- H Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που επιβίωσε γιατί έκανε τις σωστές στρατηγικές επιλογές, τη τελευταία στιγμή ίσως, αλλά πάντως πριν ο τόπος παρασυρθεί στο γκρεμό.
Ελλάδα-Γαλλία
Στα χρόνια της βαθειάς κρίσης στη χώρα μας επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν πολύ σκληρά μέτρα, απείρως πιο σκληρά από αυτά που ανήγγειλε ή ήδη εφάρμοσε η Γαλλία του προέδρου Μακρόν.
Γράφει ο Πάνος Καρβούνης (*)
Μπορεί ο καθένας να εκτιμήσει την εγκαρτέρηση και την αντοχή του ελληνικού λαού σε σχέση με το γαλλικό όταν, κατά τα χρόνια των Μνημονίων, οι «θεσμοί» και οι ελληνικές κυβερνήσεις μείωναν συνεχώς μισθούς, συντάξεις, επέβαλαν νέους φόρους, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ύφεση και μείωση του εισοδήματος των πολιτών. Σίγουρα η Ελλάδα είχε τελείως εκτροχιασθεί οικονομικά, ενώ η Γαλλία είναι μια χώρα, με δυνατή οικονομία, που, σε αντίθεση μ’ εμάς, πάντοτε τηρούσε τους κοινούς κανόνες της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι ακόμα και οι επιθετικοί δικοί μας «αγανακτισμένοι» φαντάζουν σαν προσκοπάκια μπροστά στα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας, που, ειρήσθω εν παρόδω,κινητοποιήθηκαν γιατί το πετρέλαιο κίνησης θα αυξανόταν κατά 7 (επτά) λεπτά! Τελικά λοιπόν chapeau στην Ελλάδα και στους πολίτες της για το πνεύμα αυτοσυγκράτησης που επέδειξαν στα πέτρινα χρόνια!
Ελλάδα-Ιταλία
Η περιπέτεια της Ιταλίας-της μεγάλης Ιταλίας, τρίτης οικονομίας της ΕΕ- που προσπαθεί να εφαρμόσει ένα προϋπολογισμό μη συμβατό 100% με τη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλει το κοινό μας νόμισμα, καταδεικνύει πόσο άπελπις ήταν η προσπάθεια της Ελλάδας το 2015 ν´ανατρέψει την οικονομική πολιτική που εφάρμοζε μέχρι τότε. Και να προσμετρήσει κάποιος ότι η Ιταλία δεν σκόπευε καν την υπέρβαση του ορίου ελλείμματος του 3% του Συμφώνου της Ευρωζώνης! Και τελικά η Ιταλία οδηγείται σε αναδίπλωση, προφανώς αναλογιζόμενη τις βαρειές επιπτώσεις για την οικονομία της, αν δεν πάρει ο προΰπολογισμός της της έγκριση της Ευρωζώνης.
Λέτε να έπαιξε ρόλο το φιλμ των γεγονότων του πρώτου εξαμήνου 2015 στην Ελλάδα ; Πάντως για εμάς , η πρόσφατη Ιταλική περιπέτεια δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώσει την ορθότητα της εθνικής επιλογής, κατά τη νύχτα του δημοψηφίσματος της 5/7/2015, να συμμορφωθούμε με τους κοινούς κανόνες και να παραμείνουμε στην ευρωζώνη ακόμα και αν οι όροι ήταν σκληροί!
Ελλάδα-Ηνωμένο Βασίλειο
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο , τη μεγάλη περιπέτεια που ζει μια χώρα παγκόσμιας εμβέλειας και κύρους, εν όψει του Brexit, είναι σαν να βλέπουμε έναν εφιάλτη! Για μας τους Έλληνες είναι σαν να βλέπουμε ένα φιλμ γκραν γκινιόλ με πρωταγωνιστές τους λαϊκιστές τους οποίους πίστεψαν οι πολίτες ,αλλά αποδείχθηκαν ψεύτες και λουφαδόροι, εγκαταλείποντας το καράβι την ώρα της τρικυμίας.
Και αισθανόμαστε ανακούφιση που εμείς αποφύγαμε τελικά το Grexit, αναλογιζόμενοι πόσο πιο βαρύ θα ήταν για τη μικρή και ταλαιπωρημένη μας χώρας, όταν είναι τόσο σκληρό για το κραταιό Ηνωμένο Βασίλειο των 5 θαλασσών! Μπρρρρ…
Εν κατακλείδι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που επιβίωσε γιατί έκανε τις σωστές στρατηγικές επιλογές, τη τελευταία στιγμή ίσως, αλλά πάντως πριν ο τόπος παρασυρθεί στο γκρεμό. Και αυτό το οφείλουμε στις πολιτικές δυνάμεις που διαχρονικά βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας γιατί όλες προέταξαν στο τέλος το εθνικό συμφέρον ενός ιστορικού λαού!
Αναδημοσίευση απο το www.in.gr
===
(*)
Ο Πάνος Καρβούνης σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris-Pantheon/Sorbonne όπου το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτορας (Docteur d’Etat).
Μιλάει γαλλικά και αγγλικά.
Από το 1982 έως το 2017 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα είναι σύμβουλος του Πιέρ Μοσκοβισί.
Νοέμβριος 2010 – Νοέμβριος 2017: Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Ιούνιος 2000 – Οκτώβριος 2010: Άσκησε διαδοχικά στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθήκοντα Κύριου Συμβούλου, Διευθυντή, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή.
Μάρτιος 1999 – Μάιος 2000: Διευθυντής στη Διεύθυνση «Μικρές επιχειρήσεις, Εμπόριο και Διανομή, Συνεταιρισμοί, Ταμεία Αλληλασφάλισης, Ενώσεις και Ιδρύματα» της Γενικής Διεύθυνσης «Πολιτική Επιχειρήσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
1993 – 1999: Προϊστάμενος της Μονάδας «Ενεργειακή συνεργασία με μη Ευρωπαϊκές χώρες» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
1988 – 1993: Βοηθός Γενικού Διευθυντή Ενέργειας.
1987 – 1988: Υπεύθυνος Προσωπικού, Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι για τη Γαλλία, τον ΟΟΣΑ και την UNESCO.
1985 – 1987: Ήταν αποσπασμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως Σύμβουλος στο γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών.
1982 – 1985: Εργάστηκε στη μονάδα «Δημοσιονομική Διαχείριση και Συμβάσεις χρηματοδότησης» στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πριν εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργάστηκε 5 έτη (1977-1982) στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισιού (RATP).
κε Καρβούνη σέβομαι όλες αυτές τις περγαμηνές σας .
Όμως μάλλον δεν έχετε καταλάβει τις συνέπειες και το κόστος του να δεχθώ όλα αυτά τα σκληρά μέτρα, προφανώς αφού είστε “εκτός” του προβλήματος.
Είστε του δόγματος να είμαστε το “καλό παιδί” της ένωσης για να μη βρεθούμε εκτός.
Αυτό κε Καρβούνη εκτός από τους δείκτες που αλλάζουν συνεχώς, έχει μέχρι τώρα τρομακτικές συνέπειες για ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού. Και μάλιστα αυτού που ευθύνεται λιγότερο για όλη αυτή την κρίση.
Τίποτε δεν γίνονταν και δεν έγινε δίκαια σε αυτή τη Χώρα.
Το ότι οι Κυβερνήσεις που εκθειάζετε έκαναν τραγικές Πολιτικές , το ότι τα εγκλήματα τους τα γνώριζαν από την αρχή στην Ε.Ε που έχετε συμμετάσχει, το ότι δεν είχατε προβλέψει μηχανισμούς ασφαλείας και αποτροπής, δεν δικαιολογεί την τιμωρία του Ελληνικού Λαού. Έχουν αυτοί και η Ε.Ε τεράστια ευθύνη, όλοι.
Η εξαθλίωση χιλιάδων ανθρώπων δεν σας νοιάζει? Δεν γιατρεύονται οι πληγές με ψίχουλα και απασχόληση της πείνας.
Ευτυχώς η Ευρώπη αλλάζει
και παρόλο που ο κόσμος δεν πιστεύει πλέον σε κανέναν, ότι θα τον βοηθήσει,
θα αλλάξει σύντομα και η Χώρα μου.
Η ώρα της λευτεριάς δεν θα αργήσει.