To γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Βρετανός πυγμάχος, Ρίκι Χάτον, πλήρωσε στη Μύκονο 920 ευρώ για μια μπριζόλα Kobe. Γιατί ωστόσο αυτή η μπριζόλα είναι τόσο ακριβή; Η μπριζόλα Kobe προέρχεται από το μοσχάρι Wagyu, μία ιαπωνική ράτσα, με πολύ υψηλό ενδομυϊκό λίπος, που προέκυψε από διασταύρωση με ευρωπαϊκές ράτσες μοσχαριών τον 2ο μ.Χ. αιώνα.
Η ονομασία του μοσχαρίσιου κρέατος προέρχεται από τις λέξεις «Wa», που σημαίνει ιαπωνικό και «gyu», που σημαίνει βόδι ενώ η περιοχή στην οποία εκτρέφεται προστίθεται κάθε φορά στο όνομα του. Το πιο δημοφιλές είναι αυτό της περιοχής Kobe, που μεγαλώνει αποκλειστικά στον νομό Hyogo. Για να πάρει μάλιστα το όνομα Kobe πρέπει στην εκτροφή και τη σφαγή τους να τηρηθούν αυστηρές προδιαγραφές….
Συγκεκριμένα τα ζώα πρέπει να ανήκουν στην μαύρη γιαπωνέζικη φυλή και στην ανατροφή τους να έχουν τηρηθεί ιστορικά καθιερωμένες πρακτικές. Τα θηλυκά δεν πρέπει να έχουν γεννήσει και να ζυγίζουν από 260-470 κιλά. Tα αρσενικά να έχουν ευνουχιστεί και το βάρος τους να κυμαίνεται από 260 έως 470 κιλά.
Σφάζονται σε ηλικία μεταξύ 28 και 60 μηνών και το σφάγιο για να πάρει την ειδική σφραγίδα το marbling του λίπους τους πρέπει να είναι από 6 και πάνω ( η κλίμακα φτάνει έως το 12). Μέχρι το 2012 για να δοκιμάσει κάποιος Kobe beef θα έπρεπε να ταξιδεύσει ως την Ιαπωνία καθώς υπήρχε εμπάργκο εξαγωγών. Με την άρση του άρχισε να διατίθεται σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού ενώ το 2015 έφθασε και στην Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση από την πρεσβεία της Ιαπωνίας.
Τις πρώτες ποσότητες τις έφερε γνωστή αλυσίδα κρεοπωλείων των νότιων προαστίων που διαθέτει υποκατάστημα και στην Μύκονο. Περιποίηση με μασάζ και μπύρα! Οι κτηνοτρόφοι «φροντίζουν» τα βοοειδή προκειμένου να αποκτήσουν αυτή την υψηλή αναλογία λίπους και να διατηρήσουν το κρέας τους μαλακό. Συγκεκριμένα, κάνουν μασάζ για να αποφύγουν τις μυϊκές κράμπες και τους θερινούς μήνες τους δίνουν υψηλής ποιότητας γρασίδι και μπίρα ή σάκε ανάλογα με την περιοχή για να τους ανοίγει η όρεξη. …
Σχετικά με την διατροφή τους αυτή είναι πλούσια σε σιτηρά ενώ τα ζώα κινούνται ελάχιστα. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει τα Wagyu περιέχουν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά από άλλα μοσχαρίσια κρέατα, τα οποία εντάσσονται στα «καλά» λιπαρά. Σύμφωνα με τον Guardian η ετήσια παραγωγή των Kobe δεν ξεπερνάει τα 3.000 ζώα ετησίως με το ένα κιλό να διατίθεται πέρυσι στα Harrods στις 625 λίρες (σ.σ. περίπου 700 ευρώ). Επομένως η τιμή που πλήρωσε στην Μύκονο ο Ρίκυ Χάτον θεωρείται φυσιολογική….