Η τροπολογιά Θεοπεφτάτου για τις δασικές εκτάσεις που δυστυχώς δεν πέρασε

581
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Κατηγορήθηκε ότι λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής κατέθεσε τροπολογίες φωτογραφικές όπως τις χαρακτήρισαν κάποιοι αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική για την  βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Για την μία τουλάχιστον τροπολογία που δεν σχετίζεται μόνο με τα νησιά μας αλλά όλο το Ιόνιο και αφορά ”την μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας εκ μέρους του Δημοσίου και επί δασικών εκτάσεων και εκτάσεων των παρ. 5α και 5β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, κειμένων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου” η βουλευτής εργάζεται μήνες τώρα σε συνεργασία με νομικούς από την Κεφαλονιά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της κ. Θεοπεφτάτου και είχε λάβει την έγκριση των επιστημονικών και νομικών Υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων.

Αν περνούσε τελικά η τροπολογία θα έδινε ένα τέλος στις σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις και την μακροχρόνια ταλαιπωρία των πολιτών των νησιών μας, που  προσπαθούν να αποδείξουν  ότι δεν υφίσταται η ιδιοκτησία του Δημοσίου στις δασικές εκτάσεις αλλά το συντριπτικό σύνολο αυτών, είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Μια ακόμα προέκταση του συγκεκριμένου ζητήματος αφορά στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης  αλλά και του συνόλου των Ιονίων Νήσων, οι οποίοι για να συνεχίζουν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις  τους πλήρωναν ένα αντίτιμο-μίσθωμα στο ελληνικό δημόσιο για εκτάσεις  που κατείχαν με νόμιμους τίτλους ή που είχαν μισθώσει από άλλους ιδιώτες. Κι αυτό συνέβαινε επίσης, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που προσπάθησε να επιλύσει η σχετική τροπολογία και ίσχυε λόγω  του Δικαίου της Ιονίου Πολιτείας.

Για το ζήτημα αυτό, πριν μερικούς μήνες, είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία της κ. Θεοπεφτάτου, φορέων και νομικών ύστερα από  πρωτοβουλία  του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγή Δρακουλόγκωνα.

Ο λόγος που το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε επείγον χαρακτήρα κι η βουλευτής θέλησε να επιλύσει πριν το κλείσιμο της Βουλής, ήταν το γεγονός ότι τα νησιά μας μπήκαν στην διαδικασία της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών και με την οριστικοποίηση τους, ιδιωτικές εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα που οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας,  θα περιγράφονταν πλέον στους Χάρτες, ως Δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Δυστυχώς όμως, μετά το σάλο που ξέσπασε για τις δήθεν φωτογραφικές τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες υπήρχε  κι η συγκεκριμένη, δεν προωθήθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Οι άλλες που κατέθεσε η βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου αφορούσαν:

-τροποποίηση όρων δόμησης παραδοσιακών οικισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ύψος κεραμοσκεπής)

– τροποποίηση διαδικασίας εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης

– απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισμόπληκτων ακινήτων με ολική απαγόρευση χρήσης όπως σε Κεφαλονιά, Φθιώτιδα και Φωκίδα

-παράταση κατά ένα έτος (έως 31/12/2019) στην προθεσμία καταβολής δαπανών Περιφερειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στις 26/1/2014 και 3/2/2014 στο νομό Κεφαλληνίας.

Για την τροπολογία και τη σημασία σας για τα Ιόνια νησια, διάβασε και το σχετικό άρθρο της Δικηγόρου κας Ευτυχίας Αναστασιάδη που δημοσιευσε το kefaloniapress  ΑΠΑΙΤΗΣΗ για την άμεση ψήφιση της “τροπολογίας Θεοπεφτάτου” για το καθεστώς των δασών στα Επτάνησα. Γράφει η Ευτυχία Αναστασιάδη, δικηγόρος

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις