Toν ανώτατο τίτλο της ΙΒΜ, της Αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας στην τεχνολογία των υπολογιστών, κατέκτησε  η Κεφαλονίτισα  Ελπίδα Τζωρτζάτου με καταγωγή από τα Διλινάτα. H Eλπίδα είναι η πρώτη Ελληνίδα παγκοσμίως που τιμάται από τον πολυεθνικό κολοσσό ως IBM Fellow.

Ένας τίτλος που δίνεται κάθε χρόνο μεταξύ 4 και 9 επιστημόνων ή μηχανικών, οι οποίοι επιλέγονται από όλο τον κόσμο.

Μετάφραση κι επιμέλεια κειμένων Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Συγκαταλέγεται στους πιο δημιουργικούς και ευφιέστερους μηχανικούς, επιστήμονες και σχεδιαστές της ΙΒΜ, που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Επί τρεις συνεχόμενες δεκαετίες η Ελπίδα Τζωρτζάτου έχει αριστεύσει και διακριθεί στην καινοτομία,προσθέτοντας ταχύτητα, ασφάλεια και επεκτασιμότητα σε ένα ευρύ φάσμα της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε  στο  https://www.ibm.com   αποκαλύπτει πολλά για την δουλειά αλλά και την προσωπικότητά της.

‘Είχα  πάθος με το να ψάχνω κάτω από το καπάκι του υπολογιστή προσπαθώντας να καταλάβω πως λειτουργούν τα παράγματα’

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάτι από το παρελθόν σας;

Γεννήθηκα στην Ελλάδα. Υπήρχε έντονη πολιτική αναταραχή στα μέσα της δεκαετίας του 1970, και είχαμε έναν θείο που ζούσε στο Long Island της Νέας Υόρκης. Ήταν αυτός που μας βοήθησε να εγκατασταθούμε εδώ.

Η διαδικασία της μετανάστευσης μας πήρε τρία χρόνια, αλλά  ολόκληρη η οικογένεια μας – οι γονείς μου και τα τέσσερα κορίτσια – μεταφέρθηκε εδώ το 1979. Ήταν μια δύσκολη μεταβατική περίοδος για να βρεθείς ως έφηβος στις Ηνωμένες Πολιτείες και μου πήρε περίπου ένα χρόνο για να μάθω πολύ καλά Αγγλικά. Αλλά  αρίστευσα στα μαθηματικά, τα οποία είναι λίγο πολύ τα ίδια παντού. Πήγα  στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ειδικεύτηκα στην επιστήμη των υπολογιστών και των μαθηματικών.

Ήταν αρκετά σαφές ότι η επιστήμη των υπολογιστών θα ήταν πιο χρήσιμη για την εύρεση εργασίας, και μου άρεσε η πτυχή του θέματος που αφορούσε την επίλυση προβλημάτων. Όταν ήρθα στην IBM, είχα  πάθος με το να ψάχνω κάτω από το καπάκι  του υπολογιστή για να καταλάβω πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Τι προβλήματα λύνετε τώρα;

Πολλοί από τους πελάτες μας καταγίνονται με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και κατά συνέπεια, φέρνουν σε πέρας μεγάλο φόρτο εργασίας στον τομέα των συναλλαγών. Κατά τη διάρκεια της μέρας καταπιάνονται με  τεράστιες συναλλαγές  και  με αυστηρές προσθεσμίες και απαιτήσεις το βράδυ, προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει τον εν λόγω φόρτο εργασίας προτού ξεκινήσει η ημερήσια επεξεργασία ή η διαδικασία των συναλλαγών.

Η πρόκληση περιλαμβάνει το ζύγισμα του φόρτου εργασίας έτσι ώστε τα συστήματα να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της αυξημένης αιχμής κατά τη διάρκεια των περιόδων φόρτου εργασίας. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για μεγάλους εμπόρους λιανικής πώλησης καθώς αυτοί έχουν αυξημένες απαιτήσεις, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες όπως κατά τη διάρκεια της αργίας των Ευχαριστιών. Η ομάδα μου κάνει χρήση κορυφαίων βιομηχανικών τεχνολογιών για την παροχή των αναγκαίων υποδομών που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της διαβάθμισης, της αποδοτικότητας και της υψηλής διαθεσιμότητας που απαιτούνται για τόσο απαιτητικά μεγέθη φόρτου εργασίας στον επιχειρησιακό τομέα.


Elpida Tzortzatos
IBM Z Architect & Distinguished Engineer
Starting with an early knack for math, her passion has inspired her innovation — most recently heading AI initiatives for the IBM Z platform.

Πώς βοηθάς τους πελάτες να κάνουν πρόοδο;

Ηγούμαι της τεχνικής νοημοσύνης ( artificial Intelligence) στην πλατφόρμα Ζ της IBM και, ως εκ τούτου, βοηθώ τους πελάτες να διοχετεύσουν την  τεχνική νοημοσύνη στον πυρήνα της επιχείρησής τους. Αυτό περιλαμβάνει βαθιά γνώση των μηχανημάτων  για τον εντοπισμό της απάτης, προληπτικής συμμόρφωσης και υπηρεσίες κινδύνου. Οι αποφάσεις βάσει δεδομένων κάνουν ολοένα και μεγαλύτερη τη διαφορά ανάμεσα στο να συμβαδίζει κανείς με τους ανταγωνιστές του  ή να μένει  αρκετά πίσω.

Διλινάτα. Το μεγαλύτερο χωριό της Κεφαλονιας

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου όταν δεν είσαι στη δουλειά;

Μου αρέσει η πεζοπορία και είμαι αρκετά τυχερή που ζω στο Hudson Valley. Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέα μονοπάτια, να φτάνω σε ψηλά σημεία και να θαυμάζω την θέα. Επίσης, ασχολούμαι με την πεζοπορία όταν πάω πίσω στην Ελλάδα. Οι γονείς  μου προέρχονται από ένα νησί στη δυτική ακτή της Ελλάδας την Κεφαλονιά κι έτσι έχω οικογένεια εκεί. Είναι εκπληκτικό να πεζοπορείς στην Ελλάδα γιατί  ξαφνικά μπροστά σου ξεπετάγονται αρχαίες κολώνες, μια παλιά εκκλησία ή ακόμα κι ένα μοναστήρι.

Kefaloniapress : Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την Ελπίδα Τζωρτζάτου καθώς αυτό το επίθετο το έχουν πολλές οικογένειες στα Διλινάτα, μάθαμε ότι ο  προπάππους της Ελπίδας  ήταν ο Μάρκος Τζωρτζάτος,  παππούς της  ο Παντελής Τζωρτατος. Ο πατέρας της Ελπίδας είναι ο Χριστόφορος Τζωρτζάτος του Παντελή και της Τασούλας. Η μητέρας της, Διλίνισσα και αυτή ,Φρειδερίκη του Γεράσιμου και της Αικατερίνης Μαζαράκη. Το παρατσούκλι της οικογένειας της μητέρας  είναι Τζαβέλας, του πατέρα «Σμπάρος».

‘Ολο το χωριό ξέρει την Ελπίδα, έρχεται στο νησί μας κάθε καλοκαίρι , είναι μια γοητευτική , πολυ σεμνή κυρία που πραγματικά της αρέσει το περπάτημα στη φύση του νησιού μας. Οι συγχωριανοί της ξέρουν ότι ασχολείται με τους υπολογιστές και είναι “μεγάλο κεφάλι” στην Αμερική, αλλά δεν ήξεραν για αυτή τη διάκριση και πόσο “μεγάλο κεφάλι” είναι η Ελπίδα,  η αγκονιά του Σμπάρα.!!

H χαρά και η περηφάνια τους είναι μεγάλη για αυτή τη διάκριση. Το Kefaloniapress εκ μέρους των Αναγνωστών του, συγχαίρει την Ελπίδα Τζωρτζάτου για αυτή τη σπουδαία διάκριση αλλά και για τη δουλειά της συνολικά. Την ευχαριστούμε που τιμάει το νησί μας και τη χώρας μας σε όλο τον κόσμο με το ήθος και τις γνώσεις της. Ελπίδα, σε περιμένουμε το καλοκαίρι! Ευχόμαστε να έχεις πάντα επιτυχίες στην καριέρα σου και στην προσωπική σου ζωή. Εϊμαστε όλοι περήφανοι για σένα!

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Μπράβο σου Ελπίδα, τιμάς την Πατρίδα.

    Αυτά είναι παραδείγματα προς μίμηση και όχι οι αηδίες του συστήματος που μας προβάλουν κάθε μέρα.

Comments are closed.