Αν Αποστολέας Αργοστόλι 12.8.1953
Τότε παραλήπτης Αργοστόλι Άνοιξη 2019

Στέκεσαι παραπέρα και συλλογιέσαι που στο καλό μπορεί να ξέμεινε Στοιχειωμένη η Ταυτότητα του σημερινού Αργοστολίου που δεν είναι παρά ο Καθρέφτης ολόκληρης της Κεφαλονιάς σαν αντανάκλασή της σε ένα Λιμάνι, σε μια Πρωτεύουσα. Ποια μπορεί να είναι εκείνα όλα τα στοιχεία που απαξιώνουν την Οργιαστική Φύση του Κεφαλονίτη Δημιουργικά
και που σήμερα επιτρέπουν να μετατραπεί μια Πρωτεύουσα σε Κωμόπολη με νεοπλουτισμό που συμβολίζει η μηχανική αναπαραγωγή ενός στείρου και από φαντασία δέντρου δίχως σκέψη, μόρφωση, τρόπο, ξοδεύοντάς και τον ίδιο τον Κοκοφοίνικα απερίσκεπτα, ενώ αυτός
άλλοτε λειτουργούσε σαν αντιδάνειο ξένου δέντρου που χρησιμοποίησε με φειδώ η καλλιεργημένη αντίληψη που επικρατούσε στο Ιόνιο δίχως να χρεωκοπήσει ποτέ η ματιά της μα ούτε και ο λόγος της.

Η ιδέα μιας ποικιλίας δέντρων και φυτών αυτοφυών, που αλλάζει και χρώματα, εντάσεις και Τόνο στις κλιμακώσεις Εποχών, δίνοντας μια Κίνηση στον Τοπίο όπως και το πόσιμο νερό του που ρέει, καθώς αυτά ερωτοτροπούν και συνομιλούν μεταξύ τους την Άνοιξη με τις άλλες Εποχές πάνω στο Λιμάνι, σαν κάπου να στοίχειωσε σε τοίχους ιδέας έργου Βοτανικού, που δεν μπορεί να τον επισκεφτεί ψυχή περπατώντας και βιώνοντάς με όλες τις αισθήσεις την κάθε του Μέρα. Το αποτέλεσμα γι΄αυτή την πρώην Ελεύθερη έκφραση συγκινησιακών Επιλογών με Πλουραλισμό ήταν να απορροφηθεί πριν να λειτουργήσει διαδραστικά σε όλες τις ηλικίες, στις παρυφές μιας ΒΙΠΕ, αντί να δώσει σπόρο στο ίδιο το Λιμάνι Αργοστολίου όταν το περπατάς την κάθε του Εποχή όποιος κι αν είσαι. Σαμπώς η έννοια προσωρινός επισκέπτης δεν αφορά και δεν είναι αμφίδρομη σε μας τους ίδιους τους κάτοικους του νησιού όσο και για τους τουρίστες; Η μήπως και η έννοια τουρίστας είναι μια μόνο επιλογή του σε δέντρο, κάτι διαφορετικό από τον δικό μας πλουραλισμό ιδεών που καλύπτει δίκαια κάθε συγκινησιακή
επιλογή τοπική σε σύνθεση μεταξύ τους; Όμως τελικά σαν έννοια τον ισοπεδώνουμε
και τον απαξιώνουμε και τον ίδιο τον επισκέπτη από μακρυά λες και είναι ένα άτομο αυταρχικό ή ένα σύνολο ανθρώπων με ολοκληρωτισμό όμως τέτοιον που λειτουργούν ως μονάδα
σκέψης και αντίληψης.

Το μονοσήμαντο δέντρο ακόμη και αυτοφυές συμβολίζεται επιτυχημένα αποκλειστικά στη μοναστική ζωή που έχει να απεικονίσει το Οροπέδιο Αγίου και λειτουργεί με τη σωστή συγκινησιακή εκεί δοσολογία χωροταξίας του.
Επιμένουμε εμμονικά στην εσωστρεφή μοναστική και στείρα επανάληψη Τοπίου, ενός Κοκοφοίνικα, που δεν θέλει να τολμά η ματιά μας να Ερωτοτροπήσει με την Ελεύθερη Φύση στη Μέρα της Κεφαλονιάς μοναδικά διαβαθμιζόμενων της σε ένα συγκροτημένο σύνολο,μες στην ίδια την Πόλη αλλά τη θέλει να Καλογερεύει. Κρύψαμε απ΄ τον αστράγαλο μέσα σε ράσα βοτανικού τα Φυσικά Κάλλη της Κεφαλονιάς ενώ είμαστε Εραστές του Σώματός της.

Την Ομηρική Ιθάκη μιας Πηνελόπης που εγκαταλείφθηκε πίσω μόνη δεν θέλουμε να την δούμε στο Λιμάνι ποτέ σαν την Καβαφική Ιθάκη που δεν βλέπει αξία στο Λιμάνι σαν στατικό και στείρο Προορισμό για γερασμένους εσωτερικά ανθρώπους, αλλά θα έβλεπε το Λιμάνι ως το ίδιο το Ταξίδι όταν το Περπατάς ή δρας πάνω σε αυτό την κάθε σου Στιγμή.

Έτσι παντρευτήκαμε σήμερα ένα Αργοστόλι σαν μια βαρετή επανάληψη μέρας και στιγμής που αν είσαι ακόμη ζωντανός δικαιολογημένα σε κάνει να θες να ξεπορτίσεις.

Η καρτ ποστάλ με το Προφίλ της Πόλης που χάθηκε στο ταχυδρομείο την περιέγραφε πιο Προκλητική και Ερωτεύσιμη σαν την όμορφη πολύχρωμη φανταστική ψυχή μας την ίδια, που συμμετέχει σε μια εμπνευσμένη Ιόνια Άνοιξη.

Μαρία Μαγουλά
Εικαστικός και συγγραφέας
Εικαστικό: Μαρία Μαγουλά

√  Διαβάστε το Α’ μέρος εδω (κλικ)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις