Μία μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι και το πρωί της Δευτέρας από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, μόλις εντοπίστηκε στα Βορειοδυτικά του νησιού ένα ιστιοπλοϊκό, το οποίο μετέφερε 37 πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Δύο σκάφη του Λιμενικού προσέγγισαν το ιστιοπλοϊκό και το συνόδευσαν μέχρι και το λιμάνι. Την επιχείρηση συντόνισε ο Λιμενάρχης Ζακύνθου Αθανάσιος Σιούτης, ο οποίος πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει τεράστια εμπειρία στη διαχείριση προσφυγικών – μεταναστατευτικών ροών, καθώς είχε υπηρετήσει στην Κω, ένα νησί που δεχόταν καθημερινά εκατοντάδες βασανισμένες ψυχές.
Ήδη από τα πρώτα λεπτά στήθηκε μία αλυσίδα αλληλεγγύης, ενώ χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου και η Προϊσταμένη Μαρία Μουζάκη, οι απαιτούμενες διαδικασίες για την προσωρινή τους φιλοξενία και τον συντονισμό των υπόλοιπων υπηρεσιών ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο λιμάνι τους περίμεναν διασώστες του ΕΚΑΒ και αφού διαπίστωσαν ότι η υγεία τους δεν διέτρεχε κίνδυνο, ακολούθησε η διαδικασία καταγραφής τους από το Λιμενικό. Συνελήφθησαν οι δύο Ουκρανοί διακινητές, ενώ οι 37 πρόσφυγες δήλωσαν ότι είναι Κούρδοι από το Ιράκ και την Τουρκία. Ανάμεσά τους ήταν και δύο παιδιά, ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι. Το ΚΤΕΛ ανέλαβε τη μεταφορά τους στο κλειστό της Παναγούλας, ενώ η κα Μουζάκη είχε ζητήσει τη συνδρομή ξενοδόχων για τη σίτισή τους, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν άμεσα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Τσουρουνάκης και η κα Χριστίνα Τετράδη ανέλαβαν να στείλουν τρόφιμα και νερό. Το βράδυ κύλησε ήρεμα και το πρωί τέσσερις πρόσφυγες και μετανάστες έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για εξετάσεις, καθώς είχαν εμφανίσει εξανθήματα στο σώμα τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε έγκαιρα ο μηχανισμός και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στήθηκε μία αλυσίδα αλληλεγγύης, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά στο νησί μας οι πρόσφυγες. «Ζητήσαμε τη βοήθεια ξενοδόχων για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα για την φιλοξενία τους και συγκεκριμένα στο αίτημά μας ανταποκρίθηκε θετικά η κα Χριστίνα Τετράδη, η οποία μας προσέφερε τσάι, νερό, το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και ο κ. Γιώργος Τσουρουνάκης ο οποίος μας έδωσε τα κλινοσκεπάσματα. Όλα αυτά έγιναν στις 2 – 3 τα ξημερώματα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ιδιώτες μας βοηθούν και θα ήθελα να εκφράσω στους λιμενικούς και στον Λιμενάρχη Αθανάσιο Σιούτη που συντόνισε την επιχείρηση και ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας τα θερμά μου συγχαρητήρια. Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης την Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μαρία Μουζάκη, η οποία από την πρώτη στιγμή φρόντισε για όλα όσα έπρεπε για τη φιλοξενία τους. Για αυτό το περιστατικό ενημερώθηκε η Περιφερειάρχης και είχαμε την εντολή να κάνουμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό».
Η κα Μουζάκη, η οποία φρόντισε για ότι χρειαζόταν κατά την προσωρινή παραμονή τους στο νησί, δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στασινόπουλου και της Περιφερειάρχη κ. Κράτσα. Το πρώτο που κάναμε ήταν να ειδοποιήσουμε το Νοσοκομείο, το οποίο μας έστειλε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διασώστες. Φροντίσαμε για τη φιλοξενία τους να ανοίξουμε πάλι το κλειστό στην Παναγούλα. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κ. Τσουρουνάκη, ο οποίος μας παρείχε τα κλινοσκεπάσματα, προκειμένου να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι, καθώς και την κ. Χριστίνα Τετράδη που έχει αναλάβει την σίτιση τους».
Ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης συνεχάρη τις τοπικές αρχές για το μεταξύ τους συντονισμό και την αποτελεσματική τους δράση στη διαχείριση του ζητήματος. Συγκεκριμένα ευχαρίστησε το Λιμενικό Σώμα για την ασφαλή μεταφορά, τον Αντιπεριφερειάρχη, την υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, αλλά και όλους τους πολίτες της Ζακύνθου για τη συνδρομή τους στην εγκατάσταση, την περίθαλψη και φιλοξενία των μεταναστών. «Για ακόμη μια φορά οι Ζακυνθινοί και οι Ζακυνθινές παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς με τη φιλοξενία μεταναστών, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών. Μακριά από κάθε ίχνος ρατσιστικής αντίληψης, με γενναιοδωρία προσέφεραν τα απαραίτητα για την επιβίωση στους δοκιμασμένους συνανθρώπους, όπως στέγη, τροφή και νερό. Αποτελούν λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού και φάρο αισιοδοξίας για το μέλλον. Για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και την πέραν των δυνατοτήτων της επιβάρυνση της χώρας μας, ήδη, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο των διμερών επαφών του. Συγκεκριμένα από την ελληνική πλευρά υπογραμμίζεται η ανάγκη εφαρμογής από τα κράτη – μέλη των αρχών αλληλεγγύης, που αφορά στο δίκαιο καταμερισμό των μεταναστών και της υπευθυνότητας που αφορά στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα τονίζεται διαρκώς η υποχρέωση των χωρών – μελών να αναλαμβάνουν μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και όχι μόνο να απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη Ζώνη Σένγκεν».