Έτσι για την ιστορία και επειδή κανείς αν δεν απατώμαι δεν γνωρίζει πολλές πληροφορίες για τούτο το εγκαταλειμμένο τεράστιο φρούριο πλην των τελευταίων κατοίκων του, σκέφτηκα να προσδιορίσω το ακριβές οίκημα που διέμενε ο Βενετός προβλεπτής (provveditore) της Βόρειας Κεφαλονιάς.
Ας παρατηρήσουμε λοιπόν το παρακάτω τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του εν λόγω φρουρίου από τον Nappier (1825).
Το κτίσμα που δείχνει το βέλος (2) ήταν η κατοικία του προβλεπτή και όχι το σημείο (3) που πολλοί αναφέρουν. Το μεγάλο κτίσμα στο σημείο (3) (όπου και η κυρία είσοδος του κάστρου), ήταν οι ενδιαιτήσεις των στρατιωτικών και η λέσχη τους, όπως και η μία πυριτιδαποθήκη, σκαμμένη και διατηρημένη ακόμα, βαθειά στο χώμα στο Β.Α. μέρος του οικήματος.
Στο σημείο (1) υπήρχε πλατεία (η piazza d’ armi), όπου γινόταν η συγκέντρωση (αναφορά) των στρατιωτών με βοηθητικές κτηριακές εγκαταστάσεις στο Νότιο μέρος της.
Με τις κόκκινες γραμμές έχω προσπαθήσει να αποτυπώσω τμήμα των τότε δρομίσκων (μουράγια όπως τα ονόμαζαν οι παλαιότεροι) πλάτους 2 – 2,5 μέτρων, πριν αλλάξουν τα πάντα με τα έργα των μετέπειτα αγροτικών φυλακών.
Οι παρακάτω φωτό απεικονίζουν ό,τι έχει απομείνει από το οίκημα του προβλεπτή, με επιπρόσθετες επεξηγήσεις:
Φωτό (1)
Στη φωτό (1) τραβηγμένη από τη βόρεια πλευρά μπορεί κανείς να διακρίνει τα ερείπια μιας διώροφης οικοδομής, αρκετά μεγάλης, που στα αριστερά της φαίνεται η είσοδος του ακόμα στεγασμένου παρκινγκ της “Mercedes” του προβλεπτή.
Mercedes τότε λέγανε τα μουλαράκια που καβάλα τους μπορούσε κανείς να διατρέξει τα κακοτράχαλα μονοπάτια και να ανεβοκατέβει στο “Borgo” της Άσσου.
Να και το εσωτερικό του «πάρκινκ» μυστήριο λίγο ομολογουμένως στην παρακάτω φωτό.
Στη φωτό (2) μια άποψη των ερειπίων από τη νότια πλευρά, όπου αριστερά εκεί που βγαίνουν κάποια κλαδιά η κυρία είσοδος μάλλον.
Φωτό (3)
Στη φωτό (3) η στερνίτσα (δεξαμενή) για τη συλλογή όμβριων υδάτων στο Ν. ατσούπι (πλευρά)! Αλίμονο να μη διέθετε στέρνα ο προβλεπτής, τί διάβολο προβλεπτής θα ήταν?
Και για περισσότερη ακρίβεια της τοποθεσίας της κατοικίας, σημερινή αεροφωτογραφία του φρουρίου με το κίτρινο βέλος να υποδεικνύει αυτήν.
Να συμπληρώσω και μια φωτό με προσπάθεια απεικόνισης (πρόβλημα η πυκνή βλάστηση) της πρόσοψης του κτιρίου, ώστε να αποδοθεί κατά το δυνατόν το μέγεθός του.