‘Η αξία μιας περιοχής όπως η Θηνιά ανεβαίνει μόνο από το έργο των αντιπροσώπων της’ . Γράφει η Μαρία Μαρκάτου -Αλυσανδράτου

470

Οι Θηνιάτες μονοπωλήσαμε το ενδιαφέρον ολόκληρης της Κεφαλονιάς με την φημολογούμενη προσχώρηση μας στο νεοσύστατο δήμο Ληξουρίου και τώρα που οι ρυθμοί της ζωής επανήλθαν στο κανονικό τους  καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Αρχικά ήμουν αντίθετη σε αυτό γιατί κακά τα ψέματα τόσα χρόνια τώρα, η ζωή κι η καθημερινότητα μας είναι συνυφασμένη με το Αργοστόλι και τους ανθρώπους του.

Μαρία Μαρκάτου – Αλυσανδράτου

Γράφει η Μαρία Μαρκάτου -Αλυσανδράτου

Στην προοπτική όμως να είμαστε η μία εκ των δυο δημοτικών ενοτήτων που θα αποτελούσαν το νέο δήμο, οι συσχετισμοί άλλαξαν. Διότι οι όροι που θα καθόριζαν κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με άξιους και ικανούς ανθρώπους θα διαφοροποιούσαν τελείως τις αναπτυξιακές  δυνατότητες της περιοχής μας.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι δεν αξιολογήσαμε  σωστά το νέο ορίζοντα που ανοιγόταν μπροστά μας κάτι το οποίο μας δίχασε ως τοπική κοινωνία.

Εκφράσεις του ότι η Θηνιά τελικά μένει εκεί που της αξίζει, επιεικώς χαρακτηρίζονται αστείες διότι η αξία μιας περιοχής κι η μετοχή της σε πολιτικό επίπεδο ανεβαίνει μόνο από το έργο  που παράγουν οι εκλεγμένοι της αντιπρόσωποι και το οποίο έργο, θα πρέπει  να αναγνωρίζουν στην καθημερινότητα τους οι πολίτες. Διαφορετικά είναι κενό γράμμα.

Λίγο πριν την νέα προσφυγή στις κάλπες οφείλουμε λοιπόν να αναλογιστούμε κατά πόσον είμαστε ευχαριστημένοι από  το προβαλλόμενο έργο στην περιοχή μας, να το αντιπαραθέσουμε με αυτό που βιώνουμε καθημερινά και να αναρωτηθούμε αν τελικά μας καλύπτει ή αν επιζητούμε κάτι πολύ περισσότερο.

Η Θηνιά  βρίσκεται σε τέτοιο  κομβικό σημείο  που ενώνει οδικά την βόρεια  με την νότια Κεφαλονιά και την χερσόνησο της Παλικής με το υπόλοιπο νησί, με αποτέλεσμα από το σταυροδρόμι της να περνάνε χιλιάδες ντόπιοι αλλά και τουρίστες σε ετήσια βάση.

Γιατί να μην υπάρχουν υποδομές ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην προσπερνούν αλλά να παραμένουν για κάποιο διάστημα στα μέρη μας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να διαφημίζουμε τις πολλές φυσικές πηγές μας. Έτσι ο τουρίστας βλέποντας την σήμανση στο δρόμο θα παρέκλινε της πορείας του θα αναζητούσε τις πηγές, θα περπατούσε στους δρόμους, θα  καθόταν στα τοπικά μαγαζιά και θα γνώριζε τα χωριά μας που χρόνια τώρα προσπερνάει κατευθυνόμενος για αλλού.

Σήμερα με την τεχνολογία υπάρχει η δυνατότητα προβολής σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο και είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί μια χρηματοδοτούμενη σελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας θα  προβάλλουμε τον τόπο μας κι ότι σχετικό με αυτόν.

Εντός των ορίων της Θηνιάς υπάρχουν παραλίες μοναδικής ομορφιάς, οι οποίες μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο υπάρχον τουριστικό προϊόν της περιοχής με την προϋπόθεση να  αξιοποιηθούν κατάλληλα.  Οι Ζολιάτες κι η τουριστική αξιοποίηση του χωριού τους είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει αν υπάρχει θέληση.

Ωστόσο, ο δρόμος της Αγίας Κυριακής ακόμα παραμένει άφτιαχτος, για την παραλία του Σωτήρα  δεν υπάρχει ούτε η σχετική σήμανση επί του δρόμου,  κι η παραλία του Κουμαριά, πολλές φορές είναι μη προσβάσιμη από την κακή συντήρηση του δρόμου και  πλέγματα κατά διαστήματα,  παρότι ξοδεύονται πόροι για την διάνοιξη του.

Επίσης, μέσα στα γεωγραφικά  όρια της Θηνιάς βρίσκεται ο μοναδικός χώρος εναπόθεσης των σκουπιδιών όλου του νησιού (ΧΥΤΥ) για χάρη του οποίου, θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε από μόνιμες θέσεις εργασίας μέχρι τεράστιες οικονομικές απολαβές, μέσα από τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τα ανταποδοτικά τέλη από τις ανεμογεννήτριες στον ορεινό μας όγκο, που δεν αποδόθηκαν ποτέ από το δήμο θα μπορούσαν να αλλάξουν  θεαματικά την εικόνα του τόπου μας.

Αν η ΔΕΗ κατέβαλλε μέσα από τους λογαριασμούς της ποσά της τάξεως των 6.000 ευρώ σε νοικοκυριά στην περιοχή μας, φανταστείτε για ποια  οικονομικά μεγέθη μιλάμε από του δήμου τα οφειλόμενα.

Τέλος, στην περιοχή μας βρίσκονται τεράστιες γεωργικές εκτάσεις που  παραμένουν αναξιοποίητες λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και την αβεβαιότητα για την επιτυχία του όποιου εγχειρήματος. Αν όμως δοθούν κίνητρα, η τοπική επιχειρηματικότητα και πρωτοβουλία θα βρει πρόσφορο έδαφος να μεγαλουργήσει.

Η κτηνοτροφία αποτελεί ήδη πολύ σημαντική παραγωγική δραστηριότητα αλλά γίνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο ενώ θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κτηνοτροφικές ζώνες, οι οποίες θα λειτουργούν με βάση ένα σύνολο κριτηρίων και προϋποθέσεων κοινά αποδεκτών, προς όφελος όλων.

Κι αυτά, είναι αποσπασματικά μόνο μερικά από όσα  μπορούν να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Θηνιάς, της οποίας  οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι  πάμπολλες αρκεί βέβαια, να μην εξαντλούμαστε στην τακτική Μαυρογιαλούρου και στο λίγο τσιμέντο εδώ κι εκεί με χρήματα που ως δια μαγείας υπάρχουν διαθέσιμα  μόνο πριν τις εκλογές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις