Ρύθμιση 120 δόσεων για όλους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το σημαντικό ζήτημα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.
Γράφει ο
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα καθυστερήσει και δεν αναμένεται να ξεκινήσει η όποια συζήτηση πριν από την 11η Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η πρώτη επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s), η οποία θα είναι κοντά στο ένα δισ. ευρώ. Συνεπώς, η τελική ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη μετά τα μέσα της άνοιξης.
Φ. Κουρμούσης: Υπάρχουν λύσεις για τώρα!
Για τον λόγο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η προτροπή των αρμοδίων προς τους πολίτες είναι να εκμεταλλευτούν το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ούτως ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Μέχρι το τέλος του 2019, «μπορείς να ρυθμίσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία (όχι απαραίτητα σε όλα). Μπορούν να ενταχθούν όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι ή επιτηδευματίες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, δικηγόροι, ασφαλιστές, δημοσιογράφοι, κ.τ.λ., οποιοσδήποτε δεν είναι μόνο μισθωτός ή συνταξιούχος) και οι αγρότες», τόνισε χθες ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης, συμπληρώνοντας πως καλύπτονται και ιδιωτικά χρέη.
Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο σημείωσε πως η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό γίνεται ηλεκτρονικά «για όλα τα χρέη. Καλούνται όσοι χρωστάς να δουν την αίτησή σου. Συμφωνούν ή δεν συμφωνούν, ψηφίζουν και εφόσον η πλειοψηφία συμφωνήσει (το 60% των χρεών), τότε η λύση επιβάλλεται σε όλους» συνέχισε ο κ. Κουρμούσης. Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη «κάτω των 20.000 ευρώ, με άλλη διαδικασία, πιο τυποποιημένη, που δεν φτάνει ως τις 120 δόσεις, αλλά λιγότερες». Αντίθετα, δεν μπορεί να γίνει αίτηση για μέρος των συνολικών χρεών.
Κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με τα διαδικτυακά συστήματα, όπως π.χ. το Taxisnet, «καλύτερο είναι να πάει σε κάποιον ειδικό… όχι ότι θα κοπεί, αλλά μπορεί να κάνει λάθη, ενδεχομένως να μη διεκδικήσει τα μέγιστα οφέλη. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι μπορεί να πάρει διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων κεφαλαίου… έρχονται και λένε «θέλω 120 δόσεις». Του λέμε π.χ. ότι «το χρέος σου είναι 20.000 ευρώ, τα μισά είναι πρόστιμα. Δεν θες να τα διαγράψουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο για 120 δόσεις
Πάντως, ήδη επεξεργάζονται σχέδια στο υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση. Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της.
Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή θα συνοδεύεται με κούρεμα των προστίμων και προσαυξήσεων, που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 95%, θα δώσει την ευκαιρία σε περίπου 4 εκατ. φορολογούμενους να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία.
Όπως προαναφέρθηκε, οι δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 95%.
Οι οφειλέτες της εφορίας για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Αξίζει δε να σημειωθεί πως φορολογούμενοι με το ίδιο ύψος οφειλής δεν σημαίνει ότι θα δικαιούνται και τον ίδιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή της, ενώ βασικό κριτήριο θα αποτελεί το εισόδημα.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τα τέλη του 2017, χωρίς να αποκλείεται και ένταξη απλήρωτων φόρων του 2018. Ωστόσο, για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν θα πρέπει να δημιουργεί νέα χρέη.
Δεύτερη “ανάσα”
Επίσης, επίκειται και δεύτερη «ανάσα» για τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς έρχεται αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης προς την Εφορία από δώδεκα, που είναι σήμερα, σε έως και 48. Και σε αυτή την περίπτωση οι 48 δόσεις δεν θα είναι για όλους, σύμφωνα με πληροφορίες. Η βασική ρύθμιση δηλαδή θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής τους από τον οφειλέτη.