Έγκριση για τη διενέργεια πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας έδωσε το υπουργείο Υποδομών, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την οριστική ακύρωση του τελευταίου σχεδίου για την πολεοδομική ανασυγκρότηση του κέντρου της πόλης, ο οποίος είχε ως βασικό άξονα την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών, «κύριος στόχος της ανάπλασης είναι ο σχεδιασμός επεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στη διασύνδεση του κέντρου με την ευρύτερη περιοχή».
Γράφει ο Αχιλλέας Τόπας
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της νεοσύστατης κρατικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε», η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Χρήστου Σπίρτζη. Η σύσταση του κρατικού φορέα, που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει εκτεταμένες παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος έκανε λόγο για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων, η αναβίωση και η ανάδειξη νεοκλασικών κτηρίων και η αναβάθμιση πλατειών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η περιοχή πέριξ της Ομόνοιας, από την Γ΄ Σεπτεμβρίου έως το παλιό Μινιόν, η περιοχή του Εθνικού Θεάτρου, οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Κοτζιά, οι οδοί Ερμού, Μητροπόλεως και Καραγεώργη Σερβίας κοντά στο Σύνταγμα, η συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά Οδό και της οδού Αθηνάς με την Αιόλου.
Για την διεξαγωγή του διαγωνισμού έχει δεσμευθεί ποσό ύψους 217.000 ευρώ, με τις 135.000 να προορίζονται για τα τρία πρώτα βραβεία, 15.000 ευρώ για 3 επαίνους και 25.000 ευρώ για την αμοιβή της κριτικής επιτροπής και της ομάδας τεχνικής υποστήριξης.
Βασική προτεραιότητα της «Ανάπλαση Αθήνας» αποτελεί η συνέχιση του έργου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας (ΕΑΧΑ). Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας έως το Παναθηναϊκό στάδιο, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπίειου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το 2014.
Η εταιρεία, στην οποία επικεφαλής τοποθετήθηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με το ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας, σχεδιάζει επίσης την αναβάθμιση της περιοχής γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ΕΜΠ.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού σχεδιάζονται παρεμβάσεις στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη κοντά στο Πολυτεχνείο. Και στους δύο δρόμους θα δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου ενώ η Τοσίτσα θα πεζοδρομηθεί.
Η «Ανάπλαση Αθήνας» ιδρύθηκε με βασικό σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής των προσφυγικών κατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και πλέον είναι θέμα χρόνου να δημοπρατηθεί το έργο.
Η εταιρεία προτίθεται να πραγματοποιήσει δύο ακόμα αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι θα αφορούν σε παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της οδού Πειραιώς, από το Γκάζι έως το Φάληρο, και στην αποκατάσταση του θεάτρου του Λυκαβηττού.
==
Φωτογραφία εξώφυλλου: Αθήνα, δεκαετία ’60. Η οδός Τοσίτσα δεν έχει πεζοδρομηθεί ακόμα. Αστικά λεωφορεία σταθμεύουν κατά μήκος του δρόμου. Πηγη http://vintage-files.blogspot.com