Ιδιαίτερα συνηθισμένες είναι πλέον οι τηλεφωνικές απάτες, με τους επιτηδείους να βρίσκουν διάφορα προσχήματα για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους. Οι δράστες τηλεφωνούν στα υποψήφια θύματα και με το πρόσχημα της νοσηλείας ενός συγγενικού προσώπου, της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, της προφύλαξης των τραπεζικών καταθέσεων ή και της έκδοσης σύνταξης με συνοπτικές διαδικασίες, αρκεί να καταβληθεί σημαντικό χρηματικό ποσό, αποσπούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες είναι προετοιμασμένοι και προσαρμόζουν το «σενάριο», ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουν τα θύματα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταφέρνουν να τους πείσουν να τους δώσουν ποσά που κυμαίνονται από 100 ευρώ και φτάνουν τα 10.000 ευρώ.
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις και προσπαθούν να ξεγελάσουν τα θύματα με διάφορα τεχνάσματα.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στην Ηλεία, με το θύμα να χάνει το ποσό των 9.150 ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης προσποιούμενος φιλικό πρόσωπο ηλικιωμένης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γιο μίας γυναίκας.
Το πρόσχημα ήταν ότι θα εισπράξει περισσότερα από 40.000 ευρώ, ως αναδρομικά σύνταξης του αποβιώσαντος πατέρα του.
Τον έπεισε να καταθέσει το ποσό των 9.150 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ως δήθεν φόρο για την πληρωμή των αναδρομικών.
Δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη για απάτη σχηματίσθηκε από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
Με αφορμή το περιστατικό η ΕΛΑΣ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο υπενθυμίζει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν άγνωστα άτομα τους πλησιάζουν ή τους τηλεφωνούν και να μην δέχονται σε καμία περίπτωση να τους παραδώσουν ή να τους καταθέσουν χρήματα, για οποιαδήποτε δικαιολογία και κυρίως οικονομικής φύσεως και να επικοινωνούν πάντα οι ίδιοι με τους συγγενείς τους.
και στο Ληξούρι υπήρξε ανάλογο περιστατικό