Η Greenpeace στην ειρηνική διαμαρτυρία έξω απο την Πρεσβεία της Βραζιλίας

51

Μήνυμα προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας αλλά και την Ευρώπη για την προστασία του Αμαζονίου, των αυτόχθονων φυλών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 Η Greenpeace συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης, 5 Σεπτεμβρίου, στην ειρηνική διαμαρτυρία την οποία διοργάνωσε το Extinction Rebellion Ελλάδας έξω από την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα. Η ειρηνική δράση είχε ως στόχο τον Πρόεδρο Bolsonaro και την κυβέρνησή του, με βασικά αιτήματα την ουσιαστική προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και των δικαιωμάτων των ιθαγενών φυλών.[1] Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για τον Αμαζόνιο, μετά από σχετικό κάλεσμα των αυτόχθονων του Αμαζονίου. Λίγη ώρα αργότερα, η Greenpeace ενημέρωσε[2] τους Έλληνες βουλευτές για τον σημαντικό ρόλο του Αμαζονίου στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη αλλά και την υποκριτική στάση της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Παγκόσμια ημέρα δράσης για τον Αμαζόνιο σήμερα και σε όλο τον κόσμο στηρίζουμε τις δράσεις διαμαρτυρίας πολιτών και αυτόχθονων λαών του Αμαζονίου απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπολσονάρο,” ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για την ενέργεια και το κλίμα. “Ο Αμαζόνιος καταστρέφεται για να καλυφθεί η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση βιομηχανικού κρέατος και μαζί καταστρέφονται οι ελπίδες μας για έναν βιώσιμο πλανήτη. Αποτελεί χρέος της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας η ουσιαστική προστασία του Αμαζονίου. Με συντονισμένη διεθνή δράση αλλά και με σημαντικά μέτρα και αλλαγές σε εθνικό επίπεδο. Μέτρα που μειώνουν την αλόγιστη κατανάλωση κρέατος και μας στρέφουν σε έναν πιο βιώσιμο και υγιεινό πρότυπο διατροφής, όπως είναι η ξεχασμένη μεσογειακή δίαιτα”, συμπλήρωσε ο κ. Γρηγορίου.

COLNIZA, MATO GROSSO, BRAZIL. Aerial view of burned areas in the Amazon rainforest, in the city of Colniza, Mato Grosso state.
COLNIZA, MATO GROSSO, BRASIL. Vista aérea de áreas queimadas e focos de incêndio na Amazônia, na cidade de Colniza, Mato Grosso. (Photo: Victor Moriyama / Greenpeace)

Στην ενημέρωση προς τους Βουλευτές, η Greenpeace παρέθεσε στοιχεία για τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ανέλυσε τα βαθύτερα αίτια πίσω από τις προσπάθειες αποψίλωσης των τροπικών δασών και στάθηκε στον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ολοκλήρωσε την εισήγησή της με τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό υπόμνημα το οποίο κατέθεσε η Greenpeace στην Επιτροπή της Βουλής

Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης της Greenpeace στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής:

  • Ο αριθμός των πυρκαγιών που σημειώνονται φέτος στον Αμαζόνιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια.
  • Μόνο φέτος τον Αύγουστο έχει παρατηρηθεί τριπλασιασμός των πυρκαγιών σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018. Ο αριθμός των πυρκαγιών από την αρχή της χρονιάς (διάστημα διακυβέρνησης του κ. Μπολσονάρο) έχει αυξηθεί κατά 111%.
  • Η βασική αιτία για την αποψίλωση του Αμαζονίου είναι η επέκταση των κτηνοτροφικών και γεωργικών δραστηριοτήτων. Τα δάση αποψιλώνονται κυρίως με σκοπό να μετατραπούν σε βοσκοτόπια για βοοειδή και καλλιέργειες σόγιας, το 90% της οποίας προορίζεται για ζωοτροφή. Το κρέας και η σόγια στη συνέχεια εξάγονται σε διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
  • Εκτιμάται ότι το 80% της αποψίλωσης των δασών που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την κτηνοτροφία. Συνεπώς, ο Αμαζόνιος αποψιλώνεται για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση κρέατος.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, συμβάλλοντας εμμέσως στις πιέσεις για την αποψίλωση του Αμαζονίου.
  • Η Ευρώπη θα πρέπει να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό μπλοκ MERCOSUR, έως ότου τα ποσοστά αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου πέσουν και πάλι σε ύφεση (κάτω από τα επίπεδα του 2015) και διασφαλιστεί η ασφάλεια και τα δικαιώματα των αυτόχθονων φυλών του Αμαζονίου.
  • Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και τη στροφή σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό μοντέλο κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για την προώθηση ενός εθνικού μοντέλου βιώσιμης κτηνοτροφίας και γεωργίας που χρησιμοποιεί βιώσιμες τεχνικές και μεθόδους αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Τέλος, η Greenpeace καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου να υπογράψουν το αίτημα για την προστασία του Αμαζονίου και των δικαιωμάτων των αυτόχθονων φυλών της περιοχής.

20190509_Επιτροπή_Περιβάλλοντος_Βουλής_Υπόμνημα_Αμαζόνιος

Περισσότερες πληροφορίες

Τάκης Γρηγορίου, 210-3806374, 6984-617027

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις