Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια

90

Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια. Κέρδισαν την πρώτη θέση στον 1ο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Crowdhackathon #Agrifood» του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τη ζωή των κτηνοτρόφων πιο εύκολη επιχειρεί να κάνει μια ομάδα νέων παιδιών. Πρόκειται για τον Παναγιώτη, την Ελένη και την Μαρία Μαντά, τρία αδέλφια που αποτελούν την ομάδα Mcubed, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στον 1ο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Crowdhackathon #Agrifood», που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από έρευνα μεγάλου διαστήματος η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει ένα κολάρο, το οποίο επάνω του θα φέρει διάφορους αισθητήρες. Μεταξύ άλλων αυτό εξοπλίζεται με GPS καθώς και με αισθητήρες οξυγόνου, παλμών και με θερμόμετρο, ενώ μπορούν να προστεθούν και άλλοι, αναλόγως τις ανάγκες χρήσης του.

Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Μαντά, μέσω του κολάρου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να «συλλέγουν τα ζωτικά στοιχεία του ζώου κ.α. σε πραγματικό χρόνο. Και όλα αυτά τα στοιχεία θα προβάλλονται σε ένα σάιτ όπου μπορεί να μπαίνει ο κτηνοτρόφος και να ενημερώνεται».

Το «έξυπνο» αυτό κολάρο τοποθετείται στον αστράγαλο του ζώου, εάν έχει μόνο GPS ή στον λαιμό του εάν αν περιλαμβάνει και άλλους αισθητήρες.

Σύμφωνα με την κ. Μαντά, μέσω του σάιτ, όπου ο κάθε κτηνοτρόφος θα έχει έναν μοναδικό λογαριασμό, θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει όλα τα στοιχεία για το κοπάδι του, όπως πού βρίσκεται το κάθε ζώο ξεχωριστά, και μάλιστα πάνω σε χάρτη. Επίσης θα μπορεί να λαμβάνει στοιχεία για την υγεία όλων τον ατόμων, εάν υπάρχει κάποιο και αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας κλπ.

Μάλιστα, εάν το κολάρο εφαρμοστεί σε βοοειδή, ο ιδιοκτήτης τους θα μπορεί να ξέρει πόσες ώρες κοιμάται το άτομο και έτσι θα μπορεί να υπολογίσει, κατά προσέγγιση, πόσο θα είναι και το γάλα που θα παραχθεί ανά ζώο.

Παράλληλα, θα δώσει «λύση» και σε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο κλάδος, αυτό της κλοπής των ζώων. Το κολάρο, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαντά, είναι εφοδιασμένο με αντικλεπτικό, το οποίο είναι δύσκολο να κοπεί. Όμως αν αυτό γίνει, τότε το κολάρο στέλνει ειδοποίηση απευθείας στον ιδιοκτήτη, ενώ παράλληλα τίθεται σε λειτουργία μια υποτυπώδης σειρήνα.

Το όλο πρότζεκτ έφεραν εις πέρας τα τρία αδέλφια, χωρίς να έχουν κάποια εξωτερική βοήθεια. Ο Παναγιώτης είναι φοιτητής Πληροφορικής και ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, έχοντας έτσι όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Μαντά «θα θέλαμε να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για να έχουν καλύτερο έλεγχο του κοπαδιού τους». Προσθέτει πως μέσω αυτού του εγχειρήματος «θα αρχίζουν να μειώνονται τα χρήματα που χρειάζεται να πληρώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους κτηνοτρόφους, για περιπτώσεις όπως απώλεια ζωικού κεφαλαίου κ.α.» καθώς θα μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση κάποιας ασθένειας, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε πρόβλημα σε όλο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. «Ελπίζουμε να κάνουμε τη ζωή των κτηνοτρόφων πιο εύκολη» προσθέτει η κ. Μαντά προκειμένου «να αρχίσει να δυναμώνει και ο κλάδος της κτηνοτροφίας, γιατί θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους στην Ελλάδα».

Εφαρμογή και στα αδέσποτα

«Η ιδέα του κολάρου αρχικά ξεκίνησε για τη διαχείριση των αδέσποτων» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μαντά, καθώς με την εφαρμογή του οι αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν να γνωρίζουν, σε πραγματικό χρόνο, την υγεία των ζώων, τον πραγματικό τους αριθμό. Παράλληλα θα παρέχονται πληροφορίες για τον πληθυσμό των αδέσποτων, όπως αν είναι επιθετικά, αν είναι στειρωμένα/αστείρωτα κλπ.

Έτσι, θα δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Ήδη, όπως λέει η κ. Μαντά έχει υπάρξει ενδιαφέρον από διάφορους δήμους, ωστόσο η κατάσταση προς στιγμήν έχει παγώσει, λόγω των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο. Ωστόσο η ομάδα δηλώνει αισιόδοξη «γιατί αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν δείξει ενδιαφέρον καθώς είναι αρκετοί αυτοί που έχουν πρόβλημα με τα αδέσποτα» και συμπληρώνουν: «θα θέλαμε να αρχίσουν να υιοθετούν την ιδέα όλο και περισσότεροι δήμοι, κυρίως οι δήμοι που έχουν πρόβλημα για να αρχίσει να μειώνεται και ο αριθμός των αδέσποτων ζώων».

Το κόστος

Από 10 έως 20 ευρώ ανέρχεται το κόστος για το κάθε κολάρο. Αυτό εξαρτάται από τα κομμάτια που θα παραγγείλει κάποιος. «Αν ξέρουμε ότι θα παράγουμε πολλά η τιμή θα είναι χαμηλότερη» σημειώνει η κ. Μαντά, επισημαίνοντας ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενα και μπορεί να τα φορέσει και άλλο ζώο, ενώ αρκετά μεγάλη είναι και η διάρκεια ζωής τους, καθώς η μπαταρία διαρκεί έως και 6 μήνες. Το κολάρο παίρνει δυο πακέτα μπαταριών και τις χρησιμοποιεί εναλλάξ, η μια φορτίζει και η άλλη είναι σε χρήση.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις