Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία και στην Ελλάδα το 112, ο ευρωπαϊκός αριθμός εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος προς το παρόν λειτουργεί μόνο στο κομμάτι των εισερχόμενων κλήσεων, γι’ αυτό και αναζητείται ενδιάμεση λύση προκειμένου να καταστεί εφικτή η ειδοποίηση των πολιτών με βάση τη γεωγραφική τους θέση αλλά και να καλύπτονται όλες οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης ενώ αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στο στάδιο της αρχικής του υλοποίησης, ο αριθμός 112 αφορά στις εισερχόμενες κλήσεις, δηλαδή σε κλήσεις από πολίτες προς τον αριθμό αυτό για την αναφορά περιστατικών έκτακτης ανάγκης, με την ίδια λογική που αυτές γίνονται προς τους συγκεκριμένους αριθμούς των φορέων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (100, 199, 166, 109).
Η κλήση προς το 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας και παρέχει την δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς της πληροφορίας θέσης του καλούντος (σε επίπεδο διεύθυνσης εγκατάστασης για σταθερό τηλέφωνο και κεραίας για κινητό τηλέφωνο).
Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής). Σημειώνεται ότι η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η λειτουργία εισερχόμενων κλήσεων προς το 112 είναι ήδη διαθέσιμη στην Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου γεωεντοπισμού και απευθείας διασύνδεσης με τους φορείς έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι δυνατότητες όμως αναμένεται να εισαχθούν με το έργο 112. Σημειώνεται πως στο εν λόγω έργο υποστηρίζονται επίσης, πέραν των εισερχόμενων κλήσεων και εισερχόμενα SMS, MMS, email και FAX.
Ποιες ώρες λειτουργεί και ποια περιστατικά καλύπτει;
Ο αριθμός 112 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα του χρόνου, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να χειριστεί περιστατικά που σχετίζονται με την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Οι χειριστές απαντούν στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η δοκιμή της προηγούμενης Παρασκευής αποτιμάται θετικά. Παρ’ όλα αυτά, μένουν ακόμα κάποια τεχνικά ζητήματα ώστε τα μηνύματα κυψέλης να μπορούν να ληφθούν από το σύνολο των smartphones που βρίσκονται στις περιοχές ενδιαφέροντος. Στο τέλος του 2019, το 112 και η Υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία.
Μέχρι τότε, έχει σχεδιαστεί και προχωρά η υλοποίηση μιας «ενδιάμεσης λύσης» σε συνεργασία με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, η οποία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουλίου, θα δοκιμαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα αποτελέσει μία εναλλακτική λύση με περιορισμούς, που σε καμία περίπτωση φυσικά δεν υποκαθιστά το συνολικό σύστημα του 112 & της Υπηρεσίας Εκπομπής Κυψέλης (CBS).
Η συγκεκριμένη λύση θα είναι μία υπηρεσία αποστολής συμβατικών SMS σε όσα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εντός των περιοχών ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, εξετάζεται το πλαίσιο μέσω του οποίου θα αναμεταδίδεται αυτόματα το σχετικό μήνυμα από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.