Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 6 μήνες της ζωής του στην τουαλέτα. Αλλά μήπως το κάνουμε λάθος. Το θέμα του BBC δίνει την απάντηση.
Στα μέσα του 20ου αιώνα, Ευρωπαίοι γιατροί που εργαζόντουσαν με φυλές της Αφρικής, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι είχαν πολύ λίγα γαστρεντερικά προβλήματα. Όπως διαπίστωσαν, αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με την διατροφή, αλλά με την στάση του σώματος την ώρα της αφόδευσης.
Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την κίνηση του εντέρου σε καθιστή στάση είναι 114 με 130 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, στο βαθύ κάθισμα, χρειάζεται μόνο 51 δευτερόλεπτα.
Όταν καθόμαστε στις 90 μοίρες, αυτό ενεργοποιεί έναν μυ στην λεκάνη του σώματος με αποτέλεσμα να «τσακίζει» το έντερο και να εμποδίζει την αφόδευση.
Αντίθετα με το βαρύ κάθισμα αυτό δεν συμβαίνει.
Πώς λοιπόν υιοθετήθηκε αυτή η κακή στάση του σώματος σε τόσα μέρη του κόσμου;
Οι πρώτες τουαλέτες αυτού του είδους συναντώνται περίπου 6.000 χρόνια πριν, στην αρχαία Μεσοποταμία. Μετά το 300 μ.Χ. η Ρώμη είχε 144 δημόσιες τουαλέτες (και το να πηγαίνεις στην τουαλέτα είχε μετατραπεί σε μέσο κοινωνικοποίησης).
Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τόμας Κράπερ ήταν εκείνος που ανακάλυψε την τουαλέτα όπως είναι στη σημερινή της μορφή. Αλλά στην πραγματικότητα πήρε την ευρεσιτεχνία για το σχέδιο το 1861.
Η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι ανακαλύφθηκε από τον Τζον Χάρινγκτον το 1592, που την ονόμασε «άζαχ» (Ajax). Αυτό που έκανε ο Κράπερ ήταν να ανακαλύψει τη σωλήνα της αποχέτευσης σε μορφή U. Με αυτή την πατέντα ήταν πλέον εφικτό να κατασκευάζονται τουαλέτες ψηλότερα από το έδαφος. Κάτι που μεταφράστηκε ως ένδειξη της ευρωπαϊκής υπεροχής και του «πολιτισμού». Άσχετα που πλέον αυτή η στάση στην τουαλέτα συνδέεται με δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, ακόμη και με εγκεφαλικά επεισόδια.
Να θυμίσουμε εδώ ότι οι γιατροί του Έλβις Πρίσλεϊ εκτιμούν ότι το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσε την ώρα της τουαλέτας.
Στα μέσα τις δεκαετίας του ’60, ο καθηγητής του Κορνέλ, Αλεξάντερ Κίρα χαρακτήρισε την καθιστή στάση στην τουαλέτα «τον πιο ακατάλληλο σχεδιασμό που έγινε ποτέ».
Και ποια είναι η λύση λοιπόν; Να αντικαταστήσουμε όλοι τις τουαλέτες μας με τις γνωστές «τούρκικες». Όχι απαραίτητα. Μπορείτε απλά να βάλετε ένα σκαμνάκι για να στηρίζετε τα πόδια σας. Έτσι το σώμα, από τις 90 μοίρες θα πάει στις 35 και θα σταματήσει η πίεση που ασκείται στο έντερο.