Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο “Θεματικός Τουρισμός – ειδικές μορφές τουρισμού – ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις”.
Με τις διατάξεις του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου, ορίζονται οι ειδικές μορφές τουρισμού και πώς αυτές ασκούνται, ενώ με το δεύτερο μέρος επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου του τομέα τουρισμού. Μεταξύ άλλων, προωθούνται αλλαγές που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και αδειοδότησης των τουριστικών γραφείων.
Ο θεματικός τουρισμός
α. Ο τουρισμός υπαίθρου διακρίνεται σε πέντε (5) κατηγορίες: αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός – πράσινος τουρισμός, περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία, γεωτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός. Καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των επιχειρήσεων τουρισμού υπαίθρου.
β. Ο αθλητικός τουρισμός διακρίνεται σε τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων και τουρισμό αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας. Όσοι ασκούν επιχειρηματικά τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας.
Θεσπίζεται επίσης Ειδικό Σήμα Αθλητικού Τουρισμού, πενταετούς διάρκειας, που χορηγείται από την αρμόδια κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.
Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν αυτό το ειδικό σήμα, κατχωρούνται στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε).
Για τη διοργάνωση των εν λόγω δραστηριοτήτων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν.3028/2002, εκ των οποίων προβλέπεται η καταβολή τέλους για την αδειοδότησή τους υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).
γ. Για τον τουρισμό γαστρονομίας, προβλέπεται η δυνατότητα λήψης του Σήματος Ελληνικής Κουζίνας από το Υπουργείο Τουρισμού από τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και ενισχύουν την ποιότητα και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
δ. Σχετικά με τον συνεδριακό τουρισμό, προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων όχι μόνον από τουριστικά γραφεία αλλά και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και από σωματεία και ενώσεις προσώπων που οφείλουν στο διακριτικό τίτλο τους ή στους καταστατικούς σκοπούς τους να περιέχουν τον όρο «Συνεδριακές Υπηρεσίες» (Congress). Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να γνωστοποιούν τη δραστηριότητά τους με την καταχώρισή τους στο Μητρώο Συνεδρίων και Διοργανωτών Συνεδρίων το οποίο δημιουργείται στο ΜΗ.Τ.Ε που τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού.
ε. Ως προς τον τουρισμό υγείας, φορέας τήρησης του Μητρώου Ιατρικού Τουρισμού εφεξής θα είναι ο ΕΟΠΥΥ αντί του Υπουργείου Τουρισμού.
Εντός των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας (Μ.Ι.Θ.), των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού (Κ.Ι.Τ.-Θ) και των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας (Κ.Θ.) υφίσταται υποχρεωτικά ιατρείο.
ζ. Για τον πολιτιστικό τουρισμό και τον θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.3028/2002 σχετικά με τη διοργάνωσή τους. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η καταβολή τέλους υπέρ του ΤΑΠ.
Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού μπορεί να τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού επιλεγμένες δράσεις όπως διοργανώσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, διαγωνισμοί και φεστιβάλ, αν κρίνεται ότι στοχεύουν στην ενίσχυση των προαναφερόμενων ειδικών μορφών τουρισμού.
Τι αλλάζει στα τουριστικά γραφεία
Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 393/1976 σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία τουριστικών γραφείων. Οι αλλαγές που επέρχονται:
– Τα τουριστικά γραφεία μπορούν να διοργανώνουν δραστηριότητες θεματικού τουριστικού χαρακτήρα καθώς και να παρέχουν υπηρεσίες τουριστικού συνοδού, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη.
– Προβλέπεται ρητά ότι, τόσο τα φυσικά πρόσωπα υπήκοοι τρίτων χωρών, όσο και τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε τρίτες χώρες, τα οποία δεν έχουν καταστήσει ειδικό πληρεξούσιο για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου, δικαιούνται εφεξής, να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, μόνο εφ’ όσον συμβάλλονται για τον σκοπό αυτό με νομίμως λειτουργούν στην χώρα μας τουριστικό γραφείο.
– Προβλέπεται η έκδοση νέας Βεβαίωσης Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (ΒΣΝΠ), σε αντικατάσταση της υφιστάμενης, σε περίπτωση μετατροπής συμβατικού (δηλ. με φυσική παρουσία) τουριστικού γραφείου σε γραφείο που παρέχει αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου τις υπηρεσίες του, και το αντίστροφο. Για την έκδοση αυτή απαιτείται, μεταξύ άλλων, η καταβολή παράβολου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εκ του οποίου ποσοστό 50% αποδίδεται στον Ε.Ο.Τ.
-Αίρεται η απαίτηση διατήρησης υποκαταστημάτων στον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα ξενοδοχεία για την παροχή εκ μέρους των τουριστικών γραφείων υπηρεσιών οργανωμένου ταξιδιού.
– Θεσπίζεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) έως πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ σε περίπτωση πώλησης και διάθεσης εισιτηρίων με τρόπο και σε χώρους διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους από τις κείμενες διατάξεις.
Μεταφορά χωρίς κόμιστρο για τους πελάτες τουριστικών γραφείων
Επιτρέπεται η μεταφορά χωρίς κόμιστρο πελατών τουριστικών γραφείων με επιβατηγό αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με οδηγό, εφόσον η μεταφορά πραγματοποιείται σύμφωνα με το τυπικά προκαθορισμένο πρόγραμμα του ταξιδιού και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Η παράβαση των ανωτέρω επισύρει πρόστιμο από 2.000 έως 5.000 ευρώ, διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής μέσα στην τριετία και τριπλασιάζεται σε κάθε επόμενη υποτροπή.
Λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που υπάγονται στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016, υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης εντός μηνός από την χορήγησή του στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (Ε000) ευρώ,
Επανακαθορίζεται η διαδικασία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων και έγκρισης διακριτικών τίτλων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων- Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
-Επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 8 της 8592/2017 κ.υ.α. (χρηματικό πρόστιμο, κ.λπ.), στην περίπτωση που το πιστοποιητικό κατάταξης καταλύματος σε κατηγορία αστέρων δεν τηρείται στο αρχείο της επιχείρησης,
-Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ, να καταχωρίζουν το διακριτικό τίτλο τους, και σε περίπτωση περισσότερων το σύνολο αυτών, στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση. Ο διακριτικός τίτλος των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση. Η επιχείρηση υποχρεούται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έγκριση του διακριτικού τίτλου να ενημερώσει την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού. Προβλέπεται τέλος η επιβολή προστίμου ύψους χιλίων (1.000) ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων,
-Η κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού τηρεί μητρώο διακριτικών τίτλων επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων,
– Διευρύνεται το πεδίο επιβολής του διοικητικού μέτρου της σφράγισης επιβαλλόμενο εφεξής και σε περιπτώσεις τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς τη Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (Β.Σ.Ν.Π.), ή χωρίς να έχουν υποβάλλει γνωστοποίηση έναρξης, (σήμερα περιορίζεται σε τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας),
– Μειώνεται από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ που είναι σήμερα, σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κ.εκ. χωρίς οδηγό, Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) και ναυλομεσιτικά γραφεία που λειτουργούν χωρίς Ε.Σ.Λ. Η κύρωση αυτή επιβάλλεται εφεξής και στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς Β.Σ.Ν.Π. Αν η επιχείρηση, σε συμμόρφωση με την παράβαση που έχει διαπιστωθεί, εκδώσει το Ε.Σ.Λ. ή τη Β.Σ.Ν.Π., αίρεται το διοικητικό μέτρο της σφράγισης. Αν όμως καταληφθεί μέσα στο ίδιο έτος διαπίστωσης της παράβασης να λειτουργεί εκ νέου χωρίς Ε.Σ.Λ. ή Β.Σ.Ν.Π., επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο και σφράγιση και σε περίπτωση νέας υποτροπής επιβάλλεται τριπλάσιο πρόστιμο και σφράγιση,
-Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ σε τουριστικό κατάλυμα που διαφημίζει ότι ανήκει σε διαφορετική μορφή καταλύματος ή διαφορετική κατηγορία αστέρων ή κλειδιών από την αναγραφόμενη στο πιστοποιητικό κατάταξης που τους έχει χορηγηθεί ή στο Ε.Σ.Λ. ή στην αίτηση γνωστοποίησης έναρξης. (άρθρα 30-33)
Τέλος:
-τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 2160/1993, σχετικά με τη λειτουργία, χωροθέτηση, κ.λπ., τουριστικών λιμένων.
-Ρυθμίζονται διάφορα θέματα αναφορικά με την τουριστική εκπαίδευση. Ειδικότερα:
-ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατέχουν τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, προκειμένου να τους χορηγηθεί ειδική, κατ’ εξαίρεση, άδεια ξενάγησης,
– Προστίθεται στο Τμήμα Αποδόσεων Υπολόγων, Πληρωμών και Περιουσίας της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. η αρμοδιότητα της παρακολούθησης, του ελέγχου και της καταγραφής των εκμισθωμένων, μισθωμένων και παραχωρημένων κτιρίων του Ε.Ο.Τ., της εκμετάλλευσης, της αξιοποίησης, της εκμίσθωσης, της μίσθωσης και της παραχώρησης ακινήτων, καθώς και της σύναψης, της ανανέωσης και της τροποποίησης των σχετικών συμβάσεων.
– Συνιστάται Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Ισπανίας, με έδρα τη Μαδρίτη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Νότια Αμερική.
– Η Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων διαιρείται σε δύο νέες Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα (υφίσταται και σήμερα) και την Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.
– Αποσαφηνίζεται ότι οι οριζόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται προδιαγραφές συγκεκριμένων εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής (Συνεδριακών Κέντρων, Κέντρων Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού και Ψυχαγωγικών Θεματικών Πάρκων) ισχύουν, από την έναρξη ισχύος του υπο ψήφιση νομοσχεδίου και εφεξής, για την υπαγωγή στο καθεστώς κινήτρων της εκάστοτε αναπτυξιακής νομοθεσίας καθώς και για την ανέγερση των εγκαταστάσεων αυτών χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς κινήτρων αναπτυξιακής νομοθεσίας κ.λπ.
Το νομικό πλαίσιο για τα condo hotels και ΠΟΤΑ
– Επανακαθορίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels).
– Επανακαθορίζεται – συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.). Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης σε ζώνη πεντακοσίων (500) μέτρων, καθώς και δραστηριοτήτων με μη συμβατές προς τη λειτουργία των Π.Ο.Τ.Α. χρήσεις σε ζώνη επτακοσίων (700) μέτρων περιμετρικά των ορίων υφιστάμενων ή δη μιουργούμενων Π.Ο.Τ.Α.
– Ορίζεται εφεξής, σε εβδομήντα (70) τ.μ. ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, από εκατό (100) τ.μ. που προβλέπεται σήμερα, το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
– Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016 υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την καταχώριση του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης στο ΜΗ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού εντός μηνός από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ. (άρθρα 75-77)
Δείτε την αιτιολογική έκθεση και το νομοσχέδιο στη σελίδα της Βουλής
==
Φωτογραφία : Makis Sotiropoulos.