Διαβάσαμε πριν από λίγες εβδομάδες μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε σε μεγάλο ειδησεογραφικό site του νησιού μας ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, αρχαιολόγος κ. Γρηγόρης Γρηγορακάκης, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Στη συνέντευξή του ο κ. Γρηγορακάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την υπηρεσία, αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και που αφορούν στην προστασία, τη μελέτη και την ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κεφαλλονιάς. Μάλιστα ιεράρχησε τις προτεραιότητες της Εφορείας οι οποίες κινούνται σε τέσσερις άξονες και δη στην προώθηση των έργων ΕΣΠΑ σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη, στην προσπάθεια ένταξης νέων έργων, στην επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου παράλληλα με την αναβάθμιση των λειτουργούντων Μουσείων και τέλος στη διενέργεια διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων.
Είναι γεγονός ότι το νησί μας παρουσιάζει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς κατοικείται από τη μέση παλαιολιθική εποχή, ενώ ειδικότερα για τα Πουλάτα υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία περίπου από το 50.000 π.Χ. με τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόπουλο να εντοπίζει το 1959 επιφανειακά λίθινα εργαλεία στο σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, στα όρια του χωριού μας με τον Καραβόμυλο, τα οποία φυλάσσονται στο δυστυχώς κλειστό αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου. Μάλιστα, λόγω της έντονης παλαιολιθικής παρουσίας που έχει καταγραφεί, αλλά και λόγω της ύπαρξης εξαιρετικής ποιότητας άμορφου πυριτόλιθου, εκτιμάται ότι η περιοχή μας κατά την αρχαιότητα υπήρξε κέντρο παραγωγής λίθινων εργαλειακών συνόλων.
Ταυτόχρονα όμως στην Κεφαλλονιά υπάρχει και μεγάλος εκκλησιαστικός πλούτος που απαιτεί την προσοχή και προφανώς την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς λόγω της υψηλής σεισμικότητας στο Νότιο Ιόνιο και προφανώς του χρόνου, μεγάλο μέρος του έχει υποστεί σοβαρές ή και ανεπανόρθωτες ζημίες.
Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει με ρεπορτάζ μας, ένας τέτοιος εκκλησιαστικός θησαυρός βρίσκεται και στα Πουλάτα, με την ανάγκη να τύχει της προσοχής των αρμόδιων αρχών να είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Αναφερόμαστε φυσικά στο εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο της προσεισμικής εκκλησίας της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας που από το 1953 έχει μεταφερθεί στον Κοιμητηριακό Ναό του χωριού μας. Μάλιστα το πρόβλημα είναι διττό και αφορά αφενός μεν στο ίδιο το τέμπλο που παρά τις προσπάθειες του εφημέριου και του εκκλησιαστικού συμβουλίου του χωριού μας η κατάστασή του κινδυνεύει να καταστεί μη αναστρέψιμη, αφετέρου δε στο Ναό που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στατικότητας, θέτοντας σε δυνητικό κίνδυνο τόσο τους πιστούς, όσο και τα κειμήλια που φιλοξενεί.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μετά από σχετικό μας δημοσίευμα και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου του 2018, κλιμάκιο της Εφορείας βρέθηκε στο χωριό μας και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το μέγεθος του προβλήματος. Τα μέλη του κλιμακίου μάλιστα φωτογράφησαν το Ναό και το τέμπλο του προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάστασή τους ενδελεχώς. Μάλιστα δεσμεύθηκαν πως τις επόμενες ημέρες θα επισκεπτόταν εκ νέου τα Πουλάτα, προκειμένου να έλεγξουν και την προσεισμική εκκλησία της Παναγίας που χρονολογείται από τον 17οαιώνα, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας συνολικής παρέμβασης. Δυστυχώς όμως, φανταζόμαστε λόγω φόρτου εργασίας, δεν υπήρξε συνέχεια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί.
Θα θέλαμε λοιπόν να απευθύνουμε για ακόμη μια φορά έκκληση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας αλλά και προσωπικά στον κ. Γρηγορακάκη, η ευαισθησία και κυρίως το έργο του οποίου είναι δεδομένα και αδιαμφισβήτητα, να εντάξουν στις άμεσες δράσεις της υπηρεσίας τους τη διάσωση του τέμπλου και του Ναού μας πριν να είναι αργά. Αναμφίβολα δεν θα περιποιεί τιμή για κανέναν μας να καταρρεύσει ο Ναός και μαζί του να χαθεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς των Πουλάτων και της προσεισμικής Κεφαλλονιάς εν γένει.
Πηγή: www.poulatakefalonias.gr