Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22 Μαρτίου – Ανθρώπινη Πόλη
Η 22η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, με σκοπό να υπενθυμίζει, να προβληματίζει και να εντείνει την προσοχή στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος έλλειψης καθαρού νερού.
Νερό.
Τόσο απαραίτητο για τη ζωή και συνάμα τόσο δεδομένο στη συνείδησή μας. Τόσο δεδομένο που λησμονούμε να το διαχειριστούμε σωστά, ακόμη και στις περιοχές που αυτό αφθονεί. Το νερό αποτελεί πόρο ανανεώσιμο, δηλαδή τα αποθέματά του δεν εξαντλούνται συνολικά στον πλανήτη, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον άνθρωπο και τα ζώα αν δεν ικανοποιούν κάποιες προϋποθέσεις ποιότητας. Η έλλειψη κατάλληλου νερού ήταν ο εφιάλτης του 21ου αιώνα και αυτό δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς η επάρκεια ενός θεμελιώδους για τη ζωή στοιχείου, απειλείται.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα αποθέματα ποιοτικού νερού προέρχονται από τις βροχοπτώσεις, τη ροή στους ποταμούς και τη φυσική διαδικασία της διήθησης μέσα από τα πετρώματα (φιλτράρισμα). Τα αποθέματα σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποταμούς) και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα (φυσικές κοιλότητες και πηγές) δεν ανανεώνονται όσο γρήγορα χρησιμοποιούνται έτσι ώστε σε πολλά αστικά κέντρα κατά τις περιόδους αυξημένης κατανάλωσης δημιουργούνται σοβαρές ελλείψεις (προβλήματα διαθεσιμότητας). Τα ίδια αποθέματα δεν βρίσκονται κατανεμημένα στην επιφάνεια και το υπέδαφος του πλανήτη με τον ίδιο τρόπο που κατανέμονται οι πληθυσμοί, άρα ορισμένες περιοχές πάσχουν από έλλειψη νερού σε μόνιμη βάση (προβλήματα επάρκειας). Ακόμη, αυτά μολύνονται με βλαβερές για τον άνθρωπο και τα ζώα ουσίες που διαρρέουν από χρήση φυτοφαρμάκων, βιομηχανίες κ.λ.π. οπότε αχρηστεύονται (μόλυνση, προβλήματα υποβάθμισης ποιότητας).
Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και η συνεχής μείωση των αποθεμάτων κατάλληλου νερού έχει ως αποτέλεσμα ο μισός σχεδόν πληθυσμός της γης να μην εφοδιάζεται με επαρκείς ποσότητες ώστε εκατοντάδες θύματα μετρούνται καθημερινά από μολυσμένο νερό, κυρίως παιδιά. Η ορθολογική διαχείριση αποτελεί επιτακτική ανάγκη!! Και δεν αρκεί να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί των κρατών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να πάρουν πρωτοβουλίες οι πολίτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια μικρή αλλαγή, όταν γίνεται από πολλούς, φέρνει μεγάλα αποτελέσματα!
Αλλάζοντας μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούμε να εξοικονομούμε τεράστιες ποσότητες καθαρού νερού κάθε μέρα. Αλλά πρέπει να συμμετέχουμε όλοι!
Η πραγματική πρωτοβουλία ανήκει στους πολίτες και όχι στις κυβερνήσεις!
Τηλέμαχος Μπεριάτος
Διπλ. Πολιτικός-Δομοστατικός μηχανικός, μέλος ΤΕΕ