Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο απόγευμα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου Εσπερίδα με θέμα “Αργοστόλι, η πόλη σου” μετά από πρόσκληση του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Αργοστολίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος , ο ΑΝτιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής , η πρ. βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος , δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει την περιοχή του Κουτάβου και της αρχαίας Κράνης , την ανάγκη αξιοποίησής της για την ψυχαγωγία των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης αλλά και την πολιτιστική αναβάθμισή της.
Όπως είπε στην εισαγωγική παρέμβασή του ο Νίκος Παυλάτος εκ μέρους της δημοτικής κίνησης ΦΑΡΟΣ που εισηγήθηκε το θέμα στο τοπικό συμβούλιο , «Με αφορμή τον Κούταβο και την Αρχαία Κράνη στόχος μας είναι να γίνει πάλι το Αργοστόλι μια φιλική πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και παράλληλα κέντρο πολιτισμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής μίλησε κυρίως ως κάτοικος της περιοχής και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΤΕΤΡΑΠΟΛΗΣ. Μεταξύ άλλων είπε :
Η περιοχή φθίνει και χάνεται Ένας σπουδαίος αρχαιολογικός πολιτισμός είναι εγκαταλελειμμένος . Πρέπει να εξερευνηθεί και να αναδειχτεί Η εγκατάλειψη του Κουταβου είναι συνέπεια του ότι δεν τον αγκάλιασαν οι Αργοστολιωτες . Σε αυτό το χώρο υπάρχουν φορείς που πρέπει να κινητοποιηθούν όπως ΠΙΝ , Δήμος ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ , αρχαιολογική υπηρεσία , γεωργική σχολή Βαλλιάνου , φορέας Αίνου , Σύλλογος Βιπε .
Είναι απαραίτητα κάποια ουσιαστικά έργα υποδομών όπως η σύνδεση του δρόμου του Κουταβου με Βιπε, ο καθαρισμός των αγροτικών δρόμων της Κρανιάς, ο καθαρισμός γύρω γύρω της όχθης του Κουτάβου και όπου χρειαστεί να γίνουν απαλλοτριώσεις.
Είναι ρεαλιστικά αυτά που ανέφερα και θα υπάρχει κοινωνικό και οικονομικό όφελος . Η περιοχή Θα μπορεί να δεχτεί επισκέπτες Κεφαλλονίτες και τουρίστες. Περιμένουμε 300 χιλ επισκέπτες μόνο από κρουαζιερόπλοια το 2020. Πρέπει να δημιουργηθεί το ιστρορικό σύμπλεγμα Κούταβος – Αρχαία Κράνη – Κάστρο Αγίου Γεωργίου.
Ο Ηλίας Μπεριάτος έκανε μια πολύωρη παρουσίαση των απόψεών του για τη λειτουργία της πόλης του Αργοστολίου διότι –όπως είπε- ο Κούταβος είναι ένα μέρος της πόλης αν δεν δούμε τις συνολικές λειτουργίες της πόλης δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τον Κούταβο. Στο επίκεντρο έβαλε το κυκλοφοριακό και την ανάγκη της απελευθέρωσης του κέντρου του Αργοστολίου από ΙΧ . Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναβάθμισης του χωροταξικού της πόλης . Οσο αφορά το θέμα της συζήτησης, την αναγέννηση το Κουτάβου, πρότεινε να συγκεντρωθούν όσες μελέτες υπάρχουν από το παρελθόν ακόμα επί εποχής Αντώνη Τρίτση , να αξιοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν όσες ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της πόλης. Τονίζοντας ότι το στάδιο των μελετών , το στάδιο δηλαδή του σχεδιασμού είναι το πιο δύσκολο, το πιο επίπονο και το πλέον χρονοβόρο.
Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Γρηγόρης Γρηγορακάκης αναφέρθηκε στις «ενοχλήσεις» που έχει δεχτεί από πολίτες για την αξιοποίηση της περιοχής της Αρχαίας Κράνης , αλλά και στις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει μια εκτεταμένη αρχαιολογική εκσκαφή καθώς – εκτός όλων των άλλων – είναι περιορισμένοι πλέον και οι πόροι από τις Κυβερνήσεις. Η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και της Υπηρεσίας του είναι ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και κυρίως οι αρχαιολογικοί χώροι που συνδέονται με τον τουρισμό.
Η αρχαιολογία είναι θέμα παιδείας , να μάθουμε εμείς για τον πολιτισμό μας άλλο πράγμα είναι ο τουρισμός και ιδιαίτερα ο μαζικός τουρισμός. Απαιτείται διαφοροποίηση σε πολιτιστικό τουρισμό που απευθύνεται σε επιλεγμένο κοινό . Ετσι λοιπόν η πολιτική της Υπηρεσίας είναι η δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων έτσι που να ενοποιούνται σε θεματικές ενότητες . Αυτό απαιτεί σχεδιασμό . Πρότεινε τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής από την Αρχαία Κράνη έως τη Σάμη. Σε αυτή τη διαδρομή θα ενσωματωθούν τα αρχαία , οι φυσικές ομορφιές αλλά και δράσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως εστιατόρια, καφενεία κλπ.
Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με ήπιες δράσεις όπως : χρήση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, καθαρισμός μονοπατιών, δαμόρφωση χώρων ανάπαυλας, πυροπροστασία αρχαιολογικών χώρων και λοιπά. Εν ολίγοις –κατέληγε- ότι χρειάζονται ρεαλιστικοί στόχοι .
Η Αγγελική Ανδρεάτου , παρουσίασε τη μελέτη αναβάθμισης του Αργοστολίου όπως είχε συνταχθεί από ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ .
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλος , πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του ΤΕΕ στην Κεφαλονιά έγινε αυτή η μελέτη για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Αργοστολίου . Η μελέτη εφαρμόστηκε σε πολλά σημεία όπως λχ η μετατροπή της οδού Ριζοσπαστών σε πεζόδρομο. Σήμερα η υπόθεση αναβάθμισης του Αργοστολίου βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση καθώς σε αυτή συμπράττουν πλέον μηχανικοί (ΤΕΕ), δημοτικές κινήσεις και η δημοτική κοινότητα Αργοστολίου. Να βασιστούμε στους επιστήμονες μας και να κάνουμε σχεδιασμό. Σήμερα έγινε η αρχή. Τέλος , διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα λειτουργήσει ως ομπρέλα σε αυτή την προσπάθεια εξασφαλίζοντας πόρους προκειμένου να υλοποιηθούν προτάσεις και μελέτες που θα αποφασιστούν.
Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος , ο οποίος έχει σπουδές αρχαιολόγου στο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος καθώς οι ανασκαφές απαιτούν προσοχή να μην καταστραφούν οι χρονικές διαστρωματώσεις που θα βρεθούν, έργο επίπονο για τους αρχαιολόγους. Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα ότι ο ίδιος σαν φοιτητής είχε συμμετάσχει σε παρόμοιες ανασκαφές στη Νίκαια (Γαλλία) στο περίφημο ελληνο-ρωμαϊκό κομμάτι της πόλης το όποιο έχει τρεις ιστορικές διαστρωματώσεις. Κατέληξε ότι ο ελληνικός πολιτισμός δημιουργήθηκε πάνω στις πόλεις που ήταν κοντά στη θάλασσα η θάλασσα ενώνει τους πολιτισμούς , για να τονίσει το ιστορικό ενδιαφέρον που έχει η πόλη του Αργοστολίου.
Ο Αντιδήμαρχος και πρ δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός σχολίασε κάποιες από τις απόψεις που ακούστηκαν . Το Αργοστόλι είχε πολεοδομικό σχέδιο και ΖοΕ και με αυτά προχώρησε πριν 35 χρόνια
Μετά τα 35 χρόνια πρέπει να ξαναδούμε το κανονιστικό πλαίσιο νέες επαγγελματικές δραστηριότητες . Δεν νοείται πόλη χωρίς κανονιστικό πλαίσιο. Ο Κουταβος δεν είναι η μοναδική περιοχή του ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ για δράση, υπάρχουν και άλλες περιοχές. Στον Κούταβο έχουν γίνει πολλά πράγματα που δεν ολοκληρώθηκαν στη συνέχεια.
Είναι πολλοί οι φορείς στη περιοχή . Πλοηγός θα είναι ο Δήμος Αργοστολίου , επικουρικά όλοι μπορούν να προσφέρουν αλλά ο επικεφαλής είναι ο Δήμος Αργοστολίου η δημοτική κοινότητα δεν έχει καμία αρμοδιότητα πέρα του να προτείνει . Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση είναι αρμοδιότητα του δήμου Αργοστολίου . Στη συνέχεια πρότεινε Προγραμματική σύμβαση με τη γεωργική σχολή γιατί είναι βασικός ιδιοκτήτης της γης στον Κουταβο .
Να υπενθυμίσουμε ότι στη πρωτοβουλία ανάδειξης της περιοχής συμμετέχει και η Γεωργική Σχολή ήταν παρόν ο κ. Σκλάβος και το διαβεβαίωσε . Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και ο Σύλλογος Κυνηγών.
Θα μας επιτραπεί να σχολιάσουμε ότι παρά τις ανωτέρω σημαντικές συμμετοχές στην Πρωτοβουλία δυο ήταν οι μεγάλοι απόντες, που από ότι φαίνεται δεν έχουν προσκληθεί .
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται μεσα στην περιοχή, που κατέχει μεγάλο κομμάτι γης στον Κούταβο, που διαθέτει επιστημονικό προσωπικό που έχειασχοληθεί με την αναβάθμιση της περιοχής, και διαθέτει υποδομές και εξοπλισμό (αίθουσες κλπ) για τη άμεση φιλοξενία εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας. Αλλά εκτός όλων αυτών, δεν είναι δυνατόν να έχεις Πανεπιστήμιο στη περιοχή σου και να αγνοείς τη γνώση που βρίσκεται εκεί !
Ο Φορέας διαχείρισης του Αινου με τις διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες σε όλες τις περιοχές του νησιού για περιβαλλοντική προστασία.
Ελπίζουμε οι επικεφαλείς της πρωτοβουλίας και κυρίως ο Δήμος Αργοστολίου να συμπεριλάβουν αυτούς τους δυο κορυφαίους φορείς από την αρχή του σχεδιασμού.
Μπορείτε εδω (κλικ) να ακούσετε τη συζήτηση στο web radio www.stokitrino.gr για τη πρωτοβουλία με συζητητές τον γιατρό – ερευνητή Βασίλη Πολίτη και τον ερευνητή Κώστα Μαρκάτο.
Ελένη Δ. Χιόνη
Φωτογραφίες : Σπύρος Παντελιός