρια στους Ελληνες κ. πρέσβη. Αν ο πρωθυπουργός σας μου μιλήσει για Δημοκρατία, Βουλή και Σύνταγμα, τότε εκείνος, η Βουλή και το Σύνταγμα μπορεί να μην κρατήσουν και πολύ»!
Η ιταμότητα του τότε πλανητάρχη βρήκε πλήρη εφαρμογή με την αποστασία των Ιουλιανών του 1965 και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου που επακολούθησε (ομοίως η Βουλή και το Σύνταγμα δεν κράτησαν πολύ)…»
Αυτόν τον διάλογο –και όχι μόνον – θα είχε προφανώς υπόψη του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν, απευθυνόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, εκστόμισε στη Βουλή (1977), την περίφημη φράση «Ανήκομεν εις την Δύσιν»!
Ομως: ο φοβερός αυτός διάλογος Τζόνσον – Μάτσα θα έπρεπε να διδάσκεται στα Γυμνάσια, στα Λύκεια αλλά και στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, γιατί –εκτός των άλλων – επαληθεύει και στις μέρες μας τον ΜΕΓΑΛΟ μας ιστορικό Θουκυδίδη, ο οποίος πρώτος είχε επισημάνει «στην Ιστορία του», ότι στις διεθνείς σχέσεις, στις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη, δεν υπάρχουν φιλίες (και τα τοιαύτα) αλλά συμφέροντα και μόνον συμφέροντα.
Και επίσης ότι ο ισχυρός (οικονομικά και στρατιωτικά) επιβάλλει τη θέλησή του, ενώ ο αδύναμος υποχωρεί μέχρι εκεί που του επιβάλλει η αδυναμία του!
Σ.σ. Ενας λόγος που ο Κ. Καραμανλής ήθελε να μπει η Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, ήταν η έστω και μερική απεξάρτηση της χώρας μας από την κηδεμονία των ΗΠΑ. Μάλιστα, υπάρχει και η περίφημη φράση του Κ.Κ. «Οι Αμερικανοί είναι περισσότερο επικίνδυνοι ως φίλοι παρά ως εχθροί»!
Βέβαια, με την είσοδο στην Ε.Ε., η χώρα μας προσδέθηκε στο άρμα της Γερμανίας, τουτέστιν στο άρμα του Δ’ Ράϊχ! Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…
ΤΕΛΟΣ Α ΜΕΡΟΥΣ.
Στο δεύτερο μέρος: Τι είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον Ανδρέα όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία το 1981. Τι είχε πει ο Στάλιν για την Ελλάδα και τον εμφύλιο . Τι είχε πει ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουτσώφ για τα πετρέλαια της Ελλάδος. Το βιβλίο του ομογενή Γεράσιμου Τσιγάντε. Γιατί ο πονηρός Τσίπρας «τα δίνει όλα» στους Αμερικάνους. Συμπεράσματα.
==
√ Η φωτογραφία του εξώφυλλου ειναι επιλογή του Kefaloniapress, πηγή www.antinews.gr