Το θέμα του αφανισμού των πίννων στον κόλπο Αργοστολίου, για την εξαφάνιση λόγο υπερεμπορίας των ολοθουρίων και των πετροσωλήνων , εμφανίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 με τις παρατηρήσεις ντόπιων δυτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο αλλά και την ευαισθητοποίηση του Σωματείου των Αλιέων της Κεφαλονιάς.

Στο Kefaloniapress έχουμε παρουσιάσει δυο videos με την κατάσταση του βυθού του κόλπου του Αργοστολίου των δυτών Τηλέμαχου Μπεριάτου (δείτε εδώ) και Μάκη Σωτηρόπουλου  (δείτε εδώ) .  Στο web radio www.stokitrino.gr παρουσιάσαμε τον δύτη – ερευνητή Μάκη Σωτηρόπουλο και συζητήσαμε για το θέμα (Ακουστε εδω).

Το Φθινόπωρο του 2018 η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιας και Ιθάκης με Αντιπεριφερειάρχη τον Παναγή Δρακουλόγκωνα , ξεκίνησε θαλάσσια μελέτη με τίτλο: «Εργασία αναφοράς για την υφιστάμενη κατάσταση των ολοθουρίων, πίννων και πετροσωλήνων στον Κόλπο Αργοστολίου».

Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κεφαλληνίας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δείτε τα είδη για τα οποία έγινε συζήτηση:

Ολοθούριο

Διαβάστε εδω για την παράνομη αλίευση ολοθουρίων στην Κεφαλονιά – Κατάσχεση δολωμάτων ολοθουρίων απο το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς

Πίννα
Πετροσωληνες

Σήμερα 16 Γενάρη 2020 στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου έγινε η παρουσίαση της μελέτης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού και με τηλεσυνδιάσκεψη σςυμμετείχαν και οι άλλες ΠΕ της ΠΙΝ (Ζακύνθου, Λευκάδας, Κέρκυρας).

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Σωματείου Αλιέων, της Λιμενικής Αρχής, του Φορέα Διαχείριση του Αίνου, ο δύτης Τηλέμαχος Μπεριάτος,  ο δύτης Γιώργος Σακελλαρίου που συμμετείχε στην ερευνα , υπηρεσιακοί παράγοντες και άλλοι.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, διοργανώθηκε  από το Τμήμα Αλιείας, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κεφαλληνίας,   από τον Δρ. Αλέξιο Ράμφο Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Ράμφος με τη βοήθεια φωτογραφιών, διαγραμμάτων και video παρουσίασε την κατάσταση του κόλπου του Αργοστολίου μετά την προσβολή των πιννών από μια πρωτοεμφανιζόμενη ασθένεια και των ολοθουρίων και πετροσωλώνων από την υπεραλίευσή τους.

Ακούστε τον :

Ο Α/Π Σταύρος Τραυλός συγχαίρει και ευχαριστεί την επιστημονική ομάδα

Η απάντηση του Δρ. Αλέξιου Ράφιου στην ερώτηση του kefaloniapress : Τελικά δεν μπορεί να παρέμβει η επιστήμη? Θα περιμένουμε τη φύση να αντιδράσει? Εμείς οι πολίτες πως μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε σε αυτο το πρόβλημα??

 

Φωτογραφίες απο τη συζήτηση:

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις