Σε αυτό το τεύχος το ET Μagazine του EleftherosTypos.gr θα σας παρουσιάσει τους πάλαι ποτέ φίλους του Αλέξη που όταν έγινε ο πρωθυπουργός Τσίπρας μετατράπηκαν σε εχθρούς.
Οι φιλίες είναι πάντα ένα πολύ δύσκολο θέμα και κυρίως στην πολιτική που τα ψέματα συμβαδίζουν με την φιλοδοξία τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται εύθραυστες και από την μία στιγμή στην άλλη το μέλι μπορεί να μετατραπεί σε δηλητήριο.
Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Σε αυτό το τεύχος το ET Μagazine του EleftherosTypos.gr θα σας παρουσιάσει τους πάλαι ποτέ φίλους του Αλέξη που όταν έγινε ο πρωθυπουργός Τσίπρας μετατράπηκαν σε εχθρούς.
Φίλοι και σύντροφοι που στην αρχή πορεύονταν χέρι-χέρι αλλά στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει ρότα και πλέον η αγάπη έχει γίνει… δίκοπο μαχαίρι.
Αλέξης Τσίπρας και Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Για αρχή ξεκινάμε με μία φωτογραφία από τα φοιτητικά χρόνια του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή εκτός από τον πρωθυπουργό διακρίνονται και οι Καρανίκας, Ηλιόπουλος, Κουτεντάκης, Χατζηγεωργίου, Τζανακόπουλος, Σακελλαρίδης. Ολοι εκτός από τον τελευταίο συνεχίζουν να είναι δίπλα στον πρωθυπουργό.
Η περίπτωση όμως του Γαβριήλ Σακελλαρίδη είναι διαφορετική. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδη είχαν χαρακτηριστεί «διόσκουροι» αλλά αυτό σταμάτησε όταν ο Σακελλαρίδης που ήταν στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά» διαφώνησε ανοιχτά με τις κινήσεις της το καλοκαίρι του 2015. Στον ανασχηματισμό δεν υπουργοποιήθηκε, στις εκλογές επανεξελέγη αλλά αυτό δεν άλλαξε τα δεδομένα.
Ήταν πλήρως αποστασιοποιημένος και κάποια στιγμή έφτασε η ώρα της παραίτησης λέγοντας : «αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο». Ετσι, μία φιλία που κρατούσε από τα παιδικά χρόνια χάλασε για πάντα.
Αλέξης Τσίπρας και Τάσος Κορωνάκης
Ακόμη ένας πολύ καλός φίλος και πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο Τάσος Κορωνάκης. Ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει την επιτυχημένη εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός ήταν ο εμπνευστής των συνθημάτων της αριστεράς και του «νέου» που θα έφερνε στην πολιτική ζωή.
Έμπιστος συνεργάτης από τα χρόνια της Νεολαίας, είναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και εκλέγεται Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάνω σε αυτόν έπεσε η δύσκολη δουλειά της επανένωσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία όταν άρχισε να φαίνεται ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ήταν απλά λόγια του αέρα.
Οσο περνούσαν οι μήνες και η… σκληρή και περήφανη διαπραγμάτευση οδηγούνταν σε φιάσκο και ναυάγιο ο Τάσος Κορωνάκης άρχισε να αποστασιοποιείται και στις 22 Οκτωβρίου του 2015 ρίχνει τους τίτλους τέλους της σχέσης του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίρπα.
«Είναι γνωστό πως εδώ και καιρό έχω αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς οι λόγοι που με οδήγησαν στην παραίτηση μου συνεχίζουν να ισχύουν, και η απόσταση μου από την κυβερνητική πολιτική συνεχώς μεγαλώνει» είχε αναφέρει στην επιστολή του.
Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην αρχή ήταν άψογη. Ο πρωθυπουργός την τοποθέτησε στην Προεδρία της Βουλής για να τους «τρελάνει όλους» όπως αποκάλυψε η κυρία Κωνσταντοπούλου ότι της είπε ότι την πρότεινε.
Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα του ET Magazine
Στις πρώτες ημέρες ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο κ. Τσίπρας άφηνε την κυρία Κωνσταντοπούλου να κάνει το δικό της σόου εντός και εκτός Βουλής. Με πύρινους λόγους έκανε επιθέσεις στους πάντες: στους δανειστές, σε πολιτικούς αντιπάλους, σε δημοσιογράφους, σε κανάλια και σε όποιον είχε διαφορετική στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν αρκετά νωρίς πάνω από αυτή την πολιτική σχέση, με αποκορύφωμα την ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση της κυρίας Κωνσταντοπούλου την περίοδο της δραματικής διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Πριν ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, η τέως ΠτΒ δίνει πύρινες ομιλίες εντός του Κοινοβουλίου, κάνει λόγο για οσφυοκάμπτες και αντισυνταγματικές υποχωρήσεις και απευθύνει κάλεσμα στους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί μέχρι και σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι διέλυσε το κόμμα και στην τελευταία της ομιλία στη Βουλή είχε φανερώσει πλήρως τα αισθήματα που έχει πλέον για τον πάλαι ποτέ σύντροφο της:
«Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός των Μνημονίων και να πετά στα σκυλιά τους συντρόφους του.
Είμαστε αυτά που πράττουμε υποστήριξε. Είμαστε υπερασπιστές της Δημοκρατίας. Με άλλο πρόγραμμα μας ψήφισε ο λαός και άλλα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρωτοτυπία οι διαδικασίες κατεπείγοντος. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενο. Ντράπηκα με όσα έγιναν.
Δεν αρκεί να λέτε ότι είστε ΣΥΡΙΖΑ και ότι το κόμμα έχει αρχές όταν χωρίς καμία απόφαση εμφανίζονται κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που τοποθετούνται αντίθετα από τις συλλογικά διαμορφωμένες θέσεις. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ότι είναι μάταιο να το κάνω. Αυτό το έκανε όταν είπε ότι είναι σουρεαλισμός να στηρίζω την κυβέρνηση και να μην ψηφίζω. Λυπάμαι που έγινε και αυτός ένας μνημονιακός πρωθυπουργός».
Αλέξης Τσίπρας καιν Παναγιώτης Λαφαζάνης
Από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνασπισμού, γνωστός για τις κομμουνιστικές θέσεις του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι παρών σε όλη την πορεία του Τσίπρα.
Για τη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών ο Πρωθυπουργός τον τοποθετεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό Υπουργείο, το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, ακολουθώντας τον στην προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία. Το σχέδιο προσέγγισης του Κρεμλίνου δεν πέτυχε και ο Λαφαζάνης δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό.
Μαζί με την Κωνσταντοπούλου ο Λαφαζάνης δημιουργούν την Λαϊκή Ενότητα η οποία δεν καταφέρνει να κερδίσει το εκλογικό σώμα.
Πώς είναι τώρα οι σχέσεις Λαφαζάνη-Τσίπρα; Αποτυπώνεται στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Λαφαζάνης έξω από την ΓΑΔΑ: «Αυτό που γίνεται σε βάρος μου είναι απίστευτο» πρόσθεσε και τόνισε παράλληλα πως «ούτε στα πιο εφιαλτικά μου όνειρα δεν περίμενα ότι ο Τσίπρας όχι μόνο θα πρόδιδε τις δεσμεύσεις αλλά θα ήθελε να μας πάει και φυλακή. Αυτή η αθλιότητα προδίδει τον πανικό του και το φόβο του απέναντι στη Λαϊκή Ενότητα και το κίνημα. Τα σχέδια τους δεν θα περάσουν. Φυσικά δεν θα πάω να απολογηθώ σε αυτούς τους κυρίους οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα παρά το παρακράτος».
Αλέξης Τσίπρας και Μανώλης Γλέζος
Πατρική ήταν η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μανώλη Γλέζο. Τοποθετείται επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του 2014 και βρίσκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίθεσή του στις αλλαγές του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται το συναίσθημα του Μανώλη Γλέζου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και οι σχέσεις τους εξομαλύνονται.
Η οριστική ρήξη θα έρθει και εδώ με τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, ενώ μόλις λίγες ημέρες πριν, ο κ. Γλέζος είπε για πρώτη φορά ότι ήταν μεγάλο λάθος ότι έδειξε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Αλέξης Τσίπρας και Αλέκος Αλαβάνος
Το φθινόπωρο του 2006, ο τότε επικεφαλής του κόμματος προτείνει τον μόλις 32χρονο Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αθήνας. Έναν χρόνο μετά, του δίνει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στο Συνασπισμό, στηρίζοντάς τον στην αναμέτρηση με τον Φώτη Κουβέλη.
Τελικά το γυαλί όχι μόνο ραγίζει αλλά σπάει στις εκλογές του 2009. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο Αλέκος Αλαβάνος έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι απόψεις του για δραχμή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος, ενώ ο επικεφαλής του Σχεδίου Β’ έχει χαρακτηρίσει «λάθος επιλογή» τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει μεγάλη ικανότητα επιβίωσης στο πολιτικό σύστημα, αλλά αυτό που κάνει κάποιον πολιτικό είναι το κατά πόσο υπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αν έχει συνέπεια και ειλικρίνεια».
«Και ο Ιησούς έπεσε έξω με την επιλογή του Ιούδα, ήταν πλήρης αποτυχία» είχε πει παλιότερα στον ΣΚΑΙ για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ο Άλεκος Αλαβάνος προσθέτοντας ότι «αυτή την προδοσία της Αριστεράς και της κοινωνίας δεν την έχει κάνει ο χειρότερος αντίπαλος μας με τόσο μεγάλη επιτυχία».
Τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει λειτουργήσει για την Αριστερά χειρότερα και από τον χειρότερο δεξιό και πρόσθεσε: «ο δεξιός είναι επικριτικός απέναντι στις θέσεις της αριστεράς αλλά και στις πιο δύσκολες καταστάσεις για την Αριστερά υπήρχε και μέσα στους συντηρητικούς μια εκτίμηση στην Αριστερά. Είναι αυτό που λέμε η ηθική απαξίωση. Πιστεύω ότι είναι υπεύθυνος προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας και όλη η παρέα Δραγασάκηδες, Φλαμπουράρηδες έχουν κάνει ένα θίασο του οποίου το παίξιμο το σκηνοθετεί ο εξωτερικός παράγοντας».
Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «διεφθαρμένο κόμμα ως προς την πολιτική του ακεραιότητα γιατί εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Σε μια ημέρα η κυβέρνηση το «όχι» το έκανε «ναι»» έκανε λόγο για «ένα από τα χειρότερα πολιτικά πραξικοπήματα στη νεώτερη της ιστορία». Στην ερώτηση, δε, πώς χαρακτηρίζεται ο επικεφαλής τότε απάντησε ότι «είναι ένας πραξικοπηματίας πολιτικός».
Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης
«Εγώ θα σε βοηθήσω με τη σιωπή μου», είπε χαρακτηριστικά στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν φιληθούν σταυρωτά, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στην πολύ στενή πολιτική σχέση που είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.
Αυτό συνέβη λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2015 όταν ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ΝΑΙ και να δείξει την πόρτα της εξόδου στον τότε υπουργό Οικονομικών της χώρας.
«Σε εσένα και σε εμένα δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία. Το Grexit δεν το σηκώνει ούτε η κυβέρνηση ούτε η χώρα. Αν σε κρατήσω, όλα τα βέλη θα πέσουν πάνω σου, θα σε σκίσουν», φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός.
Πάνω στον Γιάνη Βαρουφάκη στηρίχτηκε όλη η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει στην εξουσία αλλά όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να πηγαίνει χέρι-χέρι με τον άνθρωπο που από ότι φαίνεται έκανε ότι είχε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα αλλά στην συνέχεια οι σκέψεις του Πρωθυπουργού άλλαξαν και ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν στα σχέδιά του.
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος
Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρχικά ούτε φιλική, ούτε συντροφική. Οπω είχε πει παλιότερα ο πρωθυπουργός τον ήξερα από παλιά τον Πάνο και είχα την εντύπωση ότι ήταν «μπούλης».
Τελικά ο «μπούλης» ήταν το κομμάτι από το παζλ που έλειπε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να ανέβει στην εξουσία.
Στις 22 Μαρτίου 2013 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε εκτάκτως τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) Πάνο Καμμένο στο γραφείο του στη Βουλή.
Από τότε ετοίμαζαν το σχέδιο της κοινής καθόδου στην πολιτική. Στις δηλώσεις τους εκείνη την ημέρα τόνισαν ότι έπρεπε να δημιουργηθεί «παλλαϊκό μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό» και κατήγγειλαν για τη στάση τους τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον τότε διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου σχηματίστηκε τα μεσάνυχτα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, σαν να ήταν κάτι αυτονόητο και στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 οι ΑΝΕΛ απέσπασαν 3,69%.
Από τότε οι δύο συμπορεύονταν μέχρι την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος δεν έριξε τον Τσίπρα στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του η Νέα Δημοκρατία όταν υπεγράφη η συμφωνία αλλά το έκανε όταν όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους και δεν υπήρχε πισωγύρισμα.
Οι ΑΝΕΛ διαλύθηκαν και ο Πάνος Καμμένος στην τελευταία του ομιλία ως πολιτικός αρχηγός, πέρασε γενεές 14 τον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν παρακαλάμε, δεν κλαψουρίζουμε. Ποτέ δεν παρακάλεσα ανεξάρτητους βουλευτές. Εκείνο που δεν αποδέχομαι είναι εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από αυτή που πήραν, ανταλλάσσουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα. Και μάλιστα όχι μόνο οι εκλεγμένοι βουλευτές. Ακόμη και ο αναπληρωτής βουλευτής που θα έπρεπε να περάσει στους ΑΝΕΛ μετά την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, εξαγοράζεται από εσάς με υπουργική καρέκλα! Για να πετύχετε το 151. Τον κ. Μητσοτάκη μαζί τον παλεύαμε. Τώρα μας οδηγείτε στην αντιπολίτευση… Ούτε γέφυρες έχω χτίσει κ. πρωθυπουργέ με την διαπλοκή. Θα προτιμήσω να πάω σπίτι μου. Ίσως σας δώσω απόψε και την παραίτησή μου από βουλευτής. Εγώ πολέμησα την διαπλοκή. Θα μπορούσατε να κάνετε δημοψήφισμα. Να αφήσετε να προσπαθήσουν μέσα από τον κομματικό μηχανισμό να βρουν συμμαχίες. Μεταγράψατε τους πιο σκληρούς δεξιούς μαζί σας. Και το χειρότερο; Προδώσατε την εμπιστοσύνη μας και τα νέα παιδιά που κάποτε πανηγύριζαν μαζί σας. Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ».
Τότε ήταν που ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και απάντησε με πολύ «σκληρή γλώσσα». Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Όπως είδατε είμαι εδώ. Όχι για να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλλετε. Ομολογώ ότι δεν δύναμαι να παρακολουθήσω την εντατική προσπάθεια να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας. Ακούγοντάς σας όμως… Τέσσερις φορές αναφερθήκατε σε γέφυρες, λες και κάποιος σας το ζήτησε. Σας αφιερώνω λοιπόν τους στίχους από ένα ποίημα του Καβάφη. Η πόλις: «Καινούργιους τόπου δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σ’ ακολουθεί. Και σας το αφιερώνω γιατί σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε. Και σας διαβεβαιώνω: Θα με ευγνωμονείτε που κατάλαβα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση. Και που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς»!
Τότε, ο Πάνος Καμμένος πήρε πάλι τον λόγο: «Τις γέφυρες μου τις γράψατε χθες σε μήνυμα που μου στείλατε στο κινητό μου. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό με ενόχλησε περισσότερο από όλα. Θα σας αφιερώσω εγώ όμως στίχους απ’ τον Ματρόζο.Ήταν ένας μεγάλος ναύαρχος της επανάστασης που έδωσε όλη την περιουσία του για τον αγώνα του 1821. Εδώ στην Αθήνα στο υπουργείο Ναυτικών ήταν υπουργός ο Κανάρης. Του έλεγαν του Ματρόζου να πας στο φίλο σου και βρες τον. Μπαίνει ο Ματρόζος στο καράβι, περνάει από την Ύδρα, φτάνει στο υπουργείο Ναυτικών. Και τότε στην είσοδο του υπουργείου, ρακένδυτος πια ζητά τον Ψαριανό τον υπουργό και του λέει θέλω να σε δω. Του λέει αυτός στην είσοδο δεν μπαίνουν ζητιάνοι στο υπουργείο. Και του απαντά τότε: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα. Να ‘στε καλά».