Πρωταγωνιστεί σε μια ανανεωμένη συλλογή κοσμημάτων στο μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ. Ο λόγος για το Coronet, το στέμμα ή τιάρα όπως συνηθίζεται να την ονομάζουμε που σχεδίασε ο Αλβέρτος για τη βασίλισσα Βικτώρια.
Η ιστορία του φτάνει στο γάμο του Αλβέρτου και της Βικτώριας όταν ο πρώτος σχεδίασε αυτή την τιάρα με ζαφείρια και διαμάντια προκειμένου να τη φορέσει η Βικτώρια στο γάμο τους το 1840. Ένα από τα πιο αγαπημένα κοσμήματα της Βασίλισσας Βικτωρίας πρόκειται να εκτεθεί μόνιμα δημοσίως για πρώτη φορά από τότε που αποκτήθηκε από το μουσείο, το 2017.
Το μικρό στέμμα ήταν το «κόσμημα της νέας βασίλισσας» και λάμπει με το συναρπαστικό φως της ιστορίας αγάπης, του Αλβέρτου και της Βικτώριας», λέει ο RichardEdgcumbe, επιμελητής κοσμημάτων του μουσείου του Λονδίνου.
«Πρόκειται για μια ιστορία καταπληκτική αλλά ακόμα και αν δεν ανήκε σε βασίλισσα η τιάρα είναι ένα έργο τέχνης τόσο λεπτό που ρέει σαν μετάξι» συμπλήρωσε ο επιμελητής.
Παρόλο που είναι γεμάτη πολύτιμους λίθους είναι απίστευτα ευλύγιστη και σχεδιάστηκε από τον Αλβέρτο το 1840, για ο γάμο του ζευγαριού, ενώ υλοποιήθηκε από τον JosephKitching, από τους Kitchingκαι Abud, τους κοσμηματοπώλες της Βασίλισσας
Αυτή τη συγκεκριμένη τιάρα η Βικτώρια, το 1842, τη φορούσε σε ένα σημαντικό πορτρέτο της φιλοτεχνημένο από τον FranzXaverWinterhalter, όπου με ασυνήθιστο τρόπο την είχε τοποθετήσει στο πίσω μέρος των ανασηκωμένων μαλλιών της. Το στέμμα αυτό ήταν τόσο σημαντικό για τη Βικτώρια ώστε όταν το 1866, μετά από πέντε χρόνια θρήνου εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο τη φορούσε αντί για το στέμμα της.
Το στέμμα κληρονομήθηκε μέσω της βασιλικής οικογένειας πρώτα στον Εδουάρδο VIIκαι έπειτα στον Γεώργιο Vκαι τη Βασίλισσα Μαίρη.
Εκείνη την κληροδότησε στην οικογένειά της και στη συνέχεια η τιάρα αποκτήθηκε από ένα ξένο ιδιώτη αγοραστή.
Λόγω της σπουδαιότητάς της, το 2016 το μουσείο ζήτησε να εκτίθεται η τιάρα και τώρα η έκθεσή της θα συμπέσει με την ανακαίνιση του μουσείου το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.
Με πληροφορίες από τον Γκάρντιαν.
Φωτο: ΕΡΑ