Σκεφτείτε να μπαίνετε σε ένα χώρο και δύο μάτια να σας ακολουθούν ενώ εσείς κινείστε. Και πριν καλά τα συνηθίσετε καρφωμένα πάνω σας, πώς θα σας φαινόταν να πέφτατε πάνω σε πολλούς Άλμπερτ Αινστάιν που δεν λένε να σας σταματήσουν να σας κοιτάνε; Αλήθεια είχατε φανταστεί ποτέ να δείτε το κεφάλι κάποιου κομμένο και σερβιρισμένο; Πότε ήταν η τελευταία φορά που το κεφάλι σας στριφογύριζε και χάνατε τη γη κάτω από τα πόδια σας;
Καλώς ήλθατε στο πρώτο Μουσείο Ψευδαισθήσεων (Museum of Illusions) στην Ελλάδα. Ένα άκρως παραπλανητικό και απόλυτα διασκεδαστικό παιχνίδι ξεκινά…
Μπαίνοντας από την είσοδο και αφήνοντας πίσω σου δυο μάτια κολλημένα στον τοίχο που δεν έχουν καμία διάθεση να σε αφήσουν στην ησυχία σου, φτάνεις στο τραπέζι κλωνοποίησης στο οποίο πάνω υπάρχει μία τράπουλα. Εκεί ξαφνικά βρίσκεσαι περικυκλωμένος από πέντε παίκτες – κλώνους σου με τους οποίους όση ώρα κι αν αποφασίσεις να παίξεις ένα είναι σίγουρο, έχεις την νίκη στο τσεπάκι σου!
Στη συνέχεια συναντάς το «Infinity Room» ένα κλασικό δωμάτιο με καθρέφτες, που προκαλεί απίστευτο χάος, καθώς οι επισκέπτες βλέπουν παντού γύρω τους πολλαπλά είδωλά τους.
Όσοι έχουν φανταστεί να σερβίρουν το κεφάλι κάποιου ατόμου που δεν συμπαθούν σε ένα πιάτο, να η ευκαιρία τους! Μπορούν να ζήσουν έστω και λίγο το όνειρό τους αφού μπορούν να βάλουν το κεφάλι του πάνω σε ένα πιάτο χωρίς ωστόσο να φαίνεται καμιά σπιθαμή του σώματός τους μέσα στο δωμάτιο και κυρίως χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Για εκείνους που θέλουν να αισθανθούν έστω και για λίγο ψηλοί το Μουσείο Ψευδαισθήσεων είναι ό,τι πρέπει. Στο «δωμάτιο του Ames» ένα άτομο που στέκεται σε μία γωνία φαίνεται γίγαντας ενώ την ίδια στιγμή ένα άτομο που στέκεται σε μία άλλη γωνία εμφανίζεται ως μινιατούρα. Μάλιστα η ψευδαίσθηση είναι τόσο πειστική που όταν κάποιος μετακινηθεί από την αριστερή στην δεξιά γωνία αρχίζει να γιγαντώνεται ή να συρρικνώνεται.
Η «ψευδαίσθηση της καρέκλας» είναι ακόμα μια οφθαλμαπάτη που σχετίζεται με το μέγεθος των πραγμάτων, μιας και όποιος κάθεται στην καρέκλα φαίνεται μικροσκοπικός μπροστά σε εκείνον που στέκεται όρθιος δίπλα του.
Το «ανάποδο δωμάτιο» έρχεται κόντρα στους νόμους της φύσης. Επιτρέπει στον επισκέπτη να φέρει τα ίσια ανάποδα, φέρνοντας το ταβάνι στη θέση του πατώματος και το πάτωμα στη θέση του ταβανιού με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Για να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι αρκεί να αναποδογυρίσεις την φωτογραφία που μόλις τράβηξες και να δεις τον εαυτό σου να στέκεται ανάποδα σε ένα τυπικό δωμάτιο.
Ακόμα, δοκίμασε να μπεις στην ψευδαίσθηση με την «Περιστρεφόμενη Σήραγγα» που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι ικανός να περπατήσεις μέσα σε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο. Κι αν λίγο ζαλιστείς ή νιώθεις ότι χάνεις την ισορροπία σου, στο τέλος του τούνελ θα έχεις μείνει εντυπωσιασμένος.
Απόλαυσε τη συλλογή με τα ολογράμματα, κοίταξε από κοντά κάθε οφθαλμαπάτη και παρατήρησε μέσα από κάθε κατασκευή. Πρόκειται για μια ευφυή και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη υπενθύμιση ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο δεν είναι, συχνά, παρά ένα κάτοπτρο ψευδαισθήσεων.
Το Museum of Illusions μετά την διεθνή επιτυχία του σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, ήρθε να φέρει τα πάνω-κάτω και στην Αθήνα και καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας πάνω από 400 τ.μ. στο Μοναστηράκι και με περισσότερα από 80 εκθέματα και οπτικά παιχνίδια σχεδιασμένα να ακονίσουν το μυαλό και να μπερδέψουν το μάτι.
Κάθε ένα από τα εκθέματα βασίζεται στην επιστήμη, τα μαθηματικά, τη βιολογία και την ψυχολογία, ξεγελά και μπερδεύει την εμπιστοσύνη μας στις ίδιες μας τις αισθήσεις, ζαλίζει ελαφρώς, αλλά ταυτόχρονα εκπλήσσει και εκπαιδεύει.
Εκεί έχεις την δυνατότητα να παραμορφωθείς, να πολλαπλασιαστείς, να ψηλώσεις ξαφνικά και στην συνέχεια να συρρικνωθείς. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις μαζί την φωτογραφική σου μηχανή ή έστω το κινητό. Βλέποντας τις πόζες που πήρες θα διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.
Σ’ αυτόν τον περίεργο και συνάμα συναρπαστικό κόσμο, με τις περίπλοκες οπτικές και διδακτικές εμπειρίες, ανακαλύπτεις ότι τα μάτια σου μπορεί να σε γελούν και οι αισθήσεις σου μπορούν εύκολα να εξαπατηθούν. Η αίθουσα παιχνιδιών με συναρπαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και παζλ είναι μία ακόμη έκπληξη που επιφυλάσσει ο χώρος του μουσείου.
Μέσα στον συναρπαστικό χώρο θα καταλάβεις μία και καλή την διαφορά μεταξύ ματιού και εγκεφάλου, θα αισθανθείς λίγο χαζός αλλά δεν θα σε πειράξει. Μέσα από διασκεδαστικά κόλπα θα κατανοήσεις γιατί τα μάτια σου βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να καταλάβει. Οι λεγόμενες οφθαλμαπάτες, μας μπερδεύουν, μας παραξενεύουν, μας διασκεδάζουν αλλά και προκαλούν τον θαυμασμό μας.
Σε αυτό το μουσείο μπορεί κανείς να γελάσει, να φωνάξει και να βγάλει φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο δεν επιτρέπεται σε άλλα μουσεία. Στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων δεν υπάρχουν ταμπέλες που να λένε «μην αγγίζετε» ή «μη κάνετε φασαρία». Οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν τους χώρους, να παίξουν με τα εκθέματα, να φωτογραφηθούν και γενικά να απολαύσουν την εμπειρία.
Για κάθε οπτική ψευδαίσθηση που ξεγελάει το μάτι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση αρκεί να διαβάσεις τα κειμενάκια που βρίσκονται πλάι στα εκθέματα.
Το Μουσείο Ψευδαισθήσεων είναι ένα concept που ξεκίνησε από τον νεαρό Kροάτη Roko Zivcovic. Η ιδέα του ήταν να δημιουργήσει έναν πρωτότυπο χώρο βιωματικής ψυχαγωγίας που θα βασίζεται στο παιχνίδι των οπτικών ψευδαισθήσεων. Το πρώτο Μουσείο Ψευδαισθήσεων άνοιξε πριν λίγα χρόνια στο Ζάγκρεμπ και πολύ γρήγορα κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού.
Το μουσείο έφεραν στη χώρα μας ο Σάκης Τανιμανίδης και ο Μίλτος Καμπουρίδης, κάνοντας το πρώτο τους κοινό επιχειρηματικό βήμα στο χώρο της βιωματικής ψυχαγωγίας (experiential entertainment). Έχοντας δημιουργήσει ένα μέρος για να κερδίσεις νέες εμπειρίες και να διασκεδάσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου μιας και είναι για όλες τις ηλικίες, ζητήσαμε από τον κ. Σάκη Τανιμανίδη να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις.
– Διαβάζοντας κανείς για το Μουσείο Ψευδαισθήσεων πάει το μυαλό μας σε κάτι πολύ διασκεδαστικό. Είναι όντως;
«Είναι ακριβώς αυτό που μόλις ανέφερες… ένα μουσείο τελείως διαφορετικό, αφού είναι fun, δεν πρέπει να κάνεις ησυχία, δεν πρέπει να “μην αγγίζεις”…γενικότερα ένα μουσείο στο οποίο δεν υπάρχουν “πρέπει”. Είναι μια ζωντανή, διασκεδαστική εμπειρία!»
– Γιατί κάνατε αυτό το Μουσείο;
«Όταν με τον Μίλτο, ως ταξιδιώτες, επισκεφθήκαμε στο εξωτερικό κάτι αντίστοιχο μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Και επειδή οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες προκύπτουν από προσωπικές εμπειρίες, τα βάλαμε κάτω, κάναμε ένα business plan, και είπαμε ότι αυτό λείπει από την Ελλάδα!»
– Ποια νομίζετε ότι είναι η πιο κοινή ψευδαίσθηση στη ζωή μας;
«Αυτό είναι εύκολο…η μεγαλύτερη και πιο συχνή ψευδαίσθηση στην ζωή μας είναι ότι τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας είναι σημαντικά! Και κάπως έτσι ξεχνάμε ότι σε αυτή τη μια φορά που ζούμε…πρέπει να ζήσουμε!