Πόσο καλός είσαι στο Google? Οι περισσότεροι χρήστες γράφουν απλά μερικές λέξεις, και ύστερα προσπαθούν να εντοπίσουν αυτό που χρειάζονται ανάμεσα σε δεκάδες άσχετα αποτελέσματα. Όμως ο χρήστης που γνωρίζει τα μυστικά του Google, μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια laser τις σελίδες ακριβώς που ψάχνει, εύκολα, γρήγορα, και ξεκούραστα. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 7 προχωρημένες τεχνικές αναζήτησης που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν όλη σας την εμπειρία στο Internet!
1. Αναζήτηση φράσης
Κάνοντας μια αναζήτηση για μερικές λέξεις, το Google φροντίζει να μας επιστρέψει τις σελίδες που περιέχουν αυτές τις λέξεις οπουδήποτε στο κείμενο ή την περιγραφή τους.
Για παράδειγμα, αν ψάξω για το όνομά μου, ένα από τα αποτελέσματα του Google είναι το παρακάτω:
Τεχνικά, το αποτέλεσμα είναι σωστό, η συγκεκριμένη σελίδα περιλαμβάνει και το Άγγελος, και το Κυρίτσης. Αλλά, προφανώς, δεν είναι αυτό που έψαχνα.
Για τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στην αναζήτηση, μπορώ να κάνω αναζήτηση φράσης, βάζοντας απλά τους όρους αναζήτησης σε εισαγωγικά “ ”.
Γράφοντας δηλαδή “Άγγελος Κυρίτσης”
το Google θα επιστρέψει αποκλειστικά σελίδες που περιέχουν τη λέξη “Άγγελος” και ακριβώς δίπλα της τη λέξη “Κυρίτσης”. Δεν πρόκειται καν να επιστρέψει σελίδες που γράφουν “Κυρίτσης Άγγελος”. Έτσι τα αποτελέσματα που έχουμε θα είναι πολύ πιο σχετικά με αυτό που ψάχνουμε.
2. Αποτελέσματα που να MHN περιέχουν μια λέξη
Ας πούμε πως κάνω αναζήτηση για free antivirus. Τα δύο πρώτα αποτελέσματα είναι για το AVG.
Αν όμως για κάποιο λόγο θέλω όλες τις σελίδες που αναφέρονται σε δωρεάν antivirus αλλά δεν μιλούν για το AVG, αρκεί να γράψω στην αναζήτηση -AVG.
3.Αποτελέσματα από ένα συγκεκριμένο site
Πολλά site έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα αναζήτησης. Αλλά μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο site μέσα από το Google.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βρούμε πληροφορίες για antivirus στο pcsteps.gr, αρκεί να γράψουμε
site:pcsteps.gr antivirus
Επίσης, αν γράψουμε site:.gr και μια αναζήτηση, θα μας επιστρέψει αποτελέσματα αποκλειστικά από sites με κατάληξη .gr.
4. Μπαλαντέρ
Κάνοντας αναζήτηση με μια φράση που περιέχει τον χαρακτήρα *, θα μας επιστραφούν αποτελέσματα που θα περιέχουν διαφορετικές λέξεις στη θέση του *.
Για παράδειγμα, ας πούμε πως θέλω να φάω κάτι με κιμά, αλλά δεν ξέρω τι. Με την παρακάτω αναζήτηση, έχω τέσσερις εντελώς διαφορετικές συνταγές:
5. Χρονικό διάστημα
Αυτή η ψιλοάγνωστη επιλογή αναζήτησης μας επιτρέπει να βρούμε δημοσιεύσεις που έγιναν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Για παράδειγμα
(προσοχή, βάζουμε δύο τελείες ανάμεσα στις ημερομηνίες, όχι τρεις)
6. Τύπος αρχείου
Αν δεν θέλουμε να βρούμε απαραίτητα σελίδα, αλλά ένα συγκεκριμένο τύπο αρχείου, μπορούμε να το ορίσουμε με το filetype: και την κατάληξη.
Αυτές οι αναζητήσεις είναι συνήθως πολύ χρήσιμες με το filetype:pdf αν ψάχνουμε μία επιστημονική δημοσίευση.
7. Ή τη μία λέξη ή την άλλη
Η αναζήτηση της μορφής (λέξη) OR (λέξη) θα μας επιστρέψει περισσότερα αποτελέσματα, γιατί αρκεί μια σελίδα να περιέχει μία από τις δύο λέξεις τις αναζήτησης για να εμφανιστεί σαν αποτέλεσμα.
Αν δηλαδή ψάξω για ferrari OR Yugo, θα έχω στα αποτελέσματα σελίδες που αναφέρουν μόνο τη Ferrari, σελίδες που αναφέρουν μόνο το Yugo ή και τα δύο.
Προσοχή! Το OR πρέπει να είναι γραμμένο αποκλειστικά με κεφαλαία γράμματα για να λειτουργήσει.