Ζώα και άνθρωποι, μια κοινωνικά επιτακτική συνύπαρξη, για το καλό όλων. Γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

275

Σε παλαιότερη τοποθέτησή μου είχα αναφερθεί στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων, αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου.

Με αφορμή τα ερωτήματα που έθεσε ο Σύλλογος Ζωοφίλων Δήμου Κεφαλονιάς Ντόρις, επανέρχομαι σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων που αντιμετωπίζουμε και στο νησί μας.

Όπως κι άλλοι πριν από εμένα, έχω ήδη αναφερθεί δημόσια στην δημιουργία φιλοζωικής συνείδησης από την μικρή ηλικία των παιδιών με την καθιέρωση της φιλοζωίας ως μάθημα στα σχολεία.

Μαρία Μαρκάτου – Αλυσανδράτου

Γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Μόνο επενδύοντας στην Παιδεία μέσω της σωστής ενημέρωσης θα δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον όσον αφορά τη συμβίωση ανθρώπων και των ζώων.

Επιμένω, ότι μόνο έτσι η φιλοζωική κουλτούρα θα γίνει κτήμα κάθε παιδιού από νεαρή ηλικία ώστε να αναγνωρίζει ανάγκες και δικαιώματα σε άλλα έμβια είδη και να μην τα θεωρεί κατώτερα του ανθρώπου αλλά απλώς διαφορετικά.

Ωστόσο, μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα το πρόβλημα με τα αδέσποτα παραμένει και αποτελεί μεγάλη πηγή θλίψης για εμένα, που είμαι ιδιοκτήτρια ζώου και γνωρίζω την ψυχοσύνθεσή τους.

Ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, ήταν από τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε με τον Μάκη Φόρτε στου οποίου το συνδυασμό  για την ‘Επόμενη Μέρα’, έχω την τιμή να συμμετέχω.

Κοινή μας θέση, ότι το ζήτημα των αδέσποτων είναι αρμοδιότητα του δήμου, ο οποίος πρέπει σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, τους κτηνιάτρους και τους εθελοντές να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τους παρέχεται  περίθαλψη και προστασία ενώ ταυτόχρονα θα  φροντίζει για την καλή ποιότητα της ζωής  τους και την  δημόσια υγεία.

Προσωπικά, θεωρώ απαραίτητα και σε πρώτη προτεραιότητα:

-Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του καταφυγίου.

-Δημιουργία δημοτικής ιστοσελίδας που παράλληλα με τα άλλα αντικείμενα ύπαρξής της, θα δέχεται πληροφορίες, θα καταγράφει, θα ενημερώνει,  και θα συντονίζει κοινές δράσεις με πρώτη και καλύτερη την προώθηση υιοθεσίας των ζώων.

-Την ενημέρωση μέσα από στοχευμένες δράσεις των ιδιοκτητών ζώων για τις υποχρεώσεις τους προς αυτά. Μόνο υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αναλαμβάνουν την φροντίδα ενός ζώου.

-Την ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα των ζώων και την υφιστάμενη  νομοθεσία με τις κυρώσεις που αυτή επιφέρει σε περιπτώσεις κακοποίησης.

-Την δημιουργία χώρων σίτισης και νερού για τα αδέσποτα σε επιλεγμένα σημεία του δήμου.

-Την συνεργασία δήμου, φορέων και της ΕΛΑΣ για την εξάλειψη του φαινομένου εγκατάλειψης και  κακοποίησης των ζώων.

Ελπίζω και πιστεύω με όλη μου την καρδιά, ότι με τον Μάκη Φόρτε στο τιμόνι του δήμου, η ‘Επόμενη Μέρα’ θα είναι το ίδιο όμορφη για ανθρώπους και ζώα διότι  όταν υπάρχει πραγματική θέληση, τα περισσότερα ζητήματα που μας απασχολούν μπορούν να βρουν την λύση τους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις