Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr
γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου
Σήμερα στα φωτοπερπατήματα, ο δρόμος μας βγάζει μπροστά από την εκκλησία την Δραπανιώτισσα.
Η εκκλησία, που το επίσημο όνομα της είναι Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Δραπάνου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο της Ζακύνθου και βρίσκεται στην είσοδο της γέφυρας Δεβοσέτου. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1813 αλλά τα εγκαίνια της έπειτα από πολλές ταλαιπωρίες, πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 1836.
Γύρω της υπάρχουν τρία κοιμητήρια, το Ορθόδοξο, το Καθολικό και το Βρετανικό και ιδιαίτερα στο Ορθόδοξο βρίσκονται υπέροχα ταφικά μνημεία που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως του Γεωργίου Μπονάνου, του Βενάρδου Σκαλκώτου, του Γεωργίου Βρούτου και άλλων ενώ ξεχωρίζει η Κοιμωμένη του Δημητρίου Φιλιππότη.
Μέσα στην εκκλησία υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ή Δραπανιώτισσας, όπως επίσης λέγεται, που κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια και διασχίζει τη γέφυρα με ψαλμωδίες, εξαπτέρυγα, και πλήθος κόσμου για να φτάσει στο Αργοστόλι και στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος. Εκεί παραμένει για δέκα ημέρες προτού επιστρέψει στην βάση της ενώ πριν από το σεισμό του 1953 αυτό γινόταν στο μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος, που εκείνα τα χρόνια βρισκόταν στο Λιθόστρωτο.
Η εκκλησία του Δραπάνου,το 1890
Η εκκλησία του Δραπάνου, το 1953
H εκκλησία το 2014Η εκκλησία σήμερα, 2019
Κι από άλλη οπτική γωνία:
Πλαϊνή λήψη της εκκλησίας με κατεύθυνση την γέφυρα, το 1890
Από την ίδια γωνία λήψης, στις μέρες μας