Παρότι τα μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα “κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι θετικό το γεγονός ότι ενισχύονται οι οικογένειες που έχουνε μέλη με αναπηρία”, όπως λένε, ταυτόχρονα είναι ένα μέτρο περιοριστικό.
Όπως είχε αναφέρει η ΕΣΑμεΑ και στην επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, στις 2 Δεκεμβρίου, στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να συμπεριληφθούν οι οικογένειες που έχουν εξαρτώμενο μέλος με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, ψυχικές αναπηρίες, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. “Το ηλικιακό όριο όμως των 24 ετών είναι άτοπο, καθώς αυτά τα άτομα με αναπηρία στη συντριπτική τους πλειοψηφία”, όπως τονίζουν, “είναι εξαρτώμενα από τις οικογένειές τους εφόρου ζωής”.
“Το ηλικιακό όριο προσθέτει διάκριση και αδικία”, υποστηρίζουν τα Άτομα με Αναπηρία.
Τι ζητούν τα Άτομα με Αναπηρία για το κοινωνικό μέρισμα
Τα Άτομα με Αναπηρία ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών:
- Να ληφθεί υπόψη το κόστος διαβίωσης μίας οικογένειας που έχει εξαρτώμενο μέλος με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, ψυχικές αναπηρίες, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων των οικογενειών που έχουν μέλος με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
- Να μην συνυπολογιστούν τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος.
“Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Παράλληλα ζητούν,
- Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων.
Όπως τονίζουν τα ΑμεΑ: “Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το αναπηρικό Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία”.
- Να μην αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος, όπως ίσχυε με προηγούμενη ΚΥΑ.
“Αποτελεί αδικία να μην συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή διότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα”.
Εκτός επιδόματος θέρμανσης τα άτομα με αναπηρία, εάν δεν αλλάξει η απόφαση
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν με δεύτερη επιστολή τους στον Υπουργό Οικονομικών τα μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ., για το επίδομα θέρμανσης, καθώς όπως αναφέρουν, “για άλλη μια φορά τα άτομα με αναπηρία μένουν εκτός αυτής της παροχής, αφού και πάλι στο συνολικό τους εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το αναπηρικό επίδομα”.
Τα Άτομα με Αναπηρία επαναλαμβάνουν ότι έχουν απευθυνθεί εκατοντάδες φορές στην ελληνική Πολιτεία δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι το αναπηρικό επίδομα ΔΕΝ είναι εισόδημα.
(Το επίδομα) Δίνεται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που δημιουργείται από την αναπηρία. Καλύπτει τα επιπλέον φάρμακα- θεραπείες- προσαρμογές που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία, “δεν είναι μισθός ή επίδομα πολυτελείας”, τονίζουν τα μέλη της ΕΣΑμεΑ.
Για αυτό το θέμα έχει εκδοθεί, μεταξύ άλλων, και υπουργική απόφαση, η Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202, που αναφέρει: «Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως δεν φορολογούνται».
Την ίδια στιγμή, στην απόφαση για το επίδομα θέρμανσης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, δεν αυξάνεται δηλαδή έστω το εισοδηματικό όριο ένταξης στο επίδομα θέρμανσης εάν σε ένα νοικοκυριό υπάρχει άτομο με αναπηρία.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα ώστε να επιλυθούν πάραυτα τα δύο αυτά θέματα που έχουν δημιουργηθεί.