Πακτωλός χρημάτων για έργα προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές, κάπου κάθονται , κάπου χάθηκαν, κάπου ψάχνονται…

Το τελευταίο δημοσίευμα του kefaloniapress με τίτλο «ΝΥΦΙ: η διαδρομή του χειμάρρου που έπνιξε το χωριό, σε video από drone! Και όμως υπάρχουν λεφτά για έργο σωτηρίας»  έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση όχι μόνο για τις τρομακτικές εικόνες που κατέγραψε το drone του Kefaloniapress για το τι συμβαίνει στο βουνό πάνω από το Νύφι και στη ροή του ρέματος, αλλά και για την παράθεση στοιχείων ότι … λεφτά υπάρχουν για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών από φυσικές καταστροφές και μάλιστα πολλά !

Νυφι

Τα έσοδα από τις Ανεμογεννήτριες και η σιωπή των …αμνών!

Αποκαλύψαμε ότι «Από το 2011 μέχρι και σήμερα τα έσοδα του δήμου Κεφαλονιάς από τις ανεμογεννήτριες κυμαίνονται από 2 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ» και πως από αυτά περί το 20%, δηλαδή γύρω στα 400.000 ευρώ, έπρεπε ήδη να έχει πάρει το πολύπαθο Νύφι από τον πρ. Δήμο Κεφαλονιάς!!!

Και ακόμη ότι :Αυτό το τεράστιο ποσό εσόδων των 2 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να πάει για έργα περιβάλλοντος σε επτά (7) συνολικά χωριά της Κεφαλονιάς εκ των οποίων τα δύο ανήκουν στο σημερινό δήμο Σάμης (Μακρυώτικα, Διβαράτα) και πέντε στο δήμο Αργοστολίου (Διλινάτα, Νύφι, Αγκώνας, Θηνιά, Κουρουκλάτα).

Τέσσαρες  μέρες μετά το δημοσίευμά μας επικρατεί απόλυτη σιωπή από όλες τις πλευρές.
Τόσο από τους προηγούμενους όσο και από τους διαδόχους τους.

Οι λάσπες στο Νύφι , ο κίνδυνος στην Αγία Ευφημία μαζί και τα άλλα πέντε χωριά απαιτούν απάντηση στο ερώτημα: Τι έχουν γίνει τα 2 – 2,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εισπραχθεί από το 2011 και δώθε και έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένα χωριά για έργα περιβάλλοντος?  Δεν είδαμε ουδεμία νύξη να γίνεται όλο αυτό το διάστημα για τα εξαφανισμένα εκατομμύρια των εσόδων από τις ΑΠΕ τόσο από τον κ. Μιχαλάτο αλλά και από τον κ. Μονιά .

Σύμφωνα δε με την δικιά μας έρευνα στα μεν Μακρυώτικα αναλογεί και το μεγαλύτερο όλων μέρος των εσόδων από όλα τα χωριά γύρω στο 35%, που σημαίνει ότι μιλάμε πάνω κάτω για 700.000 ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί στο χωριό και άλλα 250 με 300 χιλιάδες που αναλογούν στα Διβαράτα το άλλο Πυλαρινό χωριό (γύρω στο 15% των συνολικών εσόδων) !!!

Ο Σπύρος Βανδώρος πρόεδρος Νυφίου ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ

Στην συζήτηση του προέδρου του Νυφίου Σπύρου Βανδώρου στο web radio ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ, με την Ελένη Χιόνη,  στις 19/11/2019, ο κ. Βανδώρος αποκάλυψε ότι μετά από γραπτό αίτημά του οι υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου τον ενημέρωσαν ότι τα διαθέσιμα από τις ΑΠΕ χρήματα υπάρχουν σε ακατάσχετο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, δεν μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν έχουν νομοθετικά κατοχυρωθεί τα ποσά που πρέπει , να δοθούν σε κάθε χωριό!!

Aν είναι δυνατόν!! Την ώρα που έχει γίνει η κατανομή των εισφορών από τις Ανεμογεννήτριες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στους κατοίκους αυτών των χωριών δεν ξέρουν πώς να μοιράσουν τα λεφτά για έργα??  Είναι ένα μυστήριο που πρέπει να ερευνηθεί από τα νέα δημοτικά συμβούλια Αργοστολίου και Σάμης.

Και άλλα εξαφανισμένα εκατομμύρια…..

Υπάρχουν και ….άλλα εξαφανισμένα / αναξιοποίητα , εν υπνώσει εκατομμύρια για έργα προστασίας του πολίτη.

Ιδού τα στοιχεία που συλλέξαμε και περιμένουμε τις απαντήσεις στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Αργοστόλι .

1.200.000 ευρώ το 2016 για αντιπλημμυρικά έργα στην Κεφαλονιά

ΦΩΤΟ: ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ του Τάσου Γ. Καβαλλιεράτου

Το 2016 , πριν τρία ακριβώς χρόνια με την απόφαση ΔΑΕΕ α/1908/30-11-2016 του τότε Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη με βουλευτή την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση 1.200.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για «Κατασκευή επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή αρμοδιότητας Π.Ε. Κεφαλονιάς».

Στις 24/8/2017 μετά από ένα (σχεδόν) χρόνο, φέραμε στη δημοσιότητα το θέμα και αυτό που σημειώνουμε σήμερα, τρία χρόνια μετά, είναι ότι όσο και να ψάξαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε τι απέγινε αυτή η έκτακτη επιχορήγηση των 1.200.000 ευρώ πως και που αξιοποιήθηκε.

Κατασκευάστηκαν ΝΑΙ ή ΟΧΙ τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στην Κεφαλονιά ; Αν ναι, ΠΟΥ συγκεκριμένα;

Αν όχι, ΓΙΑΤΙ και με τίνος την ευθύνη δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα;

Το ερχόμενο Σάββατο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η αντιπλημμυρική προστασία της Κεφαλονιάς έχει την τιμητική της.

Το 1ο θέμα με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό έχει ως αντικείμενο «Αντιπλημμυρική προστασία στην Κεφαλονιά και Ιθάκη». Το δε 8ο θέμα με εισηγήτρια την επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» κ. Αλεξάνδρα Μπαλού έχει παρεμφερές αντικείμενο «Έργα Αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά».

Εκεί είναι που θα δοθούν και οι απαντήσεις!

ΕΣΠΑ 1.673.520 ευρώ το 2018 για προμήθεια εξοπλισμού για φυσικές καταστροφές.

Στις 30/7/2018 ο τότε Περιφερειάχης Θόδωρος Γαλιατσάτος υπογράφει την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Συμπλήρωση του αναγκαίου εξοπλισμού για παρεμβάσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών και λοιπών συμβάντων φυσικών καταστροφών στην Κεφαλονιά» (ΑΔΑ: 7Ν4Η7ΛΕ-2Β1) με προϋπολογισμό 1.673.520 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια
1 Βυτιοφόρο όχημα,
2 Καλαθοφόρα οχήματα,
1 Ανατρεπόμενο Φορτηγό μικτού βάρους 19 tn,
1 Ανατρεπόμενο φορτηγό (τετραξονικό) ωφέλιμου φορτίου 18 tn ,
1 Ανατρεπόμενο φορτηγό 3,5 tn (ωφέλιμο) ,
2 Μικρά ανοικτά φορτηγά τύπου pickup 4×4 (Double Cab),
1 Ελαστικοφόρος εκσκαφέας φορτωτής 100 HP,
1 Περιστρεφόμενος ελαστικοφόρος Εκσκαφέας 100HP ,
1 Μικρός ελαστικοφόρος φορτωτής πλάγιας ολίσθησης,
3 Οχήματα περιπολίας ειδικών συνθηκών 4×4 (S.U.V.) 170HP και
1 Πυροσβεστικό όχημα εκτός δρόμου 4×4 με δεξαμενές νερού 5000 lt και αφρού 500 lt .

Ο δήμος Κεφαλονιάς διενεργεί τον διαγωνισμό στις 10/5/2019.

Στις 28/08/2019 τρεις ημέρες πριν την εγκατάσταση της δημοτικής αρχής Μιχαλάτου η οικονομική επιτροπή του δήμου Κεφαλονιάς κατακυρώνει την δημοπρασία και ανακηρύσσει το μειοδότη .  Έκτοτε ….ουδέν !

Η ευθύνη από 1ης Σεπτεμβρίου φυσικά και ανήκει αποκλειστικά στον Θεόφιλο Μιχαλάτο, οποίος αν και εκλεγμένος δήμαρχος από τις 2 Ιουνίου, δεν παρευρέθηκε σε …καμία εκ των τριών συνεδριάσεων της οικονομικής επιτροπής του τότε δήμου Κεφαλονιάς που συζήτησαν την ανάδειξη του προμηθευτή. Ο κ. Μιχαλάτος μάλιστα δεν ήταν απλό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Κεφαλονιάς, ήταν Αντιπροέδρός της!

Θόδωρος Γαλιατσάτος , πρωην Περιφερειάρχης

Θοδωρος Γαλιατσάτος

Ζητήσαμε από τον πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο να μας ενημερώσει για τις ενέργειές του στη διάρκεια της θητείας του για χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας (φωτιές, πλημμύρες κλπ φυσικές καταστροφές). Δημοσιεύουμε το σημείωμα που λάβαμε από τον κ. Γαλιατσάτο και το οποίο ταυτίζεται και με τα δικά μας στοιχεία τα οποία παραθέσαμε αναλυτικά στο σημερινό άρθρο.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στη διαρκεια της θητείας του Θόδωρου Γαλιατσάτου

1. Προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ φαινομένων προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων στις 28/09/2017 και απευθύνεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

2. «ΛΑΕΡΤΗΣ» καινοτόμο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης φυσικών κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προϋπολογισμού 2.807.269 ευρώ που απευθύνεται στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ, στο ΕΚΠΑ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο , στο ΤΕΕ και στην ΠΕΔΙΝ. Στην δράση αυτή περιλαμβάνεται και η προμήθεια ειδών υποστήριξης για τις Εθελοντικές Ομάδες με 200.000 ευρώ. Εντάχθηκε στο ΠΕΠ/ΙΝ στις 30/07/2018.

3. Συμπλήρωση του αναγκαίου εξοπλισμού για παρεμβάσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών και λοιπών συμβάντων φυσικών καταστροφών στην Κεφαλονιά. Εντάχθηκε στο ΠΕΠ/ΙΝ στις 30/07/2018 με προϋπολογισμό 1.673.520 ευρώ και απευθύνεται στον δήμο Κεφαλονιάς.

4. Έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας είτε υλοποιούμενα ,είτε προς υλοποίηση (με εξασφαλισμένες πιστώσεις) για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ.

Τα σημεία 3,4 αφορούν αποκλειστικά στην ΠΕ Κεφαλονιας/Ιθάκης
Τα σημεία 1,2 αφορούν στο σύνολο της ΠΙΝ με συγκεκριμένα οφέλη για κάθε περιφερειακή Ενότητα και στην Κεφαλονιά βεβαίως.

Η Κεφαλονιάς εκτός των Ζωνών Υψηλού κινδύνου πλημμύρας!!!

Το Νοέμβριο του 2017 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και η περιφερειακή παράταξή Λαϊκή Συσπείρωση (δες εδώ) έφεραν στο φώς της δημοσιότητας ένα πρωτοφανές θέμα για τη μαστιζόμενη από τις πλημμύρες Κεφαλονιά: Το νησί της Κεφαλονιάς είναι εκτός των Ζωνών Υψηλού κινδύνου Πλημμύρας !

Παναγής Δρακουλόγκωνας

Ο τότε αντιπεριφερειάρχης κ. Δρακουλόγκωνας σε σχετική ερώτηση του Kefalonia press είχε απαντήσει επί λέξη:

«Πριν από ενάμιση μήνα συζητήθηκε στη Περιφέρεια το πρόβλημα των ζωνών υψηλού κινδύνου πλημμύρας τόσο για την Κεφαλονιά όσο και για την Ιθάκη στα πλαίσια της διαβούλευσης . Εκεί ανακαλύψαμε ότι τίθεται πρόβλημα απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για αντιπλημμυρικές υποδομές εάν ο Νομός δεν ενταχθεί στους χάρτες.

Η Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς έχουν καταρτίσει τεχνικό δελτίο με 16 έργα υποδομής.

Αυτό το πρόβλημα το έθεσα εγώ προσωπικά , συνεχίζει ο κ. Δρακουλόγκωνας, στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη και σαν Περιφέρεια ζητήσαμε δέσμευση για την ένταξη της Κεφαλονιάς σε έργα ΕΣΠΑ.

Ο Ειδικός γραμματέας Υδάτων κ. Ιάκωβος Γκανούλης δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα ενταχθεί η Κεφαλονιά και η Ιθάκη στους χάρτες έως το 2019 και ότι εάν ο Δήμος Κεφαλονιάς καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για αντιπλημμυρικά έργα υποδομής θα ξεπεραστεί το πρόβλημα του χάρτη. Πρόκειται όμως για προφορική δέσμευση. Πιέζουμε να γίνει αυτό και γραπτώς με σχετική εγκύκλιο ή υπουργική απόφαση.

Να σας πω επίσης ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την ευθύνη για την κατάρτιση των χαρτών αυτών υπηρεσιακά την έχει Κεφαλλονίτης!»

Έκτοτε ….ουδέν για τίποτα και από κανέναν !

Τα περαιτέρω σχόλια για όλα τα παραπάνω περιττεύουν…

Δυο περιοχές , το Νύφι και η Αγία Ευφημία βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου από πλημμύρες αλλά η Κεφαλονιά κατά το Νόμο δεν έχει τέτοιο πρόβλημα! Μήπως ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό? Μήπως απαιτείται τροποποίηση της Νομοθεσίας?

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ένα : Η Κεφαλονιά αντιμετωπίζει πρόβλημα από  και από πλημμύρες. Για την αντιμετώπιση , για τη πρόληψη και επίλυση του προβλήματος απαιτείται συντονισμός Δήμων , Περιφέρειας και βουλευτή όσο και πολιτική βούληση από όλους για την αξιοποίηση των χρημάτων που ήδη υπάρχουν και βεβαίως τη διεκδίκηση περισσότερων που θα καλύψουν έργα υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος αλλά πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής.

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις