Τα έθιμα τση Λαμπρής μας θύμισε σήμερα η Νιόβη Φωτεινάτου-Καμπίτση.
Μας άνοιξε το σπίτι της να μας τρατάρει λαζαράκια, το παραδοσιακό γλύκισμα του Σαββάτου του Λαζάρου.
Όπως μας είπε η Νιόβη, το έθιμο του Λαζάρου στην Κεφαλονιά θέλει να φτιάχνει η κάθε οικογένεια τα λαζαράκια της. Είναι κουλουράκια τα οποία παίρνουν το σχήμα του Λάζαρου μέσα στον τάφο . Η κάθε νοικοκυρά τα φτιάχνει ανάλογα με τη τέχνη και τα γούστα της οικογένειας. Άλλες οικογένειες τα θέλουν «μαύρα» χρησιμοποιώντας κανέλα και πρόκα γαρύφαλλο άλλες τα θέλουν λευκά . Οπωσδήποτε όμως έχουν σταφίδα και δυο πρόκες γαρύφαλλο για ματάκια.
Στα κάλαντα του Λαζάρου κρεμάγανε γραβάτες πάνω σε ξύλα τα οποία είχαν το σχήμα του σταυρού .
Η Νιόβη θυμάται ότι οι γραβάτες του Λαζάρου εμφανίστηκαν στο Ληξούρι και τις έφεραν οι Ληξιουριώτες στο Αργοστόλι ερχόμενοι για τα κάλαντα στην πρωτεύουσα.
Ένα άλλο απαραίτητο εργαλείο για τα κάλαντα του Λαζάρου είναι το «τριζόνι». Αυτό το ξύλινο εργαλείο που βλέπετε το οποίο καθώς το γυρίζεις με δύναμη κάνει έναν ήχο . Αυτός ο ήχος είναι για να φοβίζει το θάνατο και να φέρνει την ανάσταση.
Aρχικη δημοσίευση : Απρίλιος 2019
Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός (ultrafood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
Ανακαλύψτε το εδώ:
https://greekraisins.wordpress.com/
https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
http://goo.gl/GdRG1R