Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα-Δ. Οι συνθήκες
Σε κάθε κατάσταση ή σε κάθε μάχη, υπάρχουν πάντοτε οι αντικειμενικές συνθήκες. Αυτές που ναι μεν επιδρούν σε όλους και θεωρητικά δεν ενισχύουν ή αποδυναμώνουν κανέναν, αλλά που στην πράξη και κατά περίπτωση μπορούν να αλλάξουν το ρου των πραγμάτων και της ιστορίας. Στις εκλογές που αφήσαμε πίσω μας, υπήρξαν μοναδικές συνθήκες που έπαιξαν ή θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο.
Γράφει ο Γιάννης Βαρούχας
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση ήταν αναμφίβολα μία απ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμη και οι πιο παλιοί στα πράγματα, ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι εντελώς νέο που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν. Ας μας επιτραπεί εδώ να πάρουμε ξεκάθαρα θέση υπέρ του νέου αυτού νόμου και της θέσπισης της απλής αναλογικής, καθώς είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που αποτυπώνει με ακρίβεια και ανόθευτα τη λαϊκή ετυμηγορία. Πρόκειται για ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ούτε καν ο Ανδρέας Παπανδρέου τον καιρό της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά που ικανοποιήθηκε στις μέρες μας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και Υπουργό Εσωτερικών τον Πάνο Σκουρλέτη.
Με ποιους άλλους τρόπους όμως επέδρασε η απλή αναλογική στους συνδυασμούς και στη διαμόρφωση του αποτελέσματος πέρα απ’ την εκλογή όλων των συμβούλων, δημοτικών και περιφερειακών, από την 1η Κυριακή; Εδώ έχουμε μάλλον να κάνουμε με μερικές ιδιαιτερότητες καθώς στα πάντα η πρώτη φορά είναι πάντα ιδιαίτερη!
Μια πρώτη επίδραση είναι το οξύμωρο σχήμα ενός υποψηφίου που μπορεί να καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών προτίμησης, αλλά τελικά να μην εκλέγεται λόγω των «υπολοίπων», ως προς τα ποσοστά, άλλων συνδυασμών στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Έτσι, δύναται να εκλεγούν σύμβουλοι με συντριπτικά λιγότερους σταυρούς από άλλους υποψήφιους που ο συνδυασμός τους κατέλαβε ποσοστό που τον «υποχρεώνει» να εκλέξει έδρα ανεξάρτητα απ’ τη σταυροδοσία. Το άκρον άωτον αυτής της επίδρασης είναι η περίπτωση του κ. Κουρή ο οποίος αν και προσέγγισε τις 1500 ψήφους, τελικά δεν κατάφερε να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης.
Μία άλλη ιδιαιτερότητα είναι το ότι μπορεί η δημοτική ή περιφερειακή αρχή να έχει λιγότερες έδρες από τη μείζον αντιπολίτευση, εφόσον αυτή βρέθηκε στη 2η θέση την πρώτη Κυριακή, αλλά τελικά εκλέχτηκε από τη 2η γύρα. Αυτό συνέβη στο Δήμο Αργοστολίου όπου η «ισχυρή κεφαλονιά» θα έχει μία έδρα περισσότερη, ως αντιπολίτευση πλέον, από τη δημοτική αρχή του κ. Μιχαλάτου.
Τέλος, είδαμε την ενίσχυση του φαινομένου του «νεροκουβαλητή». Για μία ακόμη φορά μπορεί να διαφημίστηκαν οι νέοι και η νέα γενιά των παρατάξεων, αλλά για να βρούμε εκλεγμένους νέους στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να πάρουμε τα κυάλια! Το εκλογικό σώμα είχε τη δυνατότητα μέσω της απλής αναλογικής να εκλέξει αυτούς που πραγματικά ήθελε και έτσι να ανανεώσει στην πράξη το πολιτικό προσωπικό και να δοκιμαστούν νέες επιλογές. Αντί αυτού, επικράτησαν οι συστημικοί υποψήφιοι σε όλες τις παρατάξεις. Παράλληλα, εδώ υπήρξε κι ένα αδύνατο σημείο των συνδυασμών που ενδεχομένως να έκρινε και τη 2η Κυριακή. Το σημείο αυτό έχει να κάνει με το ότι αφού όλοι οι σύμβουλοι ήξεραν αν εκλέγονται ή όχι από την 1η Κυριακή, και δεν υπήρχε η δυνατότητα να εκλεγούν περισσότεροι αν η παράταξή τους κέρδιζε τις εκλογές, η κινητοποίησή τους υπέρ ή και κατά(!) του συνδυασμού τους ήταν ανάλογη της εκλογής ή της μη εκλογής τους…
Η δεύτερη και εξαιρετικά σημαντική συνθήκη που διαμόρφωσε και άλλαξε ριζικά το πολιτικό κλίμα στις δημοτικές εκλογές, ήταν η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς στους 3 επιμέρους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης. Σαφέστατα κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία θετική παρέμβαση από το κεντρικό κράτος που ενισχύει την αποκέντρωση στην πράξη και δυναμώνει τη φωνή και την ύπαρξη των χωριών μας που επί Καλλικράτη είχαν ερημώσει. Το στοίχημα όμως της επόμενης μέρας είναι η επιτυχία αυτών των τριών νέων Δήμων καθώς μία ενδεχόμενη αποτυχία τους θα οδηγούσε κυριολεκτικά σε πολιτικό χάος…
Μία ακόμη συνθήκη ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από την 1η Κυριακή στη 2η, έγινε γνωστό απ’ τον Πρωθυπουργό ότι θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και στην προκήρυξη Εθνικών Εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Αυτό, όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, καθόρισε σε σημαντικό βαθμό τις ψήφους της 2ης Κυριακής στις αυτοδιοικητικές κάλπες και ειδικότερα στις Περιφερειακές.
Τέλος, μερικές ακόμη συνθήκες με μικρότερη εμβέλεια και ισχύ ήταν αυτές της παραδημοσιογραφίας, η οποία ενδεχομένως να έφτασε στον Κολοφώνα της στην Κεφαλονιά, των δικαστικών εκκρεμοτήτων για μία σειρά υποψηφίων που δε φάνηκαν να παίζουν κανένα απολύτως ρόλο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και της ενεργοποίησης ψήφου στους νέους από 17 ετών.
Συνεχίζεται.
Αργοστόλι, 10 Ιουνίου 2019
Γιάννης Βαρούχας
ΥΓ: Επειδή μου έγιναν γνωστά ορισμένα κακόβουλα σχόλια σχετικά με τη σειρά δημοσιεύσεων που επιχειρώ για το εκλογικό αποτέλεσμα, θα ήθελα να πω το εξής : Αφενός η γνώμη μου είναι ότι για να πηγαίνει το κοινό καλό μπροστά πρέπει να γνωρίζει τι έχει αφήσει πίσω του, αλλιώς διακινδυνεύει το μέλλον του, και αφετέρου η ανάγνωση των κειμένων μου δεν είναι υποχρεωτική. Όποιος διαφωνεί ή δυσαρεστείται, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί πολύ απλά να μην τα διαβάζει.
ΓΒ