Η Βαστίλη

Τέτοια μεγαλεία είχαμε να ζήσουμε από τότε που ήρθε ο Ντέταρι στο λιμάνι. Αναφέρομαι στις «μεταγραφές» των εν δυνάμει αυτοδιοικητικών συνδυασμών της Κεφαλονιάς. Το τοπικό πολιτικό σύστημα έχει γίνει μπλέντερ (τουλάχιστον ως τώρα) και όπου κάτσει το κουκούτσι στη φρουτόκρεμα.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Γράφει ο Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Εννοείται ότι όλοι θα κριθούν από το εκλογικό σώμα αλλά πρέπει (όχι απλώς πρέπει – επιβάλλεται) να απασχολήσει τα επιτελεία των συνδυασμών το γιατί δεν είναι ικανά να ανανεώσουν με νέα πρόσωπα τα ψηφοδέλτια τους και κατ’ επέκταση το πολιτικό σύστημα.

 

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η κινητικότητα μεταξύ των συνδυασμών παρουσιάζει οπαδικά χαρακτηριστικά ως προς την επικοινωνία των «μεταγραφών» αλλά και ως προς την ουσία του πολιτικού φαινομένου.

Δεν υπάρχουν ικανοί άνθρωποι στην τοπική κοινωνία; Αλίμονο.

Το θέμα είναι το γιατί αυτοί οι «άλλοι» άνθρωποι δεν θέλουν να εμπλακούν με έναν κορυφαίο Πολιτικό Θεσμό όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή αν τους δίδεται σε τελική ανάλυση αυτή η δυνατότητα.

Κατά την άποψη μου ισχύουν και τα δύο.

Στην Πολιτική ισχύει πως όταν «ο κιμάς κόβεται παρουσία του πελάτη» είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι το «χασάπικο» θα κλείσει. Και το πρόβλημα δεν είναι το «λουκέτο», αλλά ότι θα μείνει νηστική η κοινωνία. Είναι δυστυχώς τόσο παγιωμένες οι πελατειακές σχέσεις και ως εκ τούτου το τοπικό πολιτικό σύστημα τόσο «κλειστό», που δεν αντέχει εισροές ικανών ανθρώπων καταξιωμένων στην κοινωνία είτε για το ήθος, είτε για την γενικότερη προσφορά τους. Ή ακόμη και αν άντεχε τέτοιες εισροές ικανών ανθρώπων η ενασχόληση τους με τα κοινά έχει καταντήσει λόγω του πολιτικού εκφυλισμού (είναι σημείο των καιρών του γενικότερου δημόσιου βίου) να έχει a priori τα χαρακτηριστικά της ανώφελης (και πολυέξοδης) εκλογικής έκθεσης, αφού οι μηχανισμοί εξουσίας υπερισχύουν των ιδεών, των λόγων και κυρίως των ικανοτήτων.

Ουδόλως με απασχολεί ο πολιτικός προσανατολισμός αυτών των ιδιότυπα αποκλεισμένων ανθρώπων. Αλίμονο αν όλοι οι Αριστεροί είναι ικανοί και όλοι οι Δεξιοί άχρηστοι ή το αντίστροφο. Αν δεχθούμε ο καθένας για το κόμμα του συλλήβδην αυτή την υπόθεση εργασίας, θα πρέπει όλοι μας ανεξαιρέτως μόλις βγαίνουμε από το μπλε παραβάν να πέφτουμε στον Καιάδα.

Το πολιτικό επίδικο «αυτοί δεν τα έκαναν καλά, ενώ εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα» είναι δευτερεύον και κρίνεται μόνο στην πράξη και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Επειδή όμως η Πολιτική είναι πρωτίστως Παιδεία οφείλουν όλοι και πρώτοι από όλους οι επικεφαλείς των αυτοδιοικητικών συνδυασμών να δημιουργήσουν αξιακό πλαίσιο για Συμμετοχική Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς. Καλά είναι τα μεγάλα σόγια αλλά ακόμα καλύτερες για την κοινωνία είναι οι καινοτόμες ιδέες.

Υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις σε αυτή την ιστορική συγκυρία.

Πρώτον η διάσπαση του Δήμου (θεωρώ πως δεν χρειάζεται επεξήγηση το γιατί) και δεύτερον ο Κλεισθένης ο οποίος όχι μόνο δεν θα φέρει ακυβερνησία όπως κάποιοι στην πολιτική ελίτ ισχυρίζονται (γιατί άραγε;), αλλά θα φέρει κάτι πολύ σημαντικότερο. Την πολιτική λογοδοσία.

Το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ του καθενός θα απορρέει εξαιτίας της αναλογικότητας από την ίδια την κοινωνία και δεν θα είναι η απόφαση ενός κλειστού κύκλου ανθρώπων οι οποίοι κατέλαβαν με έφοδο τη Βαστίλη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Μια συμβουλή κύριε Μπατιστάτε:
    Μια και λίγο μεγαλύτερός σας θα σας συμβούλευα όταν σας «προσφερθεί» το κώνειο μη το πιείτε, γιατί και ο Σωκράτης παλαιότερα χαμένος πήγε και η Ελλάδα βρέθηκε στο χάος για 2.000 χρόνια.
    Καλύτερο το παράδειγμα o συνονόματός σας…

    Χα χα χα.

  2. Αντιγράφω τήν τελευταία προταση.”Το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ του καθενός θα απορρέει εξαιτίας της αναλογικότητας από την ίδια την κοινωνία και ΔΕΝ θα είναι η απόφαση ενός ΚΛΕΙΣΤΟΥ κύκλου ανθρώπων οι οποίοι κατέλαβαν με έφοδο τη Βαστίλη.” ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.

Comments are closed.