Μια «άλλη» άποψη για τη Θηνιά
Η φημολογούμενη χωροταξική αναδιάταξη (διάσπαση) του σημερινού δήμου σε τρεις νέους με βάση το μοντέλο των τριών επαρχιών (Κραναίας, Πάλλης, Σάμης) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους για το πού θα ενταχθεί χωροταξικά και διοικητικά η γεωγραφική περιοχή της Θηνιάς (Τ.Δ. Θηναίας, Νυφίου, Αγκώνος και Ζόλων). Ως εκ τούτου, προέκυψαν μια σειρά από δημοσιεύματα και εκφράστηκαν ποικίλες απόψεις για το μέλλον του τόπου μας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έγινα αποδέκτης παραινέσεων και προτροπών από φίλους και συγχωριανούς προκειμένου να εκφέρω την προσωπική μου άποψη σχετικά με την πιθανολογούμενη διάσπαση του δήμου Κεφαληνίας και την προσχώρηση της Θηνιάς σε έναν από τους νέους δήμους (που όπως φημολογείται) πρόκειται να διαμορφωθούν. Θεωρώ ότι οι περιστάσεις απαιτούν να εξετάσουμε με προσοχή τα γεγονότα και να συνεκτιμήσουμε τις πιθανές συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) από την ενσωμάτωση της Θηνιάς στον δήμο Αργοστολίου ή Παλλικής. Κατά τη δική μου άποψη -και αρκετών άλλων-, οφείλουμε όλοι μαζί χωρίς εντάσεις, να συνδιαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την μελλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ακράδαντα ότι η γεωγραφική περιοχή της Θηνιάς -ύστερα από τις όποιες αλλαγές και ανακατατάξεις εάν και εφόσον προκύψουν- θα πρέπει να έχει ενιαία διοικητική οντότητα, με δυνατότητα συμμετοχής και παρεμβάσεων στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων που αφορούν στον τόπο μας.
Μια τέτοια θέση δεν υπαγορεύεται μόνο από συναισθηματικούς λόγους, αλλά και από μια σειρά από αδιαμφισβήτητα στοιχεία που καταδεικνύουν τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η περιοχή μας:
• Είναι από τις μεγαλύτερες σε ορεινό όγκο, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για δημιουργία αιολικών πάρκων (υπάρχουν ήδη).
• Είναι, βάσει του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (Π.Χ.Π) πρώτη σε εκτάσεις και άρα ιδανική για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών πάρκων, τα οποία με τις νέες μορφές «επιχειρείν» θα βοηθήσουν τους ήδη υπάρχοντες, αλλά και νέους κτηνοτρόφους.
• Έχει εξαιρετικής ομορφιάς παραλίες που προσφέρονται για υγιή τουριστική ανάπτυξη (Αγία Κυριακή, Βούτη, Φτέρη, Αμίδι, Σωτήρας, Κουμαριάς κ.α.).
• Έχει εντός των ορίων της, στην περιοχή Παλοστή τον ΧΥΤΥ, που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει τα προβλεπόμενα αντισταθμιστικά οφέλη προς τα χωριά μας.
• Βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο του νησιού μας, δίνοντας στον επισκέπτη εύκολη δυνατότητα προσβάσεως σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Μύρτο, Αγία Ευφημία, Άσσο, Σάμη, Φισκάρδο, Αθέρα, Πετανούς, Κηπούρια και άλλες περιοχές.
• Η μορφολογία του εδάφους προσφέρεται για αειφόρο ανάπτυξη και ήπιες μορφές επιχειρηματικής ανάπτυξης.
• Φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα όπως είναι τα αμνοερίφια, τα βοοειδή, τα τυροκομικά είδη, το θυμαρίσιο μέλι και το κρασί.
Με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του τόπου «περνά» μέσα από την εκμετάλλευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Ταυτόχρονα, οι δυνατότητες αυτές αποτελούν το κλειδί ώστε να διεκδικήσουμε την ενιαία διοικητική οντότητα της Θηνιάς μας. Θεωρώ ότι πάνω σε αυτή τη θέση πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε, με νηφαλιότητα και μέσα από συνεχή διάλογο να εξομαλύνουμε τις όποιες διαφορές, προκειμένου να πετύχουμε τη μελλοντική αναβάθμιση του τόπου μας.
Χρόνια πολλά!
Καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και προκοπή!
Αντώνης Λουβερδής
Καρδακάτα, Θηναίας