Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο “σκέλος” της σημερινής διαπραγμάτευσης στο Euroworking Group ολοκληρώθηκε. Ο λόγος για την απόφαση να μην καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου η προσωπική διαφορά στις παλαιές συντάξεις.
Το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις θεωρείτο σχεδόν δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτό, ειδικά μετά την τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σόλτς. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η εισήγηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων δεν βρήκε κάποια αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών. Έτσι η Ελλάδα φαίνεται να εξασφάλισε το κατ’ αρχήν πράσινο φως και αναμένεται να ενημερωθεί και το Eurogroup της Δευτέρας.
Το δεύτερο μέτωπο
Ωστόσο, μένει να φανεί αν θα υπάρχει συμβιβασμός και για το δεύτερο μέτωπο που έμενε ανοικτό έως και χθες: για το δημοσιονομικό “πακέτο” του 2019.
Ο συμβιβασμός επιχειρείται μέσα από εναλλακτικά σενάρια με στόχο να κλείσουν, όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές, τα “τελευταία ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα”. Τα σενάρια προβλέπουν ανακατανομή των κονδυλίων όπως αυτά εγγράφονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού (μεταφορά ποσών ανάμεσα στις παροχές/αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση προς όσα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα), αλλά και πιθανές περικοπές άλλων δαπανών, περιλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς αναφορικά με το ύψος του “δημοσιονομικού χώρου” ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις που κοστολογούνται από την Ελλάδα σε 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αυξήσει το εν λόγω πακέτο.
Αν υπάρξει συμφωνία και για το θέμα των παροχών, αυτή θα πρέπει να οδεύσει πιθανότατα προς επικύρωση στο Eurogroup της Δευτέρας. Διαφορετικά η “μάχη” θα συνεχισθεί με αντίπαλο πλέον τον χρόνο και την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου με ένα σενάριο, σύμφωνα με την κυβερνητική θέση.