Η Μόσχα, τα τελευταία χρόνια αλλάζοντας πρόσωπο έχει καταστεί ένας αρκετά ελκυστικός προορισμός, τραβώντας όλο και περισσότερους τουρίστες την περίοδο των διακοπών της Πρωτοχρονιάς.
Στη Ρωσία, οι εορτασμοί για το νέο έτος θεωρούνται παραδοσιακά ως οικογενειακές διακοπές. Στο τραπέζι, την τιμητική τους έχουν οι διάφορες τοπικές σαλάτες. Ωστόσο, τα τελευταία 5 χρόνια, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι Μοσχοβίτες, προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο στους δρόμους της πρωτεύουσας. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η πόλη πλημμυρίζει με χιλιάδες πραγματικά υπέροχα φώτα.
Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς είναι μία από τις κύριες διακοπές της Ρωσίας. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω στην αρχαιότητα. Ωστόσο, μέχρι το 1700, οι διακοπές γιορτάζονταν τον Μάρτιο. Ο Πέτρος Α’, ο πρώτος Ρώσος αυτοκράτορας, εισήγαγε μια νέα χρονολόγηση ξεκινώντας από τη γέννηση του Χριστού. Ως αποτέλεσμα, το έτος 7208 από την «δημιουργία του κόσμου» έγινε το έτος 1699 από τη γέννηση του Χριστού.
Ο αυτοκράτορας διέταξε επίσης να εορτάζεται το νέο έτος την 1η Ιανουαρίου, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, ο Μέγας Πέτρος προέτρεψε τους ανθρώπους να διακοσμήσουν τα έλατα και τους κύριους δρόμους της Μόσχας. Έτσι η έλατο έγινε το σύμβολο τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.
Οι κάτοικοι κλήθηκαν να ανταλλάσσουν ευχές, να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα και να πυροβολούν με τυφέκια για να γιορτάσουν τις ημέρες αυτές. Μεγάλες εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα έλαβαν χώρα την εποχή εκείνη στην Κόκκινη Πλατεία. Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή εμφανίστηκε μια παράδοση λαϊκών φεστιβάλ και μεταμφιέσεων.
Το 1917, μετά το θάνατο του Τσάρου, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το Νέο Έτος θεωρούνταν σύμβολα της παλαιάς τάξης πραγμάτων και επομένως καταργήθηκαν. Ακόμη, εξαφανίστηκαν τα δέντρα και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της πόλης.
Μόνο το 1935, υπό από τον Στάλιν, θα επέστρεφαν οι αργίες, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι διακοσμήσεις στη χώρα. Από το 1947, η 1η Ιανουαρίου είναι επίσημη αργία, ενώ από το 1969-1970, κάθε χρόνο πραγματοποιείται ομιλία από τον αρχηγό του κράτους προς τον λαό.
Στη Σοβιετική εποχή, το Δεκέμβριο, η Μόσχα ήταν διακοσμημένη με χριστουγεννιάτικα δέντρα, τεράστιες μορφές των Ded Moroz (Παππού παγετώνα) και Snegurochka (Νύφης του χιονιού), και χιονάνθρωπους. Υπήρχαν επίσης χριστουγεννιάτικες εκθέσεις και αγορές διάσπαρτες σε όλη την πόλη.
Η παράδοση αυτή παρέμεινε ακόμη και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. η πόλη εξακολουθεί να είναι διακοσμημένη για την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, κάθε Δεκέμβριο πραγματοποιείται ένα ειδικό σενάριο.
Από το 2012, στη Μόσχα έχει δοθεί μεγάλη προσοχή για τη δημιουργία σύγχρονων δημόσιων χώρων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Προς αυτή την κατεύθυνση, νέοι πεζόδρομοι με φθηνά καταστήματα και καφέ έκαναν την εμφάνισή τους, όπως οι Kamergersky, Stoleshnikov, Kuznetsky Most και Rozhdestvenka. Ωστόσο, ήταν ένα έτος αργότερα, το 2013-2014, όπου γεννήθηκε ένας ενιαίος αστικός σχεδιασμός για το στολισμό της Πρωτοχρονιάς.
Οι ξένοι επισκέπτες επισημαίνουν πλέον πιο συχνά ότι η ρωσική πρωτεύουσα έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει γίνει πιο ελκυστική.
Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Τμήματος Πολιτισμού της Μόσχας, το στούντιο Artemy Lebedev δημιούργησε ένα λογότυπο, εικονίδια και εικονογράμματα του νέου έτους για να δημιουργήσει μια εορταστική εικόνα της πόλης. Το νέο concept έχει ονομαστεί η «καλύτερη πόλη του χειμώνα».
Νέοι πεζόδρομοι, καθώς και λεωφόροι και πλατείες, διακοσμούνται με ασυνήθιστα στολίδια και φωτιστικά. Συνολικά, στη Μόσχα έχουν εγκατασταθεί περίπου 12.000 λαμπάκια με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Έπειτα, στολισμένα με φωτάκια δέντρα εμφανίστηκαν στην πόλη. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ «Ταξίδι στα Χριστούγεννα».
Την επόμενη χρονιά, για τον εορτασμό του 2014-2015, δημιουργήθηκε ένα νέο concept για τη διακόσμηση της πρωτεύουσας της Ρωσίας, με τίτλο «Φώτα Σερπαντίνας».
Έτσι, οι πεζόδρομοι έλαμπαν από τα χιλιάδες φωτάκια. Χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα εμφανίστηκαν στην πόλη, τόσο παραδοσιακά όσο και δημιουργημένα από σύγχρονα υλικά.
Οι κύριες πλατείες της Μόσχας — Smolenskaya, Zubovskaya, Paveletskaya, Serpukhovskaya, Taganskaya και άλλες — ήταν διακοσμημένες με έλατα του ίδιου ύψους αλλά με ξεχωριστό στολισμό. Είναι ενδιαφέρον ότι εκείνη την περίοδο ήταν οι Μοσχοβίτες που επέλεξαν το concept του σχεδιασμού μέσω μιας ψηφιακής πύλης με την ονομασία Active Citizen.
Συνεχίζοντας, τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα και χριστουγεννιάτικα στολίδια της Μόσχας αφορούσαν το έτος ρωσικής λογοτεχνίας που ανακοινώθηκε στη χώρα το 2015.
Στα τέλη του 2015-2016, ένα γραμματόσημο ήταν η έμπνευση για τη διακόσμηση της πρωτεύουσας για την Πρωτοχρονιά. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι καιρός για ευχές, οπότε, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι η ταχυδρομική κάρτα και το γραμματόσημο.
Επιπλέον, στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους της Μόσχας εμφανίστηκαν τεράστιες κατασκευές 3D, μεγάλα χριστουγεννιάτικα στολίδια και λουλούδια.
Το GUM, ένα από τα κυριότερα πολυκαταστήματα της χώρας, ήταν διακοσμημένο με παρόμοιο ύφος.
Για τις διακοπές του 2017, η Μόσχα ήταν διακοσμημένη σε ιταλικό στιλ. Τα ιταλικά στολίδια ήταν το κύριο θέμα. αυτά χρησιμοποιήθηκαν τόσο στο λογότυπο της Πρωτοχρονιάς του 2017 όσο και στα σχέδια αστικού φωτισμού. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι πολιτισμοί της Ρωσίας και της Ιταλίας είναι ιστορικά παρόμοιοι. Φωτεινές κατασκευές, όπως μεγάλα στολίδια, καμάρες και φωτιζόμενα σιντριβάνια ήταν σημαντικά στοιχεία της εορταστικής εικόνας της πόλης.
Ο φωτισμός του φεστιβάλ «Ταξίδι στα Χριστούγεννα» αποδείχθηκε ιδιαίτερα ζωντανός και αξέχαστος. Ακόμη και οι ίδιοι οι Μοσχοβίτες, οι οποίοι είχαν ήδη αρχίσει να συνηθίζουν την εορταστική εμφάνιση της πόλης, περπατούσαν στους δρόμους, παρατηρώντας με ευχαρίστηση τις πολυτελείς διακοσμήσεις.
Το θέατρο ήταν το θέμα του φεστιβάλ για το 2017-2018. Θεατρικές σκηνές, φιγούρες που φορούσαν μάσκες και φωτισμένες σκηνές εμφανίστηκαν στους δρόμους. Η πόλη κυριολεκτικά μετατράπηκε σε ένα ζωντανό υπαίθριο θέατρο.
Λόγω του φεστιβάλ «Ταξίδι στα Χριστούγεννα», οι δρόμοι Tverskaya, Mokhovaya και Okhotny Ryad έκλεισαν για την κυκλοφορία από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έγιναν διάφορες παραστάσεις. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικά πιάτα στο δρόμο, να τραβήξουν όμορφες φωτογραφίες, να τραγουδήσουν και να χορέψουν.
Συνεχίζοντας, αξίζει να αναφερθεί πως πολλές από τις διακοσμήσεις και τα στολίδια χρησιμοποιούνται για παραπάνω από ένα έτος. Η εταιρεία United Energy της Μόσχας εξήγησε ότι «η Μόσχα έχει αποθηκεύσει επαρκή ποσότητα στολιδιών, γεγονός που καθιστά δυνατή τη διακόσμηση της πόλης με σχετικά χαμηλό κόστος».
Υπάρχουν αρκετά μεγάλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται επανειλημμένα, όπως αψίδες φωτός, τις οποίες μπορεί να δει κανείς στις πλατείες Tverskaya και Pushkin, στην πλατεία Επανάστασης, στις λεωφόρους Kamergersky και Gazetny καθώς και στο πάρκο Novopushkinsky.
«Γενικά, οι περισσότερες από τις διακοσμήσεις για το νέο έτος μπορούν είτε να επανεγκατασταθούν είτε να ανανεωθούν για να αποκτήσουν διαφορετική εμφάνιση», πρόσθεσε η United Energy.
Υπάρχουν πολλά είδη Πρωτοχρονιάτικων και Χριστουγεννιάτικων φεστιβάλ και αγορών στη Μόσχα. Οι αγορές στη Manezhnaya και την Κόκκινη Πλατεία έχουν γίνει ήδη παραδοσιακές. Επίσης, στην Κόκκινη Πλατεία έχει εγκατασταθεί ένα παγοδρόμιο.
Υπάρχουν επίσης χριστουγεννιάτικες αγορές και εκθέσεις σε πεζόδρομους όπως ο Kuznetsky Most. Παράλληλα, προσφέρονται δραστηριότητες στα πάρκα της Μόσχας. για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παγοδρόμια της Ευρώπης βρίσκονται στο VDNKH, στο Sokolniki και στο Gorky Park.
Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν αλλάξει το πρόσωπο της πόλης και έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη δημοτικότητα της Μόσχας στους τουρίστες — τόσο εγχώριους όσο και ξένους. Σήμερα, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ξένοι τουρίστες επιλέγουν όλο και περισσότερο τη Μόσχα για τις διακοπές τους την πρωτοχρονιά.