Κοκοφοίνικες στην Κεφαλονιά – μέρος δεύτερο

1401

Κοκοφοίνικες στην Κεφαλονιά – μέρος δεύτερο

Το θέμα με τους κοκοφοίνικες είναι πολύ ευρύτερο από το να μην μας αρέσει η εμφάνιση του δένδρου που για μένα και πολλούς άλλους είναι πράγματι άθλια.

Φυτείες με κοκοφοίνικες υπάρχουν σε χώρες με τροπικό κλίμα, για παράδειγμα στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα που τους διατηρούν για τους καρπούς (coconut και coconut milk). Την σκληρή εξωτερική φλούδα του καρπού την επεξεργάζονται για την παραγωγή sisal για σκοινί, καλάθια και χαλιά όπως επίσης για το γέμισμα στρωμάτων ύπνου ( βλέπε εταιρία Cocomat). Είναι ένα χρηστικό δένδρο και δεν ανήκει στην ομάδα τών καλλωπιστικών δένδρων.

Έχοντας υπ όψιν τα παραπάνω, το δένδρο αυτό δεν έχει μέλλον στην Κεφαλονιά. Ούτε θα παράγει βέβαια τίποτα και μια ζωή θα είναι κακομοίρικο επειδή δεν ευδοκιμεί στο κλίμα μας και πόσο μάλλον στην Σκάλα που θα το δέρνει ο αλμυρός θαλάσσιος αέρας όλο το χειμώνα. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως οι επισκέπτες μας που έρχονται το καλοκαίρι έρχονται ακριβώς για αυτό που είμαστε. Για τα πουρνάρια μας, την δάφνη, το θυμάρι, το αλμυρίκι, τα σκοίνα, το κεφαλλονίτικο έλατο και τέλος πάντων ότι μας χαρακτηρίζει και μας έχει κάνει τόσο μοναδικούς. Όποιος θέλει να δει και να ζήσει σε ένα περιβάλλον με κοκοφοίνικες θα πάει στην Ινδονησία και την Σρι Λάνκα. Δεν θα έλθει στην Ελλάδα.

Έχουμε ένα ιερό χρέος να προστατέψουμε με νόμους το φυσικό μας habitat. Σαν Ολλανδέζα γνωρίζω ότι στους αμμόλοφους στις Ολλανδικές ακτές δεν επιτρέπετε να φυτέψεις απολύτως τίποτα. Η συντήρηση των δημόσιων φυσικών περιοχών ανήκει στην περιφέρεια και δεν επιτρέπεται σε κανέναν ιδιώτη ή σύλλογο ή δήμο να αυτοσχεδιάζει και να κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι. Μόνο οι επιστήμονες έχουν λόγο. Το ίδιο ισχύει για τα λιβάδια, τα δάση κλπ. Έτσι δημιουργείς περιοχές με μια ταυτότητα, με φυτά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και τις προφυλάσσεις από την αλλοίωση και τις φυτικές αρρώστιες που μπορεί να επεκτείνονται και στα τοπικά φυτά με καταστροφικές συνέπειες.

Ελπίζω ότι στο μέλλον δεν θα μας πέσει μεταφορικά κάποια καρύδα στο κεφάλι μας, γιατί τότε θα είναι αργά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις