Οι έξι προτάσεις Τσίπρα στον απόντα Μητσοτάκη για την αποφυγή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

128

Αποφεύγοντας τις αντιπολιτευτικές κορώνες για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε τις διπλωματικές αρρυθμίες της κυβέρνησης και πρότεινε στον απόντα από την Ολομέλεια πρωθυπουργό έξι πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν στρατιωτική σύρραξη με τη γειτονική χώρα.

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να έχει αποχωρήσει από την Ολομέλεια λίγα δεύτερα πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στο βήμα, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμες τις στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για «αντιφάσεις» και «αμηχανία» της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του εν λόγω κρίσιμου ζητήματος. «Να μην ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης. Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εγώ δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο ίδιος» είπε, θυμίζοντας το διχασμό που καλλιέργησε προεκλογικά η ΝΔ στην ελληνική κοινωνία με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τώρα «και την τηρεί και την τιμά». Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι πατριωτικό καθήκον της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση όταν κρίνει πως οι χειρισμοί της δεν είναι οι ενδεδειγμένοι.

Άγγελος Προβολισιάνος

«Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς για λαϊκισμό, ειδικά στα εθνικά θέματα. Εσείς κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;

Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του; Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία; Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό;

Εσείς που με κατηγορήσατε, χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων;», ήταν τα λόγια του Αλ. Τσίπρα με τα οποία υπενθύμισε στον απόντα πολιτικό του αντίπαλο τα πεπραγμένα του για τα εθνικά θέματα.

«Δεν έπρεπε να σας αιφνιδιάσουν οι επικίνδυνες εξελίξεις»

Συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως o ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πολιτική των ανοιχτών διαύλων και πως καλά έκανε ο πρωθυπουργός και συναντήθηκε με τον Ρ. Τ. Ερντογάν. «Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ανακούφισή του για τη λήξη της ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Μεγάρου Μαξίμου για το συγκεκριμένο θέμα. Κατά τα λεγόμενα του Αλ. Τσίπρα, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, επίσης, τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, αναγνωρίζοντας το θετικό μήνυμα που εξέπεμψαν οι δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, to State Department και τους εταίρους μας.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός έκρινε ότι «οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις» των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να έχουν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση. «Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1» υπογράμμισε.

Απέδωσε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αφενός στο διακανονισμό που συντελέστηκε για το Συριακό και ενδεχομένως και για τη Λιβύη και αφετέρου στην «λανθασμένη αλλαγή στρατηγικής» της κυβέρνησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σε σχέση με την περίοδο της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ. «Και σας προειδοποίησα εγκαίρως ότι ήταν σφάλμα αυτή η αλλαγή στρατηγικής. Την οποία στρατηγική εξέφρασε σαφώς ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος, ασχέτως αν με είπατε ψεύτη όταν το επεσήμανα. Και δεν είχατε καν την εντιμότητα να αναγνωρίσετε το λάθος σας» είπε και πάλι απευθυνόμενος στον απόντα πρωθυπουργό και αποκάλεσε λανθασμένο το δόγμα της «λεπτής γραμμής» του κ. Πέτσα που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά και το Συριακό. «Φοβηθήκατε να ανεβάσετε του τόνους για τα εθνικά θέματα λόγω του προσφυγικού» εξήγησε.

Επιπλέον, επέκρινε και το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αν δεν είναι ο πρώτος είναι σίγουρα ένας εκ των λίγων πρωθυπουργών που σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο. «Και όταν έγινε η εξόρυξη έξω από την Κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ σας μας έλεγε ότι η Τουρκία ζημιώνει η ίδια την εικόνα της, διότι εκεί βρίσκει μόνο λάσπη. Λες και αυτό ένοιαζε τη Τουρκία, αν θα βρει λάσπη και όχι να θα δημιουργήσει ένα τετελεσμένο.

Και κυρίως, αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο» ανέφερε, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως μετά από τη συνάντησή του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση. «Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη. Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στην ενεργητική στρατηγική.

Η δέσμη των έξι πρωτοβουλιών

Προκειμένου να μη φτάσουμε -όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας- στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών, κατέθεσε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας δέσμη έξι δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών.

1. Κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

2. Κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

3. Κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει με απόλυτα σαφή τρόπο από τις ΗΠΑ -ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας- να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Και συγκεκριμένα, την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού East Med που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.

4. Κάλεσε την κυβέρνηση να προτείνει τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και παράλληλα να ανοίξει μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία, η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.

5. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο. «Δεν μπορούμε να μείνουμε απ’ έξω από αυτήν τη διαδικασία, μετά τα τελευταία γεγονότα ειδικά εφόσον συμμετέχει και η Τουρκία» επισήμανε.

6. Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά και ταυτόχρονα το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Επίσης, να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρρες. Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις