Τετραήμερη παραμονή του ιστιοπλοϊκού σκάφους της WWF «Blue Panda», συγκέντρωση υπογραφών, σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας, καταδύσεις στον κόλπο του Λαγανά, έκθεση ζωγραφικής, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ενημέρωση των Ζακυνθινών. Μία σειρά από πολλές δράσεις που ως στόχο είχαν να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων αναπτύχθηκαν στο νησί μας τις τελευταίες ημέρες. Χθες βράδυ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τον σχηματισμό της ανθρώπινης αλυσίδας στο Πόρτο και με αυτό τον τρόπο συλλογικότητες και φορείς είπαν ένα βροντερό «όχι» στις εξορύξεις.
Στην εκστρατεία της WWF, μεταξύ άλλων συμμετείχαν η «Ζακυνθινή πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων, η Κίνηση Πολιτών «Αντάμα» και ο «ΑΝΟΖ», οι οποίοι στο κείμενο που υπογράφουν, αναφέρουν: «Η «Ζακυνθινή πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων», η Κίνηση Πολιτών «Αντάμα» και ο «ΑΝΟΖ συμμετέχουν στην εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων.
Σκοπός της συνάντησης είναι:
Να δικτυωθούμε και να δράσουμε ενωμένοι, ως τοπική κοινωνία, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των αποφάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας, αλλά και σε συνεργασία με όλα τα αντίστοιχα κινήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Να δυναμώσουμε τη θέλησή και τη φωνή μας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γιατί προκαλούν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο κλίμα, το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες και ειδικά στη Ζάκυνθο θα προκαλέσουν υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητα της ζωής μας, υποθηκεύοντας το μέλλον μας με μεγάλη διακινδύνευση. Να ενημερωθούμε για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα σενάρια περί οικονομικού οφέλους, αφού τo κόστος των εξορύξεων και της κλιματικής κρίσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην εθνική οικονομία, με ανυπολόγιστο κόστος σε περίπτωση ατυχήματος».
Την εκστρατεία στηρίζει και ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας με το «Blue Panda» και δήλωσε: «Βρίσκομαι στο νησί σας με το επιχειρησιακό και ερευνητικό σκάφος της WWF για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά των εξορύξεων στο Ιόνιο, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός και αυτή τη στιγμή με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, θα υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας και οι ζημιές από μια οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστιες. Δυστυχώς υπάρχει άγνοια για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εξορύξεις στο περιβάλλον. Εγώ αγαπώ το περιβάλλον και αρκετό χρόνο από τη ζωή μου το περνάω εκεί. Είναι το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας και η ίδια μας η ζωή».
Γιατί επιλέχθηκε η Ζάκυνθος
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι η Ζάκυνθος επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στην περιοδεία του Blue Panda ανά τη Μεσόγειο για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, το νησί και συγκεκριμένα, οι αμμώδεις παραλίες που διαθέτει, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους – σε όλη τη Μεσόγειο- οικότοπους φωλεοποίησης και, ως εκ τούτου, διαιώνισης ενός ιδιαίτερα ευάλωτου είδους, της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Αφετέρου, η Ζάκυνθος είναι ένα από τα δεκάδες ελληνικά νησιά, των οποίων το φυσικό περιβάλλον, η οικονομία και η τοπική κοινωνία απειλούνται άμεσα από τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που σχεδιάζονται να γίνουν στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, η οποία διαπερνά το Ιόνιο.
Ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς υπογράμμισε:
«Το Blue Panda κάνει φέτος ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στη Μεσόγειο. Επιλέξαμε τη Ζάκυνθο, διότι είναι ένα νησί πανέμορφο, που έχει ιδιαίτερη αξία και που προσελκύει τουρισμό καθώς απειλείται από τις εξορύξεις και είμαστε εδώ να ενημερώσουμε και να αφυπνίσουμε τον κόσμο. Όλοι πρέπει να πάρουμε θέση».
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν επίσης η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, η οποία είπε ότι πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον, τη Ζάκυνθο, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας.
«Οι εξορύξεις είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε σοβαρά και πολύ επισταμένα. Δεν έχουμε δει ποια είναι τα υπέρ και τα κατά», τόνισε η κα Τετράδη. Το πρωί της Δευτέρας έγινε επίσης, μία πολύ σημαντική συνάντηση όπου οι εκπρόσωποι της WWF ενημέρωσαν τους ξενοδόχους, τα μέλη του Επιμελητηρίου και του ΤΕΕ και άλλους φορείς.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος θαλάσσιου προγράμματος WWF Hellas Δημήτρης Ιμπραήμ δήλωσε στην Ημέρα:
«Με μια πιο απολογιστική ματιά ήταν πολύ επιτυχημένη η παρουσία μας στο νησί κυρίως όπως εκφράζεται από την ανταπόκριση του κόσμου – τόσο των επισκεπτών του νησιού όσο και των ντόπιων – και φυσικά από την ανταπόκριση των φορέων. Είχαμε πολύ καλές συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, είχαμε συναντήσεις με εκατοντάδες ανθρώπους αυτές τις μέρες στο νησί. Συνεπώς είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που η Ζάκυνθος συνεχίζει να είναι αρνητική απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως θα κλιμακώσει τη δράση της το προσεχές χρονικό διάστημα ενάντια στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων».
Η Μάντυ Μαλεβίτη εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών «Αντάμα», τονίζει από την πλευρά της:
«Η πρωτοβουλία κατά των εξορύξεων ξεκίνησε διαδικτυακά κι έχει γίνει σε πάρα πολλά μέρη – δώδεκα, περίπου – κυρίως στην πλευρά του Ιονίου από Κέρκυρα, Πρέβεζα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Κυπαρισσία, Ζάκυνθος, Κρήτη όλοι αυτοί που είχαν συναντηθεί στο καράβι της Greenpeace κάποιο καιρό πριν, οι οποίοι όλοι έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες. Εμάς ήταν μόνον διαδικτυακή, αλλά τυχαίνει να είμαστε φίλοι κάποιοι απ’ αυτή την ιντερνετική παρέα και με αφορμή την πρόσκληση που είχαμε από τη Greenpeace αρχίσαμε μια φυσική συνεννόηση και παρουσία και συντροφιά γιατί πήγαμε κάποιοι εκεί κι εκπροσωπήσαμε την Ζάκυνθο, εγώ, ο Διονύσης Τσιλιμίγκρας και ο Κώστας Κιτσίκης με το που μάθαμε πως έρχεται και το καράβι της WWF, είπαμε να αναλάβουμε δράση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΑΝΟΖ, Γιάννης Κούτσης, ο οποίος δήλωσε:
«Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της WWF ενάντια στις εξορύξεις. Πιστεύουμε ότι η οικονομία του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό και οι εξορύξεις δεν θα βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Πιθανόν να οδηγήσουν στην καταστροφή του τουριστικού προϊόντος. Εμείς σαν Ναυτικός Όμιλος ενδιαφερόμαστε απόλυτα για το θαλάσσιο περιβάλλον και κάνουμε τα πάντα για να το προστατεύσουμε».
Το ταξίδι του «Blue Panda» στο Ιόνιο
Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη Γαλλία και την Ιταλία, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda» έφτασε στην Ελλάδα και μετά το νησί μας θα επισκεφθεί την Ιθάκη (24-26 Ιουλίου) και την Κεφαλονιά (28-30 Ιουλίου). Κατά την παραμονή του «Blue Panda» στη χώρα μας, θα υλοποιηθούν ανοιχτές για το κοινό δράσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ταξίδι του «Blue Panda» γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του WWF στη Μεσόγειο, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου.
Δράσεις στο Ιόνιο
Κατά την παρουσία του «Blue Panda» και στα άλλα δύο νησιά του Ιονίου, θα υλοποιηθούν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλους τους πολίτες που θα έχουν ως κεντρικό άξονα τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο. Και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαδραστική έκθεση φωτογραφίας για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξορύξεις σε περιβάλλον και οικονομία, να καταδυθούν εικονικά στον βυθό της θάλασσας και να κολυμπήσουν με δελφίνια βιώνοντας μια μοναδική VR εμπειρία, να ανέβουν στο σκάφος του WWF, να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες και να στείλουν τελικώς ένα ηχηρό μήνυμα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, σε κάθε νησί θα υλοποιηθεί μια μεγάλη κεντρική δράση. Στην Ιθάκη (25/7) θα «αποκαλυφθεί» ένα μεγάλο graffiti με θέμα τις εξορύξεις που θα κοσμεί για εκείνες τις ημέρες τοίχο σε κεντρικό σημείο του νησιού, ενώ στην Κεφαλονιά (Σάμη, 29/7) θα διοργανωθεί δωρεάν συναυλία με την ερμηνεύτρια Ματούλα Ζαμάνη.