Μεγάλο ενδιαφέρον –το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κοσμοσυρροή- στο αφιέρωμα για τους σεισμούς του 1953 και τις συνέπειές τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού μας που παρουσίασε το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σε σλάιντς νέα εκθεσιακά αποκτήματα του Μουσείο τα οποία πρόσφεραν άνθρωποι που συμμετείχαν στα διασωστικά συνεργεία.

1.Συλλογή φωτογραφιών που παρέδωσε ο Αμερικανός Ralph Quinn, ο οποίος υπηρετούσε σε πλοίο του Αμερικανικού Στόλου που προσέτρεξε σε βοήθεια.
2.Τα σήματα που έστελνε καθημερινά από την Ιθάκη, ο Αμερικάνος ασυρματιστής Richard Neil Pakeman, για την  κατάσταση που επικρατούσε στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς. Το παρέδωσε η κόρη του, Sara Bowden.
3.Εκθέσεις που συνέταξε Αγγλίδα ιατρός, εκπρόσωπος της «Εταιρείας για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων» στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, τον Δεκέμβριο 1953 και αφορούν στη σίτιση, τη στέγαση, την περίθαλψη και την εκπαίδευση. Το αρχείο μας παρέδωσε η Αγγλίδα Valerie Hughes.

Ανάμεσα στο κοινό και ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος ο οποίος και χαιρέτησε την έκδήλωση πριν την έναρξη της παρουσίασης των θεμάτων.

Στον πρόλογο επίσης της εκδήλωσης μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Κοργιαλενίου Ιδρύματος κ. Μπαζίγος.

Ομιλητές ήταν :

O καθηγητής Ηλίας Τουμασάτος ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινωνικές και οινομικές επιπτώσεις των σεισμών στο νησί .

Η κα Θεοτοκούλα Μουλίνου παρουσίασε τα εκθέματα ενώ την συζήτηση συντόνιζε η κα Δώρα Μαρκάτου δ/ντρια του Μουσείου. Η κα Μαρκάτου αναφέρθηκε και στην κατάσταση του Μουσείου και στα πενιχρά οικονομικά μέσα της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης ανησυχώντας για το μέλλον τους. Μας ανησύχησε ιδιαίτερα η δήλωσή της ότι το Μουσείο είναι εντελώς επικίνδυνο για τα εκθέματα που φιλοξενεί! Μετά το Αρχειολογικό Μουσείο που έχει κλείσει εξ αιτίας των σεισμών του 2014 και ουδείς ξέρει τη τύχη του, υπάρχει και ο κίνδυνος να κλείσει και το Κοργιαλένειο Μουσείο!

 Αν συμβεί κάτι τέτοιο , το πιο πιθανό δηλαδή να συμβεί- θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αφού  δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τον πλούτο της ιστορίας του νησιού μας και της εξέλιξης σε αυτό από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα.

Ανάμεσα στον κόσμο είδαμε τον απερχόμενο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Κεκάτο, τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Σαμούρη, τον περιφερειακό σύμβουλο Σωτήρη Κουρή..

Ζητάμε συγνώμη για τυχόν παραλείψεις στις αναφορές ονομάτων , ήταν πολύς ο κόσμος.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις