Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει αφού απομένουν 22 μέρες για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιος την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο, πρέπει να έχει καλύψει ένα όριο αγορών με πλαστικό χρήμα (δηλαδή πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες) ή με ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking). Και οι αγορές αυτές θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Επομένως οι χριστουγεννιάτικες αγορές και τα δώρα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία…
Για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι την έκπτωση φόρου από 1.900-2.100 ευρώ με την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.
Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.
Για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, οι φορολογούμενοι, καλό θα είναι να ελέγξουν, μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.
Εξάλλου, η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.
Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρέσεων οφείλουν, ωστόσο, να έχουν δαπάνες με αποδείξεις ανεξάρτητα εάν είναι χάρτινες ή ηλεκτρονικές.
Μείωση αφορολογήτου αλλά… στο μέλλον υπόσχεται ο Τσακαλώτος
Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποσχέθηκε μείωση αφορολόγητου αλλά ζήτησε… υπομονή. «Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και όσες πρακαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων» είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Οι τράπεζες ποντάρουν στα… δώρα με πλαστικό χρήμα
Με γνώση των δεδομένων, πάντως, και σε μια προσπάθεια να τονώσουν την κίνηση και τα κέρδη τους, οι τράπεζες μπαίνουν σε εορταστικούς ρυθμούς προσφέροντας δώρα, κληρώσεις και πολλούς πόντους (στα προγράμματα επιστροφών) σε όσους καταναλωτές κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους με χρεωστική και πιστωτική κάρτα.
Σημειώνεται ότι το όριο των αναλήψεων, σύμφωνα με τα capital controls, είναι 1.800 ευρώ μηνιαίως, αλλά για τις αγορές με κάρτα δεν ισχύει κάποιος περιορισμός, εκτός από την… αγοραστική ικανότητα του καθενός μας.