Μπουχτίσαμε στη μπόχα!

1039

Άκουσα προσεκτικά την συνέντευξη που έδωσε ο κύριος Ανουσάκης την προηγούμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», στην οποία αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων στον βιολογικό καθαρισμό και το πρόβλημα δυσοσμίας στο Αργοστόλι.

Θα περίμενα από αυτόν, ως υπεύθυνο της δημοτικής υπηρεσίας, που είναι υπεύθυνη για τον βιολογικό καθαρισμό, μια εξήγηση για το πρόβλημα αυτό με  το οποίο δυστυχώς ξυπνάμε πλέον καθημερινά.

Θετικό είναι ότι αναγνώρισε πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Από εκεί και πέρα όμως αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, αναλώθηκε μόνο σε γενικολογίες και αστείες απλοποιήσεις της κατάστασης, προβάλλοντας ως μόνη δικαιολογία τον «αέρα και την ζέστη». Με ύφος χιλίων καρδιναλίων κατέφυγε  σε επιθεσούλες κατά των πολιτών που διαμαρτύρονται.

Προσπάθησε να μειώσει τις αντιδράσεις και τα παράπονα, ως τάχα μου προερχόμενα μόνο από κατοίκους και επαγγελματίες της Λάσσης και να μας πείσει ότι πρόκειται, κατά βάση, για μια απλή και καθ όλα λογική δυσοσμία που έχει κάθε τέτοια εγκατάσταση. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για ανυπόφορη και σχεδόν αδιάκοπη πλέον ‘’μπόχα’’ που πλανιέται πάνω από το Αργοστόλι και την Λάσση. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση μόνο κάποιες βίλες ή επιχειρήσεις στην Λάσση που – κατά τα λεγόμενα του κυρίου Ανουσάκη – κτίστηκαν μετά τον βιολογικό, αλλά φτάνει σε όλο το Αργοστόλι, από τα σπίτια πάνω από το κολυμβητήριο, την περιοχή του Νάπιερ, την οδό Λάσσης και Σουηδίας, το Λιθόστρωτο και ενίοτε ακόμη και μέχρι τις εργατικές κατοικίες! Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, ξυπνήσαμε από την αφόρητη δυσοσμία στις 4.30 τα χαράματα και ακόμη και το μεσημεριανό μας υποχρεωθήκαμε να το «απολαύσουμε» υπό αυτής.

Αν και εφόσον, όπως ανέφερε ο κύριος Ανουσάκης, οι μετρήσεις και οι έλεγχοι που γίνονται από υπηρεσίες στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού είναι εντάξει, αυτό είναι μεν θετικό αλλά προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το ότι το πρόβλημα υπάρχει ήδη κάποια χρόνια δεν αποτελεί δικαιολογία. Αντιθέτως σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και όχι μόνο δεν έχει λυθεί ακόμη ,αλλά κάθε χρόνο επιδεινώνεται, αφήνοντας τους πολίτες, τους επισκέπτες και τους τουρίστες του Αργοστολίου με τον εσμό της μπόχας.

Μην μας παίρνει για χαζούς ο κύριος Ανουσάκης, κι αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ας απαντήσει συγκεκριμένα στα παρακάτω ερωτήματα, γιατί πολλές και διάφορες θεωρίες κυκλοφορούν στο Αργοστόλι για την αιτία του προβλήματος, και είναι υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών να μας κατατοπίσουν αλλά και να επέμβουν άμεσα.

  1. Από πού ακριβώς προέρχεται αυτή η δυσοσμία και ποιος ο λόγος που εμφανίζεται; Είναι τα βυτία κατά την φόρτωση/εκφόρτωση; είναι τα φρεάτια; υπάρχουν αντλίες προώθησης ή εξαερισμού που (υπο)λειτουργούν ή δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς; Ή είναι κάτι άλλο;
  2. Τι κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπιστεί η μπόχα και ποιες περαιτέρω κινήσεις θα γίνουν (και πότε) αφού εκ των πραγμάτων το πρόβλημα δεν έχει λυθεί;
  3. Τι όγκο λυμάτων μπορεί να επεξεργαστεί ο βιολογικός καθαρισμός Αργοστολίου και ποιος είναι όγκος που επεξεργάζεται κατά το ζενίθ της τουριστικής περιόδου;

Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι η «λύση» που θα δεχτούν οι κάτοικοι του Αργοστολιού και της Λάσσης θα είναι να ζουν κάθε καλοκαίρι με την μπόχα βόθρου να τους συνοδεύει.

Μπετίνα Μαρκέτου

Δρ. Γεν. Οικογενειακός Ιατρός

Απανώστρατες  Αργοστόλι

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις