Η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξασφαλίσει το πράσινο φως των θεσμών για να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι θεσμοί θεωρούν ότι η ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδικού χαρακτήρα καθώς οδηγεί σε διαγραφές εισφορών που κακώς χρεώθηκαν στους ασφαλισμένους. Ωστόσο, για το θέμα της εφορίας δεν έχουν την ίδια προσέγγιση καθώς θεωρούν ότι θα προκαλέσει ρήγμα στην όποια “κουλτούρα πληρωμών” οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Του Σπύρου Δημητρέλη
Από το οικονομικό επιτελείο, αισιοδοξούν, ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει δυο σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων από παλαιότερες αλλά και νέες φορολογικές οφειλές:
– την θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2017. Ο αριθμός των δόσεων της έκτακτης ρύθμισης που θα παραμείνει ζωντανή για μερικούς μήνες δίνοντας ένα χρονικό παράθυρο ένταξης σε αυτής σε εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 120. Η ρύθμιση δεν θα είναι τυφλή και οριζόντια αλλά θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν φορολογούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγάλες οφειλές του παρελθόντος αλλά έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν μια ρύθμιση με πολλές δόσεις και χαμηλό ποσό μηνιαίας δόσης
Προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση θα είναι να έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του 2018 προς τη φορολογική διοίκηση. Στην πράξη θα πρέπει να έχει ρυθμίσει ή εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος του 2018 καθώς και άλλες έκτακτες φορολογικές οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018 (π.χ. φορολογικά πρόστιμα).
Η ελάχιστη δόση της νέας ρύθμισης θα είναι 50 ευρώ και η ένταξη στη ρύθμιση θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%.
– τη βελτίωση της υφιστάμενης πάγιας ρύθμισης των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων που δίνεται σε όλους τους φορολογούμενους. Οι τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις ενώ οι έκτακτες οφειλές, όπως είναι τα φορολογικά και πολεοδομικά πρόστιμα ή ο φόρος κληρονομικών και δωρεών ρυθμίζεται σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση των μηνιαίως δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις έως και 24 δόσεις με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου η ρύθμιση να γίνει περισσότερο προσωποποιημένη.
Οι δυο παρεμβάσεις, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προς τους θεσμούς θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα των φόρων χωρίς να προκαλέσουν διάβρωση της λεγόμενης “κουλτούρας” πληρωμών που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μέσω της μη παροχής νέας έκτακτης ρύθμισης οφειλών. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι φορολογικές οφειλές οι οποίες παραμένουν απλήρωτες για περισσότερο από έναν χρόνο τότε εμφανίζουν πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα και έτσι η ρύθμιση θα φέρει πολλούς οφειλέτες ξανά σε επαφή με το δημόσιο ταμείο.
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονταν στο τέλος Νοεμβρίου στα 104,1 δισεκατομμύρια ευρώ μετα 9,6 δις ευρώ να έχουν προστεθεί στα βιβλία της φορολογικής διοίκησης εντός του 2018. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονταν τον Νοέμβριο σε 4,2 εκατομμύρια.